درختان زاگرس، دیگر نای ایستادن ندارند
هر سال ، زخم تبر سودجویان بر تنه درختان "بنه" زاگرس می نشیند و شیره جان آن ها را قطره قطره می مکد .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،نظری، کارشناس محیط زیست گفت:ایجاد شکاف در تنه درختان به قصد صمغ گیری توسط بهرهبرداران غیرمجاز که به آن «کت زنی» میگویند، حیات این جنگلها را در معرض مرگ تدریجی قرار داده است.
وی افزود: این فرآیند با قطع ارتباط شیره نباتی از زمین به اندام هوایی و قطع آب و غذا به شاخ و برگ درخت سبب آسیب جدی به آن میشود.
بنه درختی مقاوم است که در بین گونههای گیاهی زاگرس دارای اهمیت بسیار است .
جنگلهای بنه که به آن «پسته وحشی» نیز میگویند در زاگرس، در شرایط مناسب آب و هوایی تا ۳۰۰ سال عمر میکنند.
این استاد دانشگاه گفت: سقز، شیره جان این درخت است که دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی است و در صنایع مختلف عطرسازی، چسب، رنگ، پلیمر، داروسازی، کفپوش و صنایع چوب و کاغذ مورد استفاده قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: بهره برداران برای بهره گیری از این ماده، بر تنه درختان به وسیله تبر، شیاری ایجاد میکنند و زیر آن را محفظهای از خاک رس و گل میسازند و به تنه درخت متصل میکنند تا شیره درخت در این کاسهها جمع شود.
این خراشیدگی و شیارهای ایجاد شده بر تنه درختان، سبب مرگ تدریجی این گونه ارزشمند زاگرس میشود.
وی گفت: بر اساس ماده ۴۶ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع، افرادی که مبادرت به کت زدن یا روشن کردن آتش در تنه درخت جنگلی کنند، علاوه بر جریمه نقدی به حبس از سه ماه تا یکسال محکوم به حبس خواهند شد.
همچنین بر اساس ماده ۱۰ قانون شکار و صید، عاملان از بین بردن رستنیها ازجمله خارزنی، قطع درختان، بوته کنی و تعلیف غیرمجاز در مناطق حفاظت شده و پناهگاههای حیات وحش به جریمه نقدی از یکصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و از یک ماه تا شش ماه محکوم به حبس خواهند شد