حماسه عظیم کربلا از دیرباز در شعر بسیاری از شاعران فارسی و مازندرانی تبلور یافته است و هر کدام به نحوی به آن پرداخته اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، حماسه عاشورای حسینی در ادبیات فارسی تاثیر خود را نه تنها در رویدادهای تاریخی پس از قیام امام حسین علیه السلام گذاشت بلکه در قالب آیینهای محرم این قیام نسل به نسل روایت شده است، در این میان آثار ادبی به خصوص اشعار شاعران نقش زیادی در حفظ و بازنمایی این رویداد تاریخی داشته است.
شاعرانی همچون علی موسوی گرمارودی، قیصر امین پور، حسن حسینی، محمد حسین بهجت (شهریار)، حمید سبزواری، مهرداد اوستا، علیرضا قزوه و میرزا محمود فدایی مازندرانی (کلک مازندرانی) با اشعار و ابیات خود به بازنمایی قیام امام حسین علیه السلام و واقعه عاشورا پرداختهاند.
از میان این شعرای به نام، میرزا محمود فدایی مازندرانی یا کلک مازندرانی اهل روستای تلاوک بخش دودانگه شهرستان ساری سراینده نخستین مقتل منظوم در ادب پارسی است او در دوره قاجار بیش از ۶ هزار و ۸۰۰ بیت و ترکیب بند درباره سیدالشهداء و عاشورا سرودهاست. مقتل منظوم فدایی به عنوان یکی از مدخلهای دانشنامه جهان اسلام ثبت شدهاست.
سرودههای فدایی به هنگام محرم و سوگواری سرور شهیدان و به یاد واقعه کربلا در مساجد و تکیههای مازندران خوانده میشود؛ هر چند که معمولا مردم آن را بیشتر به یاد «مقتل» میشناسند.
زینب دیوارگر گزارش میدهد