اخترفیزیکدانان بهتازگی یک ستاره نوترونی در اعماق فضا کشف کرده اند که برخلاف سایر ستارههای نوترونی دوره تناوب تابش طولانی دارد. این ستاره هر ۲۲ دقیقه از خود امواج ساطع میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما: دانشمندان بهتازگی یک ستاره نوترونی در فاصله ۱۵۰۰۰ سال نوری در فضا کشف کردهاند که بیش از ۳۰ سال است هر ۲۲ دقیقه یکبار چشمک میزند و امواج رادیویی از خود ساطع میکند.
ستارههای نوترونی با میدان مغناطیسی بسیار قوی را «مگنتار» مینامند. جالب است بدانید مگنتارها در دورههای زمانی چند ثانیه و دقیقه - زیر ده دقیقه - از خود پالسهای رادیویی ساطع میکنند و یافتن ستاره نوترونی که هر ۲۲ دقیقه یکبار امواج رادیویی منتشر میکند، عجیب است. بهعبارتدیگر، هرچند مدتزمان ۲۲ دقیقه در مقیاس زمینی ناچیز است، اما برای مگنتارها این یک دوره طولانی بهحساب میآید. تحقیقات این مطالعه بهتازگی در مجله «Nature» به چاپ رسیده است.
این مگنتار با دوره بسیار طولانی خود «GPM J ۱۸۳۹-۱۰» نام دارد و برای اولینبار با استفاده از آرایه میدان وسیع «Murchison»، یک آرایه تلسکوپ رادیویی واقع در غرب استرالیا، مشاهده شد. بر اساس بایگانیهای رادیویی، این جسم از سال ۱۹۸۸ تاکنون در حال ساطع کردن امواج رادیویی به فضا است.
آنها مجدداً این جرم را در سال ۲۰۲۲ زیر نظر گرفتند و دریافتند که دوره زمانی پالس آن پنج برابر طولانیتر از حالت عادی برای یک مگنتار است. بهطورکلی، ستارههای نوترونی یکی دیگر از اجرام مرموز و جالبی هستند که در فضا یافت میشوند.
این اجرام به آن جهت ستاره نوترونی نامیده میشوند که هسته مرکزی آنها دارای گرانش بسیاری قویای است و همین سبب میشود ذرات باردار مثل پروتون و الکترون در درون ستاره به ذرات بدون بار - نوترون - ترکیب شوند.
میدان مغناطیسی ستارههای نوترونی درحقیقت مسئول تابشهای رادیویی این اجرام است که درحقیقت به آنها انفجار رادیویی سریع یا بهاختصار «FRB» میگویند. این تابشها بهقدری قدرتمند هستند که همواره اخترفیزیکدانان تعدادی از آنها را میتوانند در نواحی مختلف رصد کنند - حتی در کهکشان خودمان. بااینحال دسته دیگری از انفجارها هستند که به آنها انفجارهای رادیویی طولانیمدت گفته میشود که بسیار نادر هستند.
«ناتاشا هرلی واکر» اخترفیزیکدان مرکز بینالمللی تحقیقات نجوم رادیویی دانشگاه «کرتین» و نویسنده اصلی این مطالعه گفت: «این ستاره نوترونی شگفتانگیز درک ما از ستارههای نوترونی و اجرام فضا و همچنین مگنتارها را به چالش کشیده است. پیشازاین هیچ مگنتاری با این دوره پالس طولانی مشاهده نشده بود.»