خرمای سراوان که مرغوبترین خرمای کشور به شمار میرود در کمبود فضای سردخانه ای، نبود بیمه مناسب و تهدید مونسون با رقمی کمتر از ارزش واقعی خودش صید دلالانی میشود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز سیستان و بلوچستان، از مهمترین چالشهای فراروی تولید، فراوری، بسته بندی و صادرات خرمادر استان ، پایین بودن میانگین عملکرد در واحد سطح باغات، خرد مالک بودن اکثریت قریب به اتفاق باغداران منطقه، نبود دستگاههای مکانیزه برای عملیات به زراعی، برداشت و بسته بندی موجب افزایش هزینه تولید و کاهش کمی و کیفی محصول خرما شده است.
خرمای این استان و بخصوص شهرستان سراوان از تنوع بسیار زیادی برخوردار است به طوری که در سراوان 70 نوع خرما تولید می شود و به گفته مدیر جهاد کشاورزی سراوان بیشترین سطح زیر کشت مربوط به خرمای مضافتی در این شهرستان است.
از نظر کیفیت نیز خرمای مضافتی شهرستان سراوان آن در دنیا کم نظیر و خرمای ربی که بازار قابل قبولی در خارج از کشور دارد در سراوان بیش از دوازده هزار هکتارنخلستان وجود دارد خرمای سیستان و بلوچستان با این ویژگی های ممتاز با مشکالت و چالش های مهمی هم روبروست.
همهساله با آغاز فصل برداشت خرما دستهای دلالان به سمت تولیدات خرماکاران این استان دراز شده و حاصل دسترنج یک ساله آنان را یکشبه به دست میآورند.
نبود امکانات لازم از قبیل سردخانه کافی ، بستهبندی ، نگهداری و صادرات از یک سو و نبود نهاد رسمی در خرید تضمینی و یا قیمت گذاری خرما و نظارت بر آن و ورود دلالان از سوی دیگر از مهمترین موانع پیش روی این محصول گران مایه به شمار میرود و سبب شده دستهایی به سوی آن دراز و به نام دیگران ثبت شود .
این مشکلات نخلداران سیستان و بلوچستان را مجبور به برداشت زود هنگام محصول خرما کرده است و آنها مجبورندمحصوالت خود را به قیمت پایین به دالالن بفروشند.
نداشتن نام و نشان خرمای سیستان و بلوچستان به خصوص سراوان در اذهان مردم از دیگر چالش های نخل داران است.