معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی گفت: یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در بخش کشاورزی ۵ برابر شدن تولید محصولات کشاورزی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای خیام نکویی به مناسبت هفته دولت در برنامه صبح بخیر ایران درباره تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی گفتگو کرد. در ادامه شرح این گفتگو آمده است.
سوال: با تبریک هفته دولت، امنیت غذایی یک موضوع مهمی است که همه اهمیت آن را میدانند و همیشه این دلواپسی برای کارگزاران یک کشور وجود دارد که امنیت غذایی صیانت شود. در این حوزه وزارت جهاد کشاورزی چه سیاست ها، تدابیر و عملکردی داشته است؟
خیام نکویی: من یک تصویر امنیت غذایی در ۴۴ سال بعد از پیروزی انقلاب بیان کنم. زمانی که انقلاب پیروز شد همه تولیدات بخش کشاورزی مان ۲۵ میلیون تن بود جمعیت کشورمان هم ۳۶ میلیون بود در حال حاضر بعد از ۴۴ سال تولیدات بخش مان پنج برابر شده است یعنی ما اکنون ۱۲۵ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی داریم و جمعیت مان کمتر از ۲ و نیم برابر شده است. ضریب خودکفایی در بخش کشاورزی تقریباً ۸۰ درصد است و ما کمتر از ۲۰ درصد نیازمان را از یک تعدادی از محصولات از خارج کشور وارد میکنیم که بابت واردات این بسته به ارزی که دولتها اختصاص میدهند بین ۱۰ تا ۱۶ میلیارد دلار ارز از کشور خارج میشود که بتوانیم اینها را تأمین کنیم.
بحث امنیت غذایی در اتفاقاتی که در جنگ اوکراین و روسیه در سال گذشته افتاد تقریباً در بسیاری از کشورها مسئله درجه یک شد. پارسال هم اگر حضور ذهن داشته باشید مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای هئیت دولت فرمودند مسئله امنیت غذایی مسئله درجه یک کشور است و از آن غافل نشوید. اگر جمعیت فعلی مان اگر روند فعلی اش ادامه پیدا کند در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور به ۱۰۳ میلیون میرسد و ما برای ۱۰۳ میلیون نیاز به ۱۷۵ میلیون تن غذا داریم.
سوال: اکنون برنامه ریزی شده است؟
خیام نکویی: در حقیقت من نکتهای را میخواهم عرض کنم اکنون برای افق ۱۴۳۰ نیاز به ۵۵ میلیون تن غذا علاوه بر نیاز فعلی داریم از آن طرف شما میدانید که محدودیتهای زیادی داریم، مشکلات خشکسالی، تغییرات اقلیمی را در دنیا داریم و سایر محدودیتهایی که اینها دست بخش کشاورزی را برای افزایش تولید میبندند. از آن طرف امکان هرگونه امکان سطح زیرکشت وجود ندارد بنابر این مهمترین راهبردی که نظام جمهوری اسلامی برای افزایش تولید در بخش کشاورزی و ارتقاء کیفی دارد دانش بنیان شدن بخش کشاورزی است.
سوال: آقای دکتر اشاره کردید به دانش بنیانها الحمدلله طی یک دهه اخیر ما شاهد رشد تکثیر شرکتهای دانش بنیان بودیم که اکثر گرداندگان آن جوانان همین مرز و بوم هستند و شاید بدون اغراق عرض کنم که شاید روزی نباشد که ما خبر از یک محصول جدید در عرصههای مختلف نباشیم که الحمدلله شبکه یک هم در این حوزه اطلاع رسانی میکند در قالب برنامههای مختلف. آقای دکتر شرکتهای دانش بنیان چقدر میتوانند به شما کمک کنند یا کمک کردند و در مقوله برنامه ریزی برای سالی که فرمودید چقدر ورود کردند؟
خیام نکویی: پارسال که به عنوان سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین که مقام معظم رهبری نامگذاری کردند مهمترین مأموریت ما افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان در بخش کشاورزی بود.
سوال: شما حمایت میکنید؟
خیام نکویی: ما اکنون بیش از ۸ هزار و حدود ۷۰۰ شرکت در همه حوزههای دانش بنیان در بخش کشاورزی داریم منتها تعداد شرکتهای دانش بنیان در بخش کشاورزی در مقایسه با تعداد کل پارسال هم تعدادش خیلی کمتر بود برای همین انتظاری این بود که ما تعداد را افزایش بدهیم، ما آمدیم در راستای این کار برای نخستین بار پارک ملی علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی را در استان البرز راه اندازی کردیم و متعاقباً برنامه ریزی کردیم که ظرف دو سال دهکدههای فناوری یا به تعبیری پردیسهای علم و فناوری کشاورزی را در ۱۵ استان کشور راه اندازی کنیم، اکنون که من خدمت شما هستم در ۱۰ استان راه اندازی کردیم و ظرفیت استقرار هر دهکده فناوری ۱۰۰ شرکت دانش بنیان است.
پیش بینی ما این است که در پایان امسال در حقیقت ظرفیت استقرار ۲ هزار شرکت دانش بنیان را در ۱۵ استان کشور داشته باشیم. ما فارغ التحصیلان بخش کشاورزی مان فوق العاده زیاد هستند و یک فرصت استثنایی است که اینها در قالب یک شرکت دانش بنیان و یا هسته و واحد فناور بیایند و شرکتی را تشکیل دهند و بتوانند یک مشکلی را از مشکلات اولویت دار بخش کشاورزی را رفع کنند، حالا روند ما برای این قضیه این طور است که حدود ۷۰۰ دانش فنی در مجموعه سازمان سازمان تحقیقات آموزشی ترویج که مرکب از ۲۱ موسسه پژوهشی ملی و ۳۵ مرکز تحقیقات استانی است، اینها آماده بود ما آمدیم و اینها را اعلام آمادگی کردیم که این دانشهای فنی را به صورت رایگان به هستههای فناور، شرکتهای دانش بنیان منتقل کنیم. اکنون بیش از هزار و ۱۰۰ شرکت دانش بنیان، هسته فناور و واحد فناور در بخش کشاورزی در پارکهای علم و فناوری و پردیسها و یا دهکدههای فناوری و نوآوری بخش کشاورزی و مراکز رشد مستقرند و بخشی از این دانشهای فنی را منتقل کردیم به آنها و بخشی هم خودشان به عنوان افرادی که صاحب ایده و فکر بودند یک موضوعی را گرفتند و تجاری سازی کردند و اهتمام ما این است که بتوانیم در آینده ان شاءالله نزدیک شاهد افزایش کمی تولید در بخش کشاورزی و ارتقاء کیفی باشیم.
من همین جا اشاره به موضوع گندم میکنم، سال ۱۴۰۰ میزان گندمی که از کشاورزان خریداری شد ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود، سال ۱۴۰۱ به ۷ میلیون و ۲۵۰ هزار تن رسید و امروز که خدمت شما هستم خرید تضمینی گندم در آستانه ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن است که این مجموعهای از فعالیتهایی است که در حوزههای مختلف بخش کشاورزی صورت گرفته است.