برخی محصولات فناورانه در حوزه پزشکی امروز با حضور معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور رونمایی می شود.
سؤال: محصولاتی که امروز قرار است رونمایی شوند اولاً چند محصول و در چه بخشهایی هستند؟
احمد نیک پور؛ رئیس کارخانه تجهیزات پزشکی: امروز چهار محصول را رونمایی میکنیم؛ محصولاتی که در طول دو سال گذشته مجوزهایش از وزارت بهداشت اخذ شده و آماده عرضه به بازار است و این محصولات در عرصه دندان پزشکی، آنژیوگرافی، آندوسکوپی و لاپروسکوپی هستند. محصولاتی که برای اولین بار در کشور تولید میشوند. تا الآن نزدیک به سبد وارداتشان نزدیک به شش میلیون دلار بوده که امیدواریم که با رسیدن به ظرفیت اسمی، تمام این بازار توسط نمونههای داخلی تأمین شود و مردم بتوانند کالای داخلی را به راحتی در دسترس داشته باشند.
سؤال: پیش از این همه محصولاتی که نام بردید وارداتی بود؟
نیک پور: بله، تمام این محصولات تا قبل از این توسط نمونههای خارجی در بازار استفاده میشدند.
سؤال: یعنی اولین بار است که اینها تولید میشوند؟
نیک پور: بله، محصولاتی هستند که نمونههای مصرفی در بازار ایران، چون دائماً باید تأمین شوند و حوزه سلامت حوزهای است که نمیتوانیم بگوییم که الآن برو دو ماه دیگر بیا برای نمونه برداری کسی که سرطان داشته باشد، به خاطر همین تأمین اینها به موقع علاوه بر این که عرصه اقتصادی دارد، به موقع تأمین شدنش هم نکته قابل توجهی است که الآن با نمونههای خارجی که توسط وارد کنندهها انجام میشده در دسترس مردم بوده کم و بیش، اما با نمونههای داخلی که قابلیت رقابت با نمونههای اروپایی را دارند ان شاء الله از این به بعد در خدمت مردم خواهیم بود.
سؤال: رقبای شما در تولید این محصولات کدام کشورها هستند؟
نیک پور: متفاوت است در خیلی از این محصولات نمونههای اصلی که دارد در کشور استفاده میشود از نمونههای اروپایی است، مثل آلمان، اسپانیا، بلژیک، حتی کره محصولاتی دارند که توسط اینها تأمین میشده و محصولاتی که داخلی سازی شده امروز در مقام قیاس در این مدتی که تحت آزمایشها قرار گرفته شده با نمونههای درجه یکی که از همین کشورها اسم بردم مقایسه شدند و به تولید رسیده اند.
سؤال: چقدر صرفه جویی ارزی خواهد شد بعد از این...؟
نیک پور: عرض کردم اگر به ظرفیت اسمی برسیم در طی مدت دو سال تا شش میلیون دلار را میتوانیم صرفه جویی ارزی داشته باشیم.
سؤال: این اگر برای چیست؟
نیک پور: خط وقتی که از نقطه صفر شروع میشود، آناً نمیتواند به ظرفیت اسمی برسد، باید خط تاب بشود، شروع کند به تولید و با یک شیبی به آن نقطهای که ظرفیت اسمی صد درصدی اش است برسد.
سؤال: یعنی اگرتان یک قاعده کلی است که با آن میروید جلو، مانعی وجود ندارد؟
نیک پور: قاعده کلی در تولید است، نه، مانعی وجود ندارد برای این که این خط بتواند خودش را به ظرفیت اسمی صد درصد برسد براوردمان این است که در طی دو سال ان شاء الله به این ظرفیت برسد.
سؤال: الآن که به تولید انبوه رسیده؟
نیک پور: بله، الآن بعضی از این محصولات که حالا در این یکی دو ماه قبل هم مجوزش گرفته شده، چون ما در طی دو ماه گذشته این مجوزها اخذ شده، به محض این که مجوز اخذ شده، محصول وارد بازار شده، دلیلش این بوده که نمیخواستیم صبر کنیم که حالا رونمایی انجام شود، چون نیاز بازار باید تأمین شود در مراکز درمانی، به خاطر همین به محض این که مجوزها اخذ شده، محصول به بازار عرضه شده.
سؤال: یعنی روند تجاری سازی آنها هم کاملاً طی شده؟
نیک پور: بله تا الآن چند اتفاق میافتد، در محصولات حوزه سلامت علاوه بر این که روند تجاری سازی شروع میشود، باگهای محصول هم گرفته میشود البته در همه محصولات فناورانه در دنیا همین شکل است. یعنی شما تمام آزمایشات را که رد میکنید و به انتها میرسید، محصولی که وارد بازار میشود، بعضی وقتها باگهایی در خط تولید...
سؤال: باگ یعنی چه؟
نیک پور: ایرادهای جزئی که در خط تولید وجود دارد یا در خود محصول وجود دارد اینها کمک میکند که محصول آن نمونه نهایی که باید بدون ایراد، چون حوزه سلامت مردم شوخی بردار نیست، کوچکترین ایرادهایی میتواند اثرات پروانهای بگذارد، فلذا خیلی حساسیت روی موضوع وجود دارد و برای خود دوستان ما هم که این محصولات را توسعه دادند و به اینجا رساندند خیلی حساسیت ویژهتر بوده است.
سؤال: همزمان با همان دوره دو سالهای که اشاره کردید که روند کامل این پروژه طی شود، وارد عرصه صادرات خواهید شد یا نه بعد از پایان دو سال صادرات را دنبال خواهید کرد؟
نیک پور: اولویت ما در گام اول این است که نیاز داخل کشور تأمین شود، ما به محض این که نیاز داخل کشور را بتوانیم تأمین کنیم، آماده صادرات خواهیم شد، چون محصولات مان را آماده هستیم که رقابت کنیم با همه این نمونه ها، اما باز تأکید میکنم اولویت مان این است که نیاز داخل تأمین شود که نیاز داخل هم عدد قابل توجهی است. این موضوع زمان بر خواهد بود.
سؤال: در عرصه تولید محصولات دانش بنیان در بخش پزشکی ما در عرصه جهانی در چه جایگاهی هستیم؟
نیک پور: شیب رشد ما خیلی بالا است در عرصه پزشکی، اما اگر بخواهیم در مقام قیاس با حوزه دارو بیاییم این را مقایسه کنیم نه، ما تا دارو برخی اعداد و ارقامی که ادعا میشود تا ۹۰ درصد ما تولید داخل داریم و توسط تولید داخل تأمین میکنیم ولی در عرصه پزشکی این عدد نیست، اعدادی که من در گزارشات هم بعضاً میخواندم عددی بین دو تا سه میلیارد دلار همچنان ما واردات داریم در عرصه تجهیزات پزشکی که ادعایی که هست؛ این عدد معادل ۶۰ درصد بازار پزشکی کشور است، یعنی ما تا ۶۰ درصد داریم محصولات را با نمونههای خارجی میبریم، اما سرعت رشدمان در داخلی سازی بسیار بالاست، امید داریم که در یکی دو سال آینده شاهد اتفاقات خوبی باشیم. این جریانی که شروع شده قبلتر از این هم ادامه داشته، این چهار محصول در ادامه هشت محصولی بوده که در سالهای قبل رونمایی شده، امیدواریم که در طی دو سال آینده، هشت محصول دیگری که در تحقیق و توسعه داریم به بازار عرضه کنیم.