عملکرد خوب سازمان انتقال خون در تأمین خون و فرآورده با وجود تحریمها
مدیرعامل سازمان انتقال خون در همایش آثار تحریمها بر سلامت بیماران گفت: با وجود تحریمها عملکرد خوبی در تامین خون و فرآورده داریم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان انتقال خون، همایش دو روزه «آثار تحریمهای ظالمانه بر سلامت بیماران هموفیلی» با حضور دکتر مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون، کاظم غریب آبادی، معاون امور بین الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر، سیدعباس عراقچی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران و زهرا شیخی عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران و متخصصان نظام سلامت و اعضای کانون هموفیلی ایران، برگزار شد.
در این همایش که با هدف بررسی تاثیر تحریمهای نا عادلانه بر سلامت شهروندان برگزار شد، مسئولان و شرکت کنندگان در پنلهای همایش به بررسی ابعاد مختلف مخاطراتی که تحریمها برای بیماران ایجاد کرده اند پرداختند.
دکتر مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون دراین همایش مطالبه گری را از وظایف انجمنهای حمایت کننده از بیماران دانست و گفت: وضعیتی که هم اکنون در نظام سلامت به لحاظ وضعیت ارزی و تحریمها تجربه میکنیم دشوارتر از چند سال پیش است.
وی با اشاره به وظیفه تامین خون و فراورده سالم و کافی توسط سازمان انتقال خون گفت: با وجود تمام مشکلاتی که این مدت پشت سر گذاشته ایم، از زمان تصدی من به عنوان مدیرعامل سازمان انتقال خون تا کنون یک سال و نیم میگذرد و ذخایر کیت و کیسه سازمان انتقال خون از ۲-۳ هفته به شش ماه رسیده است، تامین ۷۰ درصدی درخواستهای بیمارستانی و مراکز درمانی اکنون به ۱۰۰ درصد رسیده است و همه این مرهون تلاش کارکنان سازمان و ایثار و اهدای خون مردم شریف ماست که در هر شرایطی برای نجات هموطنان خود پیشقدم میشوند.
وی ذخایر خون را در کشور ۸ تا ۱۰ روز اعلام کرد و گفت: شبکه ملی خونرسانی هر گونه کاهش ذخایر را در استانهای دیگر هم پوشانی میدهد.
دکتر جمالی از افزایش کیسههای فیلتر دار خون به ۶۰ درصد خبر داد و گفت: این کیسهها عوارض تزریق خون را در بدن بیمار کاهش میدهد و اقدامی بزرگ برای سلامت خون است.
وی آغاز استفاده از تست NAT را برای کاهش دوران پنجره و تشخیص آلودگی ویروسی در خون بسیار مهم دانست و گفت: با این تست احتمال انتقال ویروس از خون نزدیک به صفر میشود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تعیین فنوتیپ و غربالگری آنتی بادی را خارج از گروههای خونی ABO اتفاقی مهم دانست و گفت: تایک ماه دیگر گروههای فرعی نیز در غربالگری آنتی بادی شناسایی میشوند و این موضوع کیفیت درمان از طریق انتقال خون را برای بیمارانی که مکرر خون دریافت میکند ارتقا میبخشد و خونی که به بیمار داده میشود کاملا مطابق با گروههای اصلی و فرعی خون او خواهد بود.
دکتر جمالی ادامه داد: آزمایش سازگاری بافتی به روش NGS نیز به زودی راه اندازی میشود.
وی افزود: بخشی از مشکلات بیماران به خاطر ظلمی است که شرکتهای خصوصی در بخش پلاسما مرتکب شده اند و اگر طبق قراردادی که داشتند، پالایشگاه تاسیس میکردند و فاکتورهای ۸ و ۹ را تولید میکردند الان بیماران هموفیلی برای داروهای انعقادی اینقدر مشکل نداشتند. در حالی که پالایشگاههای موجود هم تنها به تولید IVIG و آلبومین اکتفا کرده اند.
وی تأکید کرد: برای تامین داروهای مشتق از پلاسما اگر با وجود شرکتهای خصوصی همچنان پلاسما کم باشد آمادگی داریم با کمک داوطلبان سال آینده یک میلیون لیتر پلاسما تامین کنیم و مدعی هستم در این دو سال سخت اقتصادی و تحریم در بحث خون و فراورده به عنوان بخشی از زیرمجموعههای وزارت بهداشت ونظام سلامت کار خودمان را به خوبی انجام داده ایم.
* یک جنایت خاموش
خانم زهرا شیخی رئیس فراکسیون دیپلماسی سلامت و سبک زندگی سالم مجلس شورای اسلامی نیز طی سخنانی در این همایش گفت: ایران موفقیتهای غیرقابل انکاری در تولید و تامین دارو داشته است، ولی همچنان اثر تحریمها را در تامین مواد اولیه داروها میبینیم.
وی تأکید کرد: وقتی که بیماران خاص و صعب العلاج نیازمند درمانهای خاص و داروهای ویژهای هستند و این سبد دارویی متاثر از تحریمهای ظالمانه است، آیا در این مورد نمیتوان تحریمها را یک جنایت جنگی پنهان و خاموش نامید.
وی همچنین در خصوص عملکرد مجلس شورای اسلامی برای کاهش هزینههای بیماران خاص و صعب العلاج تصریح کرد: مجلس یک صندوق ویژهای برای این بیماران تشکیل داد که در حال حاضر تعداد بیماریهای تحت پوشش آن به ۱۰۷ نوع بیماری رسیده است.
* گزارشی از بیماران قربانی تحریمها
در این همایش دبیر ستاد حقوق بشر گفت: در گزارش خانم دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی آثار تحریمها، پایبندی و تبعیت بیش از حد کشورها از تحریمها به ویژه در حوزه بهداشت و سلامت مورد تأکید قرار گرفته است.
آقای کاظم غریبآبادی؛ معاون امور بینالملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: امروز آمریکا و کشورهای اروپایی با اجرای تحریمها در حوزههای مختلف به دنبال از بین بردن زیرساختها و به خطر انداختن جان انسانها هستند. کشورهای دیگر هم با تبعیت بیش از حد از تحریمها به ویژه در حوزه بهداشت و سلامت، این وضعیت را تشدید میکنند.
وی افزود: در تحریمها در بحث غذا و دارو معافیتهای بشردوستانه داریم، ولی به آن عمل نمیکنند و کانالهای نقل و انتقال مالی را میبندند و به بانکها اجازه نمیدهند که پول شما به دست آن شرکت برسد، پس کالایی به شما نمیرسد. شرکتهای بیمهای و سیستمهای حمل و نقل را تهدید میکنند که کالاها بیمه نشوند و حمل و نقل صورت نگیرد؛ بنابراین معافیت بشردوستانه فقط بهصورت ظاهری وجود دارد.
وی افزود: موضوع دیگری که خانم دوهان در گزارش خود آن را برجسته کرده است، بحث هزینههای سلامت و مراقبت بهداشتی در ایران است. بیماران خاص هم رنج بیماری دارند و هم هزینههای سخت و بالای زندگی و هم هزینه های بالای درمان و سلامت وجود دارد و باید با رنج تأمین داروها و تجهیزات خود هم مواجه باشند.
معاون امور بینالملل قوه قضاییه افزود: دوهان افزایش هزینهها و کاهش داروهای مورد نیاز برای بیماران تالاسمی را برجسته کرد که منجر به ۴ برابر شدن میزان مرگ و میر در میان بیماران تالاسمی شده است که این جنایت است و نافی حق حیات است که در حوزه حقوق بشر ادعای آن را دارند.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه اظهارداشت: طرح شکایت در دادگستری تهران در شعبه ۵۵ را نیز توصیه میکنیم. دو پرونده درباره بیماران تالاسمی و پروانهای مطرح و رسیدگی شده اند. از قربانیان میخواهیم علیه واضعان و مجریان تحریم و شرکتهای مربوطه طرح شکایت کنند. اقدامات حقوقی و قضایی در این زمینه مانند دیوان لاهه و طرح دعوا در محاکم ملی کشورها نیز ضروری است.
وی گفت: از همین جا از بخشهای ذیربط دولتی و اجرایی میخواهم بودجه خاصی را برای طرح دعوا اختصاص دهند تا به هموطنان خود که قربانی ترور و تحریم هستند کمک کنیم بتوانند در محاکم آن کشورها طرح دعوا کنند. تحریمها جنایت علیه بشریت است. صاحب نظران تحریم را مانند یک ابزار جنگی میبینند، آثار تحریمها بر همه کشور خواهد بود. مردم عادی از این تحریمها متضرر میشوند. تحریمها جنایت نسل کشی نیز هستندزیرا گاهی یک گروه خاص از مردم مانند بیماران خاص را هدف قرار میدهند.
* قوانین پیچیده برای واردات دارو در شرایط تحریم
دکتر «سیدعباس عراقچی» دبیر شورای راهبردی روابط خارجی طی سخنانی در این همایش با رد ادعای آمریکا مبنی بر اینکه دارو و موادغذایی از تحریمهای ایران مستثنی هستند، گفت: ممکن است در ظاهر چنین چیزی وجود داشته باشد، ولی در عمل اقداماتی که آمریکا انجام داده، یک تحریم محکمی را در این حوزه اعمال کرده است.
آقای عراقچی تصریح کرد: تحریمهای آمریکا یک شبکه بسیار گستردهای را دربرمی گیرد و در کنار استثنائات بشردوستانهای که به ظاهر در حوزه دارو قرار داده اند، شرطهای بسیار مفصلی از سوی اوفک (دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا) هم وجود دارد به نحوی که اجرای آنها را برای شرکتهای دارویی عملا غیر ممکن میکند.
وی افزود: همین مشکل در تراکنشهای بانکی هم وجود دارد، از مانع بانک که بگذریم با مانع بیمه و مانع حمل و نقل روبرو میشویم؛ یعنی شرکتهای بیمه و حمل و نقل هم گرفتار هم شرط و شروط و ریسکها میشوند.