با وجود اینکه درگیریهای خونین از فاز جدید شکافهای داخلی پرده برمی دارد، اما در عین حال فرصت طلبی کابینه افراطی نتانیاهو را برای اخراج سیاه پوستان نشان میدهد.
خیز کابینه افراطی نتانیاهو علیه مهاجران سیاه پوست
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ منابع صهیونیستی علت درگیریها را رویارویی میان مخالفان و موافقان رئیس جمهور اریتره اعلام کرده وبدین ترتیب سعی کرده اند بر شکافهای درونی میان دولت صهیونیستی و بخصوص کابینه افراطی نتانیاهو با یهودیان افریقای تبار سرپوش بگذارند، اما شواهد موجود از جمله دستورسریع کابینه نتانیاهو برای اخراج شرکت کنندگان در درگیریهای شنبه نشان میدهد که آنها در انتظارچنین لحظهای بودند.
کمتر از یک روز پس از برگزاری تظاهرات گسترده سیاه پوستان اریتره تبار در تل آویو، کابینه نتانیاهو یک کمیته ویژه وزیران را تشکیل داده است که وظیفه آن بررسی امکان اخراج معترضان اریترهای است.
این کمیته پس از آن تشکیل شد ایتمار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی از نتانیاهو خواست تا پلیس با تظاهرکنندگان اریترهای برخورد کند و سپس آنها را از فلسطین اشغالی اخراج کند.
در گذشته رژیم صهیونیستی برای مقابله با افزایش جمعیت فلسطینی تبار اراضی اشغالی وهمچنین ته کشیدن ذخایر مهاجران یهودی از سایر کشورها دست به دامان یهودیان افریقای تبار شد و اکنون دامنه افراطی گرهای کابینه نتانیاهو دامن این افراد را نیز گرفته است چراکه خاخامهای یهودی که بر کابینه سایه افکنده اند اساسا هویت یهودی مهاجران افریقای تبار را به رسمیت نمیشناسند.
چندی پیش یکی از خاخامهای اعظم اسرائیلی سیاه پوستان را میموم خطاب کرد و با وجود اینکه با انتقاداتی شدید به عنوان سخنان «نژادپرستانه» و «کاملا غیرقابل قبول» توصیف شد، اما او هیچ گاه بابت اظهاراتش محاکمه نشد و با وجود انتقادات عذرخواهی نکرد.
اکنون اخراج سیاه پوستان افریقایی در دستور کار جدی رژیم صهیونیستی قرار دارد و اگر درگذشته این رژیم سعی میکرد با اعمال برخی مشوقها آنها را به بازگشت به وطن خود یا هر کشور دیگر تشویق کند، اما اکنون با استفاده از فرصتی که از درگیریهای اخیر بدست اورده است انها را به زور و سرکوب به ترک فلسطین اشغالی مجبور میکند.
این موضوع نشان میدهد که تهدیدهای گرایشات افراطی و نژادپرستانه حاکم بر کابینه نتانیاهو تنها به اعراب ساکن فلسطین اشغالی (که این روزها در معرض قتلهای هدفمند قرار گرفته اند) و یا فلسطینیهای ساکن کرانه باختری محدود نشده بلکه مهاجران سیاه پوست و فقیر را نیز در برگرفته است که ابتدا با وعده و وعید به اراضی اشغالی اوارده شده اند، اما اکنون مورد غضب خاخامهای یهودی قرار گرفته اند.
خیزش مهاجران سیاه پوست مسبوق به سابقه بوده، اما درگیریهای تل آویو نقطه عطف است
پس از بحران داخلی بر سر برنامه جنجالی نتانیاهو و اعتراضات گسترده علیه تغییر قوانین قضایی توسط نتانیاهو، اکنون شوک جدیدی به جامعه صهیونیستی وارد شده است که در نوع خود بی سابقه بوده است.
درگیریهایی که روز گذشته در تل آویو روی داد ابعاد دیگری از شکافهای داخلی را در فلسطین اشغالی به نمایش گذاشت.
این درگیریهای خونین بین نیروهای پلیس اسرائیل و مهاجران افریقای تبار بخصوص اریترهای تبارها و سودانی تبارها روی داد که در جریان آن نزدیک به ۲۰۰ نفر از دو طرف زخمی شدند.
یک افسر ارشد پلیس به هاآرتص گفت که" افسران برای مقابله با این از سطح از ناآرامیها آمادگی نداشتند واین سطح از درگیریها را قبلاً در کرانه باختری دیده بودیم، اما در تلآویو بیسابقه بود".
اگرچه اعتراضات اخیر سیاه پوستان در تل آویو به بهانه مخالفت با برگزاری یک مراسم در سفارت اریتره در تل آویو جرقه زده شد، اما پیوستن سایر معترضان سیاه پوست از جمله سودانیها نشان داد که جامعه سیاهان صهیونیست در انتظار یک جرقه برای ازسرگیری اعتراضات تاریخی خود علیه تبعیض نژادی ساختاری در جامعه صهیونیستی است.
خیابانهای قدس اشغالی نیز در هفتههای گذشته شاهد اعتراضات اتیوپیتباران در اعتراض به محدودیتها علیه این اقلیت بود. هم اکنون هجده هزار تبعه اریتره در فلسطین اشغالی ساکن هستند. بر اساس آپارتاید اسرائیلی، آفریقایی تبارهای اتیوپیاییها (فالاشه ها) از سفیدپوستهای اروپایی و آمریکایی معروف به اشکنازی مجزا شده و شهروند درجه دو تلقی میشوند. آنها به محدوده جغرافیایی خاصی رانده شده اند، زیرساختهای جداگانه دارند و موقعیتهای شغلی که در برابر آنها قرار میگیرد به هیچ عنوان برابر با موقعیتهای شغلی سفیدپوستان یهودی سرزمینهای اشغالی نیست.
به اذعان شارون آبراهام وایس، مدیر اجرائی «انجمن حقوق مدنی در تل آویو» «در اسرائیل افرادی که سیاه پوست هستند به احتمال بیشتر با نقض حقوق خود مواجه میشوند و افراد زیر ۱۸ سال سیاه پوست چهاربار بیشتر از همتایان سفیدپوست خود احتمال به زندان افتادن دارند.» طبق امارها که یک سوم از ۲۰۰ نوجوان حاضر در زندانهای اسرائیل را اتیوپیاییها تشکیل میدهند حال آنکه ۱۲۶ هزار یهودی دارای ریشه اتیوپیایی تنها دو درصد جمعیت اسرائیل را تشکیل میدهند.
اعمال گسترده تبعیضات علیه مهاجران افریقای تبار بارها آنها را به صحنه خیابان اورده است.
در سال ۲۰۱۵ به علت ضرب و شتم یک سرباز اتیوپی تبار توسط پلیس صهیونیست، مهاجران آفریقایی دست به اعتراضات گستردهای زدند و به حجم وسیع و غیرقابلقبول تبعیضی که نسبت به آنها میشود، اعتراض کردند. در آن اعتراضات که با نام «انقلاب بردهها» نیز نامیده شد، تظاهرکنندگان شعار «نه به تبعیض» سر داده و اعلام میکردند که در سرزمینهای اشغالی، یهودیان سیاهپوست به خاطر رنگ پوستشان به دست پلیس کشته میشوند. شدت اعتراضات به گونهای بود که روزنامههای صهیونیستی نوشتند که تلآویو به منطقه جنگی تبدیل شده است.
همین اتفاق در اوایل سال ۲۰۱۹ نیز رخ داد و یک یهودی آفریقاییتبار به نام «یهودا یبادجا» به دست پلیس کشته شد. در تظاهراتی که متعاقب آن در سرزمینهای اشغالی رخ داد هزاران نفر شرکت کردند و تظاهرکنندگان شعارهایی علیه خشونت پلیس سر دادند.
طی یک دهه گذشته، رژیم صهیونیستی حداقل با ۷ جنبش اعتراضی بزرگ سیاه پوستان علیه تبعیض نژادی رو به رو بوده است. به عبارتی هر ۱۸ ماه، جامعه صهیونیستی با یک جنبش اعتراضی سیاه پوستان رو به روشده است و از این لحاظ درگیریهای روز گذشته تل اویو هرچند مسبوق به سابقه بوده، اما به لحاظ عمق و گستره خشونت و تلفات بی سابقه بوده و نقطه عطف به شمار میرود که از ابعاد جدیدی از شکافهای داخلی اسرائیل و همچنین رویکرد کابینه افراطی نتانیاهو علیه مهاجران افریقای تبار پرده برمی دارد. احمد کاظم زاده