شناسایی دلایل اختلال خواب در اکثر مبتلایان به بیماری های قلبی
پژوهشگران در یافتههای جدید خود دریافتند، تودهای از یاختههای عصبی در گردن، به نام گانگلیون نقش پررنگی در ارتباط بین بیماریهای قلبی و اختلالات خواب دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از وبگاه مجله Science، یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه فنی مونیخ در مطالعه اخیر خود، به بررسی تأثیر بیماریهای قلبی بر تولید هورمون خواب ملاتونین در غده پینه آل پرداخته است. بر اساس نتایج این پژوهش، به نظر میرسد که یک گانگلیون واقع در ناحیه گردن، نقش پررنگی در ارتباط بین بیماریهای قلبی و اختلالات خواب دارد.
تقریباً یک سوم از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، اختلالات خواب را تجربه میکنند. مطالعات پیشین نشان داد: سطح ملاتونین میتواند در بیماران قلبی، کاهش یابد. این پدیده، نشان میدهد که چگونه بیماریهای قلبی میتوانند کل سیستم بدن را تحت تاثیر قرار دهند.
غده پینه آل یا صنوبری، غدهای داخل مغز است که مسئول تولید ملاتونین، هورمون خواب است. مثل قلب، غده صنوبری نیز توسط سیستم عصبی خودمختار که مسئول تنظیم فرآیندهای غیر ارادی بدن است، کنترل میشود. اعصاب مربوط به هر دو اندام، از گانگلیون ها، به طور خاص گانگلیون گردن سرچشمه میگیرند.
گانگلیون ها، مجموعهای از سلولهای عصبی هستند که در سراسر بدن یافت میشوند. آنها بخشی از سیستم عصبی محیطی هستند که سیگنالهای عصبی را به سیستم عصبی مرکزی منتقل میکنند.
این تیم پژوهشی با بررسی گانگلیون گردن موشهای مبتلا به بیماری قلبی، دریافتند که تجمع ماکروفاژها در این ناحیه، باعث التهاب و زخم در گانگلیون میشود که این امر به نوبه خود، میتواند به تخریب سلولهای عصبی بی انجامد. علاوه بر موش ها، در انسانها نیز رشتههای بلندی به نام آکسون از این سلولهای عصبی گسترش یافته و به غده صنوبری متصل میشوند.
در مراحل پیشرفته بیماری، کاهش قابل توجهی در تعداد آکسونهای متصل به غده صنوبری در مغز موشها مشاهده شد که منجر به کاهش سطح ملاتونین و اختلال در ریتم شبانه روزی در این حیوانات شد.
بگفته پژوهشگران، ما موفق شدیم تا با استفاده از داروهایی برای از بین بردن ماکروفاژهای موجود درگانگلیون گردن، تولید هورمون ملاتونین را در موشها به حالت اولیه بازگردانیم؛ این کشف، نه تنها بر نقش گانگلیون در این فرآیند، تاکید میکند، بلکه ما را امیدوار میکند که میتوان با توسعه داروهای جدید، از ایجاد اختلالات برگشت ناپذیر خواب در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، جلوگیری کرد.