خشکسالی و کم آبی شدید باعث خشکیدن زودهنگام مزارع غلات فرانسه و تهدید کشاورزی در جنوب این کشور شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، با ادامه موجهای گرمایی در اروپا، مزارع فرانسه به ویژه در جنوب این کشور به شدت تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته و کشاورزان با ضرر و زیان سنگینی مواجه شده اند.
در حالی که تنش آبی در فرانسه همراه با دمای بالا تامین آب شیرین در سایر نقاط این کشور را با بحران مواجه کرده و ساکنان نزدیک به ۹۰ ناحیه مجبور به خرید آب با تانکر و بطری شده اند، گزارشها حکایت از آن دارد که بحران در بخش کشاورزی به مراتب شدیدتر است.
علاوه بر رسانههای فرانسوی، بنگاههای خبری بین المللی نیز، به بحران آب در فرانسه پرداختند و گزارش دادند که اگرچه در دو هفته گذشته تلاش شد تا آب شرب مورد نیاز ۶۷ ناحیه با تانکر و ۱۸ ناحیه با بطری تامین شود، اما این اقدامات هیچ سودی برای زمینهای کشاورزی و مزارع تشنه این مناطق نداشته است.
در ماه اخیر میلادی دستکم ۳۰۰ هزار فرانسوی در جنوب این کشور از دسترسی به آب آشامیدنی محروم بودند و همزمان، مناطق شمالی شاهد نابودی کشت و کارها به دلیل سیل بودند.
زان کریستوف روفه، یکی از کشاورزان جنوب فرانسه میگوید خشکسالی از همین حالا نیز روی محصول ما اثر گذاشته و ما به روشنی آثار آن را میبینیم.
او با تاکید بر اینکه آسیبهای خشکسالی کاملا جدی است، میافزاید: تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که برداشت را کمی زودتر انجام دهیم تا محصول، بیش از حد خشک نشود.
این مزرعه دار فرانسوی با اشاره به بی سابقه بودن این شرایط در ۳۰ سال تجربه کاری او، گفت: اکنون ناچاریم محصول را ۱۵ روز زودتر برداشت کنیم، اما در کل لازم است که روشهای کشت را تغییر دهیم و با اقداماتی مانند ذخیره سازی و استفاده بیشتر از آب باران با تغییرات اقلیمی سازگار شویم.
کارشناسان به بارش ناکافی در زمستانی که گذشت و خشکی هوا و بی بارانی در بهمن و اسفند اشاره میکنند و پدیده ال نینو را نیز از عوامل موثر در خشکسالی امسال بر میشمرند، اما گروهی دیگر معتقدند که کمبود آب در فرانسه فقط نتیجه موج گرمای امسال نیست و سال هاست که اروپا دمای بالاتر از حد متوسط را تجربه میکند.
کشاورزان نیز میگویند: اگرچه در ماههای اخیر شاهد مقداری بارندگی بودیم، اما زمین آنقدر خشک و تشنه است که این بارشها کمکی به ذخایر آبی نمیکند و بیشتر آب تبخیر شده و یا توسط گیاهان جذب میشود.
کریستوف بچو، وزیر محیط زیست فرانسه با بیان اینکه بهبود وضعیت ذخایر آب تا حدی که برای تامین آب آشامیدنی کافی باشد، تا اواسط شهریور ممکن نیست، افزود: فعلا وضعیت ما به بدی سال گذشته که بخش بزرگی از مردم آب آشامیدنی روزانه نیز نداشتند، نیست، اما شرایط پیچیده است.
این درحالی است که کارشناسان معتقدند آمار و ارقام زمستان نشان میدهد که مشکلات خشکسالی ۲۰۲۳ فرانسه ممکن است پس از زمستان فوقالعاده خشکی که گذشت بدتر از سال ۲۰۲۲ باشد.
در این شرایط، یکی دیگر از دغدغههای کشاورزان فرانسوی، نگرانی از احتمال آتش سوزیهایی است که با وفور علوفهها و بوتههای خشکیده در مزارع و مراتع هر لحظه ممکن است رخ دهد.
با تداوم تغییرات آب و هوایی، همزمان با آسیبهای ناشی از خشکسالی در اغلب نقاط اروپا، مناطق دیگری در این قاره از جمله اسلوونی، اتریش، گرجستان و مجارستان گرفتار فراوانی آب شده اند و سیلهای شدید ساختمانها و پلها را ویران کرده است.