شهردار منطقه ۲۱ تهران در یکصد و هفتاد و سومین جلسه شورای اسلامی شهر جزئیات حادثه دردناک سقوط دو کودک را در حوضچه بوستان زیتون این منطقه تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، محمدرضا پوریافر در جلسه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه مخزن بوستان زیتون تا ارتفاع ۲.۵ متر فنس داشته است، گفت: در ۲۹ خردادماه بازدید و در هفت تیرماه و ۲۶ مردادماه نیز بازرسیهای HSE از این بوستان صورت گرفته و هیچگونه موردی در این بوستان دیده نشده است.
وی تصریح کرد: بوستان زیتون در وردآورد و در سال ۱۳۹۵ افتتاح شده و مخزن موجود در آن ۲۰ در ۲۰ متر وسعت دارد و عمق آن چهار متر است که نیمی از آن آب داشته است.
پوریافر با بیان اینکه ارتفاع فنس دور این مخزن ۲.۵ متر است، یادآور شد: پیمانکار طبق پیمان سال ۱۴۰۲ و مفاد این پیمان مسئولیت نگهداری از بوستان و مخزن موجود در آن را دارد و طبق تبصره چهار ماده سه این پیمان، هرگونه مسئولیت حوادث در این بوستان بر عهده پیمانکار است و هیچ گونه مسئولیتی بر عهده کارفرما نیست. هرگونه خسارت جانی و مالی متوجه پیمانکار خواهد بود و کارفرما هیچ گونه مسئولیتی نخواهد داشت.
پوریافر با تأکید بر اینکه رعایت اصول ایمنی و نصب تابلوهای راهنما بر عهده پیمانکار خواهد بود، خاطرنشان کرد: پاسخگویی حقوقی در مراجع قضایی نیز بر عهده پیمانکار است.
شهردار منطقه ۲۱ با اشاره به آماده شدن تیمهایی برای بررسی بوستانها از لحاظ ایمنی در مدت اخیر، تصریح کرد: بر اساس بررسیها به این نتیجه رسیدیم که باید اقدامات جدی در حوزه HSE شکل بگیرد تا پایان فصل تابستان وضعیت بوستانها مطلوب شود. ما به صورت هفتگی جلسه برگزار کردیم و موارد عدم انطباق صورت گرفت.
پوریافر با تأکید بر اینکه مخزن موجود با فنس پوشیده شده بود، خاطرنشان کرد: پس از بازدیدهای نیروهای آتش نشانی پس از حادثه، هیچ گزارشی از مشکل در فنس به ما نرسیده و فنسها کاملاً ایمن و محکم است و بر اساس تصاویری که بازرس HSE در بررسیها ثبت کرده، مشکلی وجود نداشته است.
وی ادامه داد: متأسفانه دو خانواده از قشر کارگر که یکی از آنها صاحب فرزند دو قلو و دیگری صاحب یک فرزند بوده در این بوستان حضور داشتند و این سه کودک در بوستان مشغول بازی بودند که توپ آنها وارد محوطه میشود و تمام تلاش خود را انجام میدهند تا توپ خود را بردارند.
شهردار منطقه ۲۱ با بیان اینکه کودک اول برای برداشتن توپ به سمت فنس رفته و کودک دوم نیز برای انجام کودک اول از فنس میپرد و دچار حادثه میشوند، خاطرنشان کرد: کودک سوم به خانواده خبر میدهد و با حضور اهالی و حاضران در بوستان با آتش نشانی تماس گرفته میشود و پس از حضور آتش نشانان و بریدن فنس ها، کودکان از آب خارج میشوند و بعد از انتقال به بیمارستان؛ متاسفانه یکی از کودکان با وجود اندک علائم حیاتی در ابتدای امر، اما جان خود را از دست میدهد.
وی اضافه کرد: تیم دادستانی، تیم آتش نشانی و HSE سازمان مدیریت بحران در حال بررسی موضوع هستند و طبق نظرات کارشناسی با خاطیان در این زمینه برخورد جدی خواهد شد
در ادامه اعضای شورای شهر تهران پس از استماع صحبتهای شهردار منطقه ۲۱ در مورد حادثه بوستان زیتون نقطهنظراتشان را بیان کردند.
مهدی اقراریان در یکصد و هفتاد و سومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران ضمن ابراز همدردی با خانوادههای دو کودک غرق شده در بوستان زیتون، اظهار کرد: به شهردار تهران بر اساس ماده ۸۳ قانون تشکیلات و شوراها تذکر میدهم که نسبت به انجام اقدامات پیشگیرانه لازم برای جلوگیری از حوادث احتمالی اهتمام جدی داشته باشد.
سوده نجفی رئیس کمیته سلامت شورا نیز با بیان اینکه متأسفانه در سالهای قبل شاهد بروز حوادث این چنینی به ویژه غرق شدگی و برق گرفتگی در بوستانها بودیم، گفت: از شهرداری میخواهیم با اقدامات لازم، از بروز این حوادث جلوگیری کند.
وی افزود: کمیتهای برای جلوگیری از چنین حوادثی در مناطق ۲۲ گانه شکل بگیرد تا پیش از وقوع حوادث، بتوانیم از آن جلوگیری کنیم و به وزارت آموزش و پرورش نیز تذکر میدهم که دورههای آموزشی شنا برای دانش آموزان برگزار کند و آگاه سازی کودکان برای جلوگیری از حوادث احتمالی را در دستور کار قرار دهد.
جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورا هم با بیان اینکه پیش از این نیز شاهد حوادثی بودیم، اظهار کرد: سقوط یک کودک در چاه، قطع عضو کودکی در پله برقی، سقوط چند نفر در پله برقی مترو، تخریب ساختمان در خلازیر و جان باختن پنج نفر نشان میدهد که باید ایمنی در دستور کار مدیران شهری قرار بگیرد.
وی افزود: ما از زحمات شهرداری تقدیر میکنیم، اما به معنای این نیست که به HSE بی توجهی شود. بنا بر این نیست که پس از هر حادثه دلیل آن را اعلام کنیم بلکه باید راهکارهای پیشگیری از حوادث را بررسی کنیم.
تشکری هاشمی با بیان اینکه در برخی موارد حتی کاشت گل رز در بوستانها و آسیب دیدن کودکان با دست زدن به این گلها از سوی کارشناسان Hse مورد ایراد است، یادآور شد: با توجه به این موضوعات، باید موارد مرتبط با HSE در بوستانها و اماکن عمومی رعایت شود؛ از سویی دیگر باید دلجویی از خانوادهها به موقع انجام شود. ما ۲۴ ساعت پس از حادثه، موضوع را از رسانهها شنیدیم و شهرداری واکنشی نداشت. اگر واکنش به موقع انجام شود از حاشیه سازیها جلوگیری خواهد شد.
حبیب کاشانی خزانه دار شورا نیز در ادامه این جلسه با تأکید بر اینکه این کودکان جگرگوشههای ما هستند، تصریح کرد: این منطقی نیست که کودک هشت ساله از روی فنس ۲.۵ متری عبور کرده و باید بررسی شود. با مباحثی که مطرح شد، در ذهن ما صحبت وزیر سابق راه و شهرسازی در حادثه قطار متبادر شد که گفتند مسافران بیمه بودند و دیه را میپردازند. باید این خانواده احساس کنند فارغ از هر تقصیری کنار آنها هستیم.
وی ادامه داد: حرف ما این است که ما به عنوان شهرداری به دنبال تبرئه نیستیم و باید کنار مردم باشیم و با دقت بیشتر موضوع را چندباره بررسی میکنیم؛ تقاضای من این است که کنار خانوادههای داغدیده در این حادثه باشیم و با چنین رویکردی، باور مردم به شهرداری را تقویت کنیم. اگر قصوری داریم باید تکلیف مشخص شود و مردم بدانند با این موضوع با جدیت برخورد میکنیم.
ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه قضاوت وظیفه ما نیست و حادثه بررسی و کارشناسی میشود تا مشخص شود قصوری بوده است یا خیر، گفت: امروز شهردار منطقه ۲۱ در جلسه شورا حاضر شد، اما معاون هماهنگی امور مناطق باید در شورا حضور پیدا میکرد و گزارشی ارائه میداد. هر اتفاقی در شهر میافتد باید شهردار پاسخ دهد. مرکز ارتباطات، شهردار و یا سازمان مدیریت بحران و سازمان بازرسی باید تیمی را در ساعت اولیه تشکیل میدادند و موضوع را بررسی میکردند.
وی افزود: پس از گذشت ۳۰ ساعت از حادثه روابط عمومی شهرداری منطقه ۲۱ بیانیه صادر کرد و هیچ تسلیتی در آن دیده نمیشد در حالیکه باید مرکز ارتباطات شهرداری تهران در ساعت اولیه ضمن تسلیت اعلام میکرد که عوامل حادثه را بررسی و گزارشات لازم را ارائه خواهد داد.
امانی با بیان اینکه باید در کنار خانواده قرار میگرفتیم، اما بعد از سه روز شهردار منطقه ۲۱ در کنار این خانواده قرار گرفت، یادآور شد: اگر نگهبانی ۲۴ ساعته داشته پیمانکار کجا بوده است؟ ناکارآمدی HSE در تهران دیده میشود و باید هر لحظه منتظر یک اتفاق در تهران باشیم. آمدند گزارش دادند که چند هزار عدم انطباق در تهران وجود داشته که برطرف شده، چطور در این بوستان عدم انطباق برطرف شده که دو کودک از روی فنس به استخر رفته و غرق شدند.