وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه باید به جغرافیای فرهنگی آذربایجان به عنوان فرصتی فوقالعاده توجه شود، گفت: احیای بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان را با جدیت دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: آذربایجان نقش مهمی در منطقه قفقاز شمالی و جنوبی دارد , در تاریخ پیش و پس از اسلام و همچنین تاریخ معاصر ایران شخصیتهای بزرگ خطه آذربایجان، همواره منشاء حرکتهای رو به جلو و پیروزی انقلاب اسلامی بودند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: مرزهای فرهنگی آذربایجان، فراتر از مرزهای سیاسی، همه کشورهای همسایه را درنوردیده و کشورمان، کشوری است که مرزهای فرهنگی قدرتمندی دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تاریخ ایران اسلامی و منطقه آذربایجان و نقش پادشاهان صفوی همچون شاه اسماعیل در ایجاد وحدت ملی و تشکیل کشور متحد ایران، گفت: ما پیش از کشورهای اروپایی و غربی در ایران دولت متحد داشتیم که باید در این زمینه به طور جدی تبلیغات شود.
اسماعیلی درباره احیای بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان تصریح کرد: اهتمام و توجه به این امر در جایگاه خود، در حال پیشرفت است. نمیتوان فرهنگ را به جغرافیای سیاسی محدود و محصور کرد و باید در این حوزه اقدامات جدی انجام داد.
* اهمیت احیای مفاخر و میراث فرهنگی آذربایجان
وزیر فرهنگ همچنین با تاکید بر ضرورت ارتباط اعضای هیئت امنای بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان با سازمان آثار و مفاخر فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تبلیغ و برجسته کردن مفاخر فرهنگی خطه آذربایجان، گفت: احیای مفاخر و میراث فرهنگی این منطقه مهم فرهنگی کشور باید با کارهایی مثل تجدید چاپ متون قدیمی آغاز شود.
اسماعیلی افزود: در بسیاری از کشورها نداشتههای تاریخی هم برجسته میشود، بنابراین ما باید داشتههای فرهنگی تاریخی خود را به جهانیان معرفی کنیم. البته طرحهای فرهنگی از جمله جاده حکمت در همدان و زنجان و مناطق فرهنگی خوی و خراسان از جمله برنامههای آغاز کننده در این زمینه است؛ ولی به کارهای جدیتر نیاز داریم.
وی تصریح کرد: وزارت فرهنگ در پی احیای مفاخر و میراث فرهنگی کشور است و با ورود همه مسئولان مرتبط، سعی دارد در این حوزه طرحهای فرهنگی جدی از جمله احیای بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان را در سیاستهای خود پیگیری کند.
* روایت درست از تاریخ آذربایجان
مدیر عامل بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان نیز در این نشست گزارشی از وضعیت و ساختار کنونی بنیاد و فعالیتها و اهداف آن در حوزه فرهنگ و هنر منطقه آذربایجان ارائه کرد.
روح الله رشیدی با قدردانی از اهتمام مسئولان وزارت فرهنگ دولت سیزدهم برای احیای بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان، گفت: در دوره جدید در حال تاسیس بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان هستیم که مبتنی بر روایت درست تاریخ آذربایجان است و هویت و فرهنگ این خطه از ایران اسلامی در آن ترکیب شده است.
وی وجه پژوهشی بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان را بخش اصلی این بنیاد دانست و افزود: در این دوره سعی بر این است که تولید محتواهای مختلف از جمله کتاب، فیلم و طرح فراخوان فیلمنامه و رمان در سیاست کاری بنیاد قرار گیرد. همچنین چاپ و انتشار فصلنامههای مربوط به پژوهش در حوزه آذربایجان از دیگر فعالیتهای این بنیاد خواهد بود.
* تقویت دیپلماسی فرهنگی آذربایجان با کشورهای همسایه
استاندار آذربایجان شرقی هم در این نشست بر لزوم احیا و فعالیت بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان با توجه به دو حوزه داخلی و خارجی منطقه آذربایجان تاکید کرد و گفت: توجه به دو جنبه داخلی و خارجی در حوزه فرهنگ آذربایجان ضروری است که در بخش داخلی به همافزایی و همراستایی در حوزه فرهنگ و هنر چهار استان آذری زبان نیاز داریم.
زینالعابدین رضوی خرم افزود: مهمترین محل شکلگیری این همافزایی بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان است. در بخش خارجی نیز تاثیرگذاری در بیرون از این استانها و توجه به کشورهای همسایه و مسائل مربوط به تبلیغات خارجی ضروری است.
وی افزود: یکی از کارکردهای اصلی بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان در خارج از کشور تقویت دیپلماسی فرهنگی و ایجاد ساختار مناسب برای بنیاد در حوزه تبلیغات در کشورهای همسایه است که لازمه رسیدن به این مهم ماموریتمحور کردن این بنیاد است. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، «روایت تاریخ ایران بدون روایت آذربایجان ناقص است»، چون این خطه یکی از پرچمداران آزادی و وحدت در تاریخ ایران اسلامی بوده است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به کارهای بر زمین مانده حوزه فرهنگ در منطقه آذربایجان، اضافه کرد: یکی از اهداف بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان ورود نخبگان و شخصیتهای فرهنگی برای انجام کارهای عقبمانده حوزه فرهنگ در این منطقه است.
* لزوم نگاه یکپارچه به مسائل فرهنگی استانهای آذریزبان
استاندار اردبیل هم در این نشست با تشریح برخی ضرورتها و عوامل مورد نیاز برای تقویت بنیاد فرهنگ و هنر آذربایجان گفت: از مهمترین این عوامل میتوان به نگاه یکپارچه به مسائل فرهنگی آذربایجان در چهار استان آذریزبان و نبودن رقابتهای محلی اشاره کرد. برای کار فرهنگی در حوزه آذربایجان باید نگاه گسسته به نگاهی پیوسته و متحد تبدیل شود.
سید حامد عاملی شناخت فرصتها و تهدیدات در حوزه فرهنگ و ادب آذربایجان و تقویت مبانی آن را از ضروریات تقویت و کار فعال در این حوزه دانست و اظهار کرد: برای تولید محتوای اثربخش پیش از بررسی و شناسایی فرصتها، توجه به تهدیدات از جمله تحریف تاریخ آذربایجان از سوی دشمنان ضرورت دارد. باید از همه ظرفیتهای فرهنگی آذربایجان در این بنیاد استفاده شود تا جلوی تحریف و تبلیغات منفی گرفته شود.
وی افزود: ابتذال و نابودی ریشههای اسلامی، دینی و اخلاقی از سوی جریانهای افراطی در خارج از کشور، یکی از تهدیداتی است که باید به طور جدی به آن توجه شود.
استاندار اردبیل به فرصتهای موجود در حوزه فرهنگ آذربایجان، مبانی هویتساز تاریخ این خطه و تقویت جغرافیا و دیپلماسی فرهنگی برای نزدیکی با مردم کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: در کشورهای همسایه مردم باورها و ریشههای تاریخی مشترک با مردم ایران دارند، باید از این اشتراک در شناسایی و تبلیغ چهرههای فرهنگی و گسترش نفوذ فرهنگی استفاده کرد.
* پیشنهاد تاسیس فرهنگستان زبان ترکی با محوریت ایران اسلامی
علی اصغر شعردوست پژوهشگر و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به توصیههای مقام معظم رهبری در برگزاری کنگره برای شعرایی همچون شهریار، گفت: طبق توصیههای رهبری، به جذب نخبگان و شخصیتهای فرهنگی برای کار در زمینه فرهنگ آذربایجان نیاز داریم که از نمونه کارهای پیشنهادی ایجاد فرهنگستان زبان ترکی با محوریت ایران اسلامی است.
وی با اشاره به برخی طرحهای ناتمام حوزه فرهنگ در استانهای آذریزبان، افزود: باید در مسیر مقابله با تحریفات و تبلیغات خارجی که برای ضربه زدن به شعر و ادب فارسی انجام میشود کار جدی در این زمینه انجام و آثار قدیمی مرتب تجدید چاپ شود.
گقتنی است، در نشست هیئت امنای بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان نیز حضور داشتند.