مسئول پیگیری ثبت جهانی محور اشکانی - ساسانی کرمانشاه همکاری همه دستگاهها از جمله دستگاه دیپلماسی را برای به نتیجه رسیدن این پرونده خواستار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی گراوند گفت: در این مسیر سه اثر مهم تاریخی شامل معبد آناهیتا، تاق بستان و عمارت خسرو قرار دارد که هر سه آنها پیش از این در فهرست ثبت جهانی موقت یونسکو قرار گرفته اند، اما تاکنون اهتمامی برای نهایی شدن ثبت جهانی آنها صورت نگرفته است.
او با اشاره به اینکه این محور شامل آثار اشکانی و ساسانی در کشور عراق هم میشود افزود: اگر بخواهیم تک تک آثار را مجزا ثبت جهانی کنیم، زمانبر است، زیرا هر کشور در سال تنها یک سهمیه برای ثبت جهانی دارد و این در حالی است که تدوین پرونده ثبت جهانی محور اشکانی ساسانی به طور مشترک با عراق، شکل بینالمللی به آن میدهد و به این ترتیب خارج از نوبت به آن رسیدگی خواهدشد.
به گفته این مسئول، در ماههای گذشته نقشهها و طرحهای ثبت جهانی این محور را به وزارت میراث فرهنگی ارسال کردهایم و قرار شد پس از انجام رایزنیهایی که با مسئولان استان دیالی عراق داریم، وزارت میراث فرهنگی هم مکاتبههای خود را با کشور عراق آغاز کند.
وی افزود: رفت و آمدهای نمایندگان ایران و عراق باید به موقع انجام شود تا اعتبار مورد نیاز طرح در زمان درست تامین شود.
گراوند گفت: ثبت جهانی محور اشکانی ساسانی کرمانشاه نیازمند همکاری دستگاه همه دستگاههای ذیربط است، زیرا حفاظت، مرمت و ساماندهی این آثار باید بهگونهای باشد که هیچگونه دخل و تصرف ناهمگون را در معماری و همچنین منظر بصری آنها بوجود نیاورد که این موضوع هم باید هنگام ساخت و سازها در اطراف این محور مورد توجه همه دستگاهها قرار گیرد.
مسئول پیگیری ثبت جهانی محور اشکانی - ساسانی کرمانشاه با اشاره به اینکه از کنگاور تا ایوائن مدائن، ۳۷ تا ۴۰ اثر تاریخی قرار گرفته است افزود: معبد آناهیتا در کنگاور، کاخ خسرو در بیستون، تاق بستان در کرمانشاه، قلعه یزگرد در دالاهو، تاق گرا، زیج منیژه و قلعه گبری در سرپلذهاب، عمارت خسرو در قصرشیرین، حوش کوری در گرمیان و ایوان مدائن در دیالی عراق آثار مهم تاریخی مهم این مسیر هستند.
گراوند گفت: این آثار به شکل یک زنجیره، سیر تحول معماری تاریخی ایران را نشان میدهند، به گونهای که معماری تراش خورده بلوکهای سنگی را در معبد آناهیتا، هنر سنگ تراشی صخرهای را در تاق بستان، معماری قلوه سنگی را در عمارت خسرو قصرشیرین و اوج هنر معماری آجری را در ایوان مدائن میبینیم و حتی میتوان این محور را "دانشگاه معماری تاریخی" ایران نامید.
به گفته مسئول پیگیری ثبت جهانی محور اشکانی - ساسانی کرمانشاه، در صورت همکاری سایر نهادها و تامین منابع مالی، میتوان ۱۴ تا ۱۵ ماه آینده این پرونده را تدوین و برای ثبت جهانی اقدام کرد.