معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گفت: بیشتر ضرر کشاورزان زمانی اتفاق می افتد که الگوی کشت را رعایت نمی کنند و تولید بیش از تقاضا انجام می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، اجرای سیاستهای الگوی کشت بدون توجه به دانش بومی کشاورزان و نداشتن سیاستهای پشتیبان و ترغیب کننده کشاورز، موفقیت آمیز نخواهد بود.
چند سالی است که دشتهای استان با بحران کمآبی مواجه اند. این بحران باعث شده است میزان و نحوه استفاده از منابع آبی استان در بخش کشاورزی به شدت با مشکل مواجه شود.
بر اساس آمارها، بخش کشاورزی حدود ۹۰ درصد منابع آبی استان را مصرف میکند و بهرهوری لازم را هم ندارد.
برخی کارشناسان ومنتقدان معتقدند که الگوی کشت در استان با اقلیم و ذخایر آبی استان مطابقت ندارد به عنوان مثال بر اساس طرح الگوی کشت امسال باید در ۵ هزارهکتار اراضی استان گوجه کشت شود که گفته میشود دو برابر و حتی بیشتر گشت شده است.
ره انجام معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: به جهت اینکه الگوی کشت در نیم قرن در دولت و مجلس مطرح شده بود، اما در آبان گذشته مصوب شد، اما اجرای آن نیاز به فرهنگ سازی و زمینه سازی دارد تا کشاورز برای اجرای آن آماده شود.
نظری یکی از فعالان حوزه کشت گوجه فرنگی در این زمینه گفت: بنده امسال ۲۰ هکتار گوجه فرنگی کشت کرده ام که نسبت به پارسال هیچ تغییری نداشته است.
ره انجام گفت: همه دستگاههای ذی ربط باید در اجرای اصلاح الگوی کشت همکاری کنند. در یک سال گذشته فقط آماده سازی بستر انجام شده است. اعتبارات و ملزوماتی هم برای اجرای آن لازم است که باید خسارات کشاورزان در آن دیده شود.
وی تصریح کرد: گیاهان کم آب بر در یک سال گذشته ترویج شده است که نیاز به زمان دارد.
نظری در این زمینه گفت: قیمت گوجه فرنگی امسال از ۴ هزار تومان به بالا نرفته است و انتظار داریم که بیش از این میزان نشود که در مقایسه با سال گذشته کاهشی هم داشته است و علت اصلی آن کارخانههای تولید رب گوجه فرنگی است و دلیل دیگر آن افزایش کشت گوجه فرنگی است. در برخی روزها شاهد هستیم که کارخانهها حتی بار گوجه فرنگی را تخلیه نمیکنند.
ره انجام گفت: عرضه و تقاضا باید به تعادل برسد که ۴ کارخانه تولید رب گوجه فرنگی با ظرفیت ۲۰ هزار تن است که با ۱۵۰ هزار تن گوجه فرنگی به نهایت میرسد در حالیکه تولید گوجه فرنگی در استان بیش از ۸۰۰ هزار تن است. یکی از بازارهای مصرف تهران و البرز است که کشاورزان آن هم بخشی از نیاز خود را تامین میکنند. بسته بودن مرزها هم مزید بر علت است.
رحمانی معاون اقتصادی استاندار قزوین در ارتباط تلفنی با استودیوی گفت و گوی ویژه خبری تصریح کرد: الگوی کشت در سالهای گذشته توجه نشده بود و در دو سال اخیر بر روی آن تمرکز شده است و فرهنگ سازی و زمینه سازی آن یکی دو سال طول میکشد. ما در تولید برخی محصولات با مازاد مواجه هستیم که گوجه فرنگی یکی از آنهاست و انتقال آن به صورت فلهای برای راه دور امکان پذیر نیست و در صورت انتقال یک سوم آن از بین میرود. با استانهای همجوار مانند البرز هماهنگیهایی صورت گرفته است تا به کارخانههای رب گوجه فرنگی انتقال یابد.
وی اظهار کرد: پیاده سازی الگوی کشت با کشت قراردادی بهتر انجام میشود که واسطههای صنایع تبدیلی باید آن را انجام دهند. بخش کشاورزی متاسفانه با سرمایه گذاری کمتری مواجه شده است و اعتبارات استانی به سمت اصلاح الگوی کشت سرازیر شده است. برنامههای اصلاح الگوی کشت در این زمینه در حال حاضر به صورت تشویقی انجام میشود و احتمالا در آینده به صورت سلبی پیش رویم.
ره انجام گفت: محدودیت اصلی استان برای الگوی کشت آب است. دو میلیارد مترمکعب مصرف آب در استان در حوزه کشاورزی صورت میگیرد که طبق برنامه باید به ۸۹۰ میلیون مترمکعب برسد. بهره وری در تولید و افزایش تولید در افق برنامه پنج ساله در دستور کار قرار دارد.