سندروم روده تحریک پذیر، نوعی اختلال عملکردی روده بزرگ است که اغلب زنان جوان یا میانسال کمتر از ۴۵ سال را درگیر میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛ در این اختلال، روده دچار انقباض ناگهانی و نامنظم شده و علایم ناخوشایندی، چون دل پیچه، نفخ، درد شکم در قسمتهای مختلف (بالا، پایین یا پهلوها)، سر و صدای روده، اسهال یا یبوست یا به صورت متناوب هر دو این حالتها و نیز دفع گاز ایجاد میشود.
* عوامل مؤثر در تشدید نشانههای سندروم روده تحریک پذیر
علایم این سندروم، به هنگام رویارویی با شرایط پرتنش و استرس زا تشدید میشود.
- سابقه ابتلا به بیماریهای گوارشی
- مصرف بیش از حد ملین ها، داروها و آنتی بیوتیک ها، مصرف الکل، چای، قهوه و کافئین
- خواب نامنظم و ناکافی
- مصرف نکردن کافی مایعات
* توصیههای غذایی در سندروم روده تحریک پذیر:
۱- مصرف غذا به صورت کم حجم در تعداد دفعههای بیشتر برای جلوگیری از دل درد و اسهال
۲- مصرف غذای کم چرب برای کاهش انقباض رودهای پس از صرف غذا
۳- مصرف آب و مایعات کافی؛ ۱۰-۸ لیوان در روز
۴- پرهیز یا محدودیت مصرف غذاهایی که نشانههای بیماری را تشدید میکند
۵- پرهیز یا محدودیت مصرف انواع غذاهای نفاخ از جمله پیاز، خیار، ذرت، انواع کلم و حبوبات
۶- پرهیز از جویدن آدامس به علت امکان بلعیدن هوا
۷- پرهیز یا محدودیت مصرف شیر و فراوردههای لبنی حاوی «لاکتوز» در افرادی که قادر به تحمل لاکتوز نیستند
۸- پرهیز یا محدودیت مصرف غذاهای حاوی کافئین، قهوه، چای و نوشابههای کولا؛ برای کاهش انقباضهای رودهای و دردهای شکمی
۹- پرهیز یا محدودیت مصرف شیرین کننده مصنوعی موجود در انواع آدامس و شکلات (سوربیتول)
۱۰- مصرف قرص نعناع با مشورت و صلاحدید پزشک برای کمک به کاهش انقباض روده
بهره گیری از رژیم غذایی توصیه شده مشاور تغذیه، برای دریافت فیبر کافی راهگشاست.