تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف با حضور در سی امین نمایشگاه بین المللی فرش دستباف توان تولیدی و صادراتی خود را به نمایش میگذارند.
از آنجایی که فرش دستباف ایران به عنوان نخستین کالای صادراتی غیر نفتی از سوی ۳ رئیس جمهور آمریکا تحریم شده است، اما تولیدکنندگان با اتکا به توان داخلی محصولات خود را در این صنعت افزایش دادند.
براساس آمار مرکز ملی فرش ایران؛ تولید فرش دستباف ایران در سال ۱۴۰۱، رشد ۸ درصدی را تجربه کرده است که به گفته متولیان این صنعت افزایش تقاضا برای دریافت مواد اولیه نشان دهنده رشد تولید و افزایش اشتغال در این صنعت است. البته با توجه به ظرفیت موجود در کشور این میزان تولید در مقایسه با سالهای گذشته کافی نیست و افزایش تولید در این صنعت اشتغالزا نیازمند برنامه ریزی و هدفگذاری دقیق است.
براساس این گزارش؛ هم اکنون ۲ میلیون بافنده در صنعت فرش دستباف و بیش از ۱۹۱ هزار نفر از مرمت کاران، طراحان، رنگرزان، نخ ریسان، فروشندگان و فعالان اقتصادی در حوزه صنایع جانبی این هنر صنعت فعالند. همچنین بیش از ۴۰ هزار واحد صنفی نیز در صنعت فرش دستباف کشور فعال هستند.
بر اساس این گزارش حدود ۷ هزار و ۵۰۰ هنرآموز هنرستانها و دانشگاههای کشور در رشته تخصصی فرش تحصیل میکنند و حدود ۱۵ هزار نفر نیز دانشآموخته این رشته هستند که زنجیره ارزش فرش دستباف را هدایت و راهبری میکنند.
حالا قرار است سی امین نمایشگاه فرش دستباف ایران به عنوان بزرگترین نمایشگاه فرش جهان با حضور بیش از ۴۰۰ شرکت تولیدی و صادراتی از یکم تا هفتم شهریور به مدت یک هفته در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برای فعالان و علاقهمندان به این هنر صنعت برگزار شود.
براساس این گزارش؛ در این نمایشگاه بین المللی، انواع فرشهای دستباف مناطق مختلف ایران در اندازهها و رنگهای مختلف، قالی و قالیچه، تابلو فرشهای مختلف و دیگر دست بافتههای هنرمندان ایرانی عرضه خواهد شد و فضایی بسیار متنوع و رنگارنگی را در معرض دید مخاطبان قرار داده میشود.
به گفته رئیس مرکز ملی فرش ایران، سی امین نمایشگاه فرش دستباف ایران با تمرکز بر موضوعهای تخصصی و صادراتی و همچنین فروش داخلی برپا میشود و در فضایی به وسعت ۵۰ هزار متر مربع و در ۴ سالن نمایشگاهی نیز بهترین نمونههای فرشهای عتیقه و معاصر کشورمان در معرض دید علاقمندان قرار خواهد گرفت.
خانم فرحناز رافع افزایش تولید و صادرات در کنار فروش داخلی، معرفی ظرفیتهای این بخش اقتصادی، برنامه ریزی برای حل مشکلات، موانع و نقاط ضعف موجود این صنعت، ایجاد بسترهای مناسب برای سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی، ایجاد زمینه اشتغال و کارآفرینی، آشنایی دست اندرکاران با محصولات، نوآوریها و ظرفیتهای موجود، ایجاد فضای رقابتی سالم میان تولیدکنندگان داخلی برای ارتقای کیفیت تولید و ایجاد ارتباط مستقیم و رو در رو میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را از مهمترین اهداف برگزاری این نمایشگاه بیان میکند.
به گفته رئیس مرکز ملی فرش ایران؛ افزایش زمان بازدید از سی امین نمایشگاه بین المللی صنعت فرش دستباف از ساعت ۱۰ صبح تا ۸ شب برای حضور و بازدید علاقهمندان به این هنر صنعت یکی از مزیتهایی این دوره در مقایسه با دورههای گذشته است که ساعت برگزاری تا ۱۵ بود.
برگزاری دهها نشست تخصصی، کارگاههای آموزشی، نمایش بافت فرش و قالی در فضای نمایشگاهی، برپایی ایستگاه نقاشی با موضع بافت فرش برای کودکان و اجرای گروههای موسیقی محلی، از جمله برنامههای جانبی سی امین نمایشگاه فرش دستباف ایران است.
حضور هیئتهای بازرگانی و تجاری از کشورهای مختلف جهان در این نمایشگاه و بازدید از تولیدات فرش دستباف کشورمان و تعامل رو در رو با تولیدکنندگان و فروشندگان ایرانی برای مذاکرات تجاری فرصتی است که میتواند در توسعه زنجیره ارزش فرش دستباف از تولید، اشتغال تا صادرات مثمر ثمر باشد.
گزارش از زهره پرورش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما