سه اثر کاشان شامل «آداب و رسوم اسفندی روستای آذران»، «مهارت پخت سوهان میرزاحسینی» و «مهارت پخت باقلوای کاشان» در فهرست آثار ناملموس ملی کشور ثبت شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ این آثار در نشست کمیته ثبت ملی آثار بررسی و با موافقت کارشناسان در فهرست آثار ملی ثبت شد.
آداب و رسوم اسفندی یک از آیینهای کهن و باستانی منطقه کاشان است و مردم روستای آزران یک ماه مانده به عید با آداب و رسوم اسفند، به پیشواز نوروز میروند. پخت غذایهای خاص شب اسفند، پیشکش اسفندی برای نوعروس ها، حرکت کودکان در کوچه و محل، حضور جلوی درب خانهها در شب اسفند و خواندن اشعار اسفندی و گرفتن تنقلات محلی از صاحب خانهها از جمله آداب شب اسفند است.
سوهان میرزاحسینی یکی از شیرینیهای سنتی و بومی است و در کنار کلوچه و پشمک، از اصلیترین و شاخصترین شیرینی مراسم دیدوبازدیدهای نوروزی به شمار میرود. در واقع سوهان میرزاحسینی شیرینی مخصوص سفره نوروزی است.
باقلوا یکی از شیرینیهای سنتی و بومی منطقه کاشان است و به عنوان سوغات کاشان شناخته میشود. کاربرد این شیرینی بیشتر در مجالس جشن و سرور و نیز مجالس یادبود مرسوم است و در واقع نوعی شیرینی آیینی به شمار میآید.
تاکنون ۴۲ اثر میراث فرهنگی ناملموس کاشان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، ثبت آثار در فهرست میراث ناملموس عامل مهمی در انسجام فرهنگی و تقویت جغرافیای تاریخی-اجتماعی منطقه است.
برخی عناصر فرهنگی دیگر کاشان نیز در حال مطالعه و تدوین نهایی برای ثبت در فهرست میراث ملی است که مهارت پخت قطاب، آداب و رسوم عروسی برزک، آیین کرده به کوه روستای ورکان، آیین ذوالجناح گردانی و مهارت سفرهبافی از شهر کامو، آیین شاه حسینی شهر جوشقان قالی، مراسم طفلان مسلم و نخل گردانی روستای ویدوجا ازجمله آنهاست.
منطقه عالمپرور کاشان در فاصله نزدیک به ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان، به عنوان نخستین تمدن یکجانشینی و شهرنشینی به قدمت محوطه باستانی سیلک با پیشینه بیش از هشت هزار سال به عنوان پایگاه تاریخ تمدن بشری درخشان در حوزههای میراث فرهنگی و گردشگری محسوب میشود و مجموعه باغ جهانی فین این شهرستان از پربازدیدترین مکانهای تاریخی و گردشگری کشور است.