به گفته ساسان شاه ویسی، کارشناس ارشد اقتصاد بین الملل، که مهمان ویژه برنامه بریکس شبکه خبر بود: استحضار دارید اتفاقات مختلفی را ما از بعد از جنگ جهانی دوم تجربه کردیم. نهادسازیهای جدیدی اتفاق افتاد. رویکردها عمدتاً مبنی بر این بود که شاید کارکردهای نهادها و رویههای جدید موفق به ظرفیت سازی و همگرایی شده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ساسان شاه ویسی، کارشناس ارشد اقتصاد بین الملل افزود: در این بعد، آنچه که در حال حاضر از بریکس متصور است این است که بسیاری از کشورهای نوظهور هم به این بلوک اضافه شوند تا بدین وسیله ظرفیتهای نهادینه جدید را در تغییرات نظمی و هندسه جدید قدرت موجب شوند.
بریکس امروز یک افق تصویرساز است که میتواند ظرفیت سازی جدیدی را موجب شود. اما در عین حال مهمترین کارکرد بریکس عبور از بحرانها و تنشهایی است که بخش بزرگی از ظرفیتهای نظام بین الملل را در چیرگی یا تسلط بی وجهه نظام غرب گرایی نظم بین المللی در حوزههای اقتصادی - سیاسی بوجود آورده است؛ و تعبیر این است که این شکل گیری، این تحول، این ظرفیت براساس نهادگرایی که امروز دارد اتفاق میافتد به عنوان مهمترین موتور محرک اول یک پویایی در همگرایی منطقهای بوجود آورده و در کنار آن نهادسازیهایی است که اگر بعداً فرصت شود من به ترتیب به آنها اشاره خواهم کرد.
شاه ویسی درباره دلار زدایی عنوان کرد که آن چه که مسلم است در این خصوص باید یک دوره ۷۰ ساله را در نظر بگیریم. از زمان انتخاب دلار به عنوان ارز جهانی اصلی تا اتفاقی که در توافقات پترو دلار جهانی صورت گرفت. یعنی باید ظرفیتهایی که پول کالا را امروز تعریف میکند بررسی کنیم، ظرفیتهایی که سعی کرده تا آن هژمون را برای قابلیت پولی آمریکا تعریف کند. این یک رویکرد است، اما آن چیزی که مورد نظر است این است که بریکس چگونه میتواند آن قابلیت و کارکرد را تعریف کند و در این مسیر وهله اول روند دلارزدایی است که در جهان در حال شکل گیری است. در یک دوره بود کشورهایی که در تاپ تحریمهای پولی آمریکا قرار میگرفتند شاید مهمترین آنها جمهوری اسلامی ایران بود که دنبال بسترسازی و عوامل و محرکهایی بود که به عنوان پیشران عادی بتوانند تعلیقات و تحریمهای پولی خودشان را برطرف کنند، اما ما مشاهده میکنیم که نه تنها جنس تحریمی دلار میتواند اثر از دست رفتگی را در اقتصادهای بزرگ و کوچک بوجود بیاورد ما نسبت به چین این را دیدیم، نسبت به روسیه این را دیدیم، نسبت به اروپا در دوره ترامپ دیدیم و بسیاری از رقابتها و جنگهای ارزی که اتفاق افتاد.
یک بحث بزرگتری که امروز وجود دارد این است که آن چیزی که به عنوان ذخیره ارزش و یا ذخیره گذاری ارزش و یا ارزش پولی بین کشورها معیاری برای مبادله بین دلار و سایر پولهای جهان در راه است و پولهای ملی ما مشاهده میکنیم عموماً منجر به از دست رفتگی، توان اقتصادی و نهایتاً انتفاع مالی - پولی، پول دلار نسبت به سایر پولهای جهانی است.