سخنگوی سازمان امورمالیاتی گفت: تا به این لحظه حدودا بیش از ۲۵ هزار شرکت و به نوعی اشخاص حقوقی اعم از شرکتهای بورسی، فرابورسی و دستگاههای دولتی در سامانه مؤدیان فروشهای خودشان را در قالب صورت حسابهای الکترونیک ابراز کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه میز اقتصاد با حضور آقای ملک زاده کارشناس اقتصادی وآقای موحدی سخنگوی سازمان امورمالیاتی به موضوع آخرین وضعیت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان پرداخت.
آقای سجاد وهابی مجری: بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی از ۲۶ خرداد امسال تاکنون بیش از ۲۵ هزار مودی به سامانه مودیان متصل شدند و صورتحسابهای الکترونیک خودشان را صادر کردند از این تعداد بیش از ۱۳۴ میلیون صورتحساب به این سامانه ارسال شده چند روز پیش در مجلس لایحهای برای تسهیل انجام تکالیف قانونی مودیان رفع و اصلاحات در قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان در آن تصویب شد اصلاحاتی مانند تغییر زمان و در رابطه با صدور صورتحساب الکترونیکی و پایانه فروشگاهی که قرار است از این به بعد به عنوان دستگاههای کارت خوان نیز از آن استفاده شود.
گزارش
مجری: درباره آخرین جزییات پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان گفتگو داریم. روند پیگیری اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از کی شروع شده و به کجا رسیده؟
خانم زهرا شفیعی خبرنگار میز اقتصاد کلان: پیگیری هایمان در مورد اجرای قانون سامانههای مودیان و پایانههای فروشگاهی زمستان ۱۴۰۰ با پیگیری اجرای ماده ۱۱ این قانون یعنی ساماندهی کارت خوانها آغاز شد. بعد از اتمام این موضوع بحث ایجاد خود سامانه مودیان در دستورکار قرار گرفت. این سامانه هم در تیرماه سال گذشته راه اندازی شد از ابتدای راه اندازی این سامانه ثبت نام در سامانه مودیان اختیاری بود، اما از ابتدای فصل پاییز شرکتهای بورسی و از ابتدای زمستان شرکتهای دولتی از ابتدای امسال هم اشخاص حقوقی به این سامانه آمدند و فراخوان شدند. در راستای اجرای ماده ده این قانون یعنی قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان هم تفکیک حساب شخصی و تجاری در دستورکار قرار گرفت به گفته کارشناسان اجرای کامل این قانون میتواند به جلوگیری از فرار مالیاتی و افزایش شفافیت اقتصادی کمک کند.
مجری: در رابطه با سامانه مودیان خیلی از کارشناسان معتقدند که سامانه مودیان یکی از راههای درست برای کاهش فرار مالیاتی در کشور است.
علی ملک زاده کارشناس اقتصادی: ایام سوگواری سید و سالار شهیدان را تسلیت میگویم. در مورد سامانه مودیان یک پیشینهای وجود دارد در گزارش هم یک نکاتی مطرح شد آن هم این که برخی از مودیان گله داشتند بابت به خصوص مالیات بر ارزش افزوده که این مالیاتی که ما داریم پرداخت میکنیم مالیات حقیقی نیست و آن چه که سازمان مالیاتی دارد از ما به عنوان مالیات میگیرد یک مالیات ناعادلانه است و نیازمند این بود که سازمان امور مالیاتی یک پایگاه دادهای را ایجاد بکند.
مجری: در رابطه با سامانه مودیان گفتگو داریم در میز اقتصاد. در رابطه با فرار مالیاتی بگویید سامانه مودیان چطور میتواند مانع فرار مالیاتی در کشور بشود.
ملک زاده: یک بخشی برمی گشت به مودیان که گله داشتند یک بخش بزرگی برمی گشت به خود سازمان مالیاتی که به خاطر این که پایگاه داده نداشت و صورتحسابها را به صورت سنتی دریافت میکرد یک فرار مالیاتی گستردهای متوجه کشور شده بود که آن فرار مالیاتی ناشی از خرید و فروش فاکتورهای صوری بود که افرادی میرفتند فاکتورهای صوری خریداری میکردند و به سبب آن میتوانند اعتبار مالیاتی برای خودشان ذخیره کنند و با این اعتبار مالیاتی فرار مالیاتی میکردند. سازمان مالیاتی آمد یک ساز و کاری را پیاده کرد به نام سامانه مودیان که لایحه اش داده شد و در سال ۹۸ به تصویب رسید در واقع ساز و کار اصلی سامانه مودیان این است که سازمان امور مالیاتی بتواند صورت حسابهایی را به صورت الکترونیکی از فعالان اقتصادی دریافت کند که این صورتحسابها اعتبار کافی و درست برای سازمان مالیاتی داشته باشد و مورد سقه سازمان امور مالیاتی باشد و ساز و کارش هم به این نحو است که افراد میآیند در آن سامانه ثبت نام میکنندو برایشان کارپوشه ایجاد میشود صورتحسابی که صادر میکنند بابت آن کالا یا خدمتی که میفروشند یک تقاطع گیری اطلاعات از بانک مرکزی و تراکنشی که متناظر با آن وجود دارد برایش انجام میشود تاییدش صورت میگیرد توسط خریدار خود سازمان مالیاتی هم چکی انجام میدهد و بعد آن به عنوان صورت حساب الکترونیکی پذیرفته میشود و این ساز و کار به خصوص در بحث مالیات بر ارزش افزوده خیلی کارآمد خواهد بود از این جهت که دیگر فعالان اقتصادی و هم سازمان امور مالیاتی دغدغهای نداشته باشند که واقعا چه خرید و فروشی انجام شده چه معاملهای انجام شده که مشمول مالیات بر ارزش افزوده شده یا خیر، حالا همین سامانه مودیان طبق همان چیزی که در قانونش هم وجود دارد میتواند مترقی شود و به کار گرفته شود برای تشخیص مالیات بر درآمد یا مالیات بر عملکرد از آن جایی که هر شخصی میزان فروشی که دارد یک نوع درآمدش است و با این سامانه شفاف میشود میزان خریدی که دارد یک نوع هزینه اش دارد شفاف میشود اگر یک سری پارامترهای دیگر مثل هزینه استهلاک و اینها را هم بتوانیم وارد این سامانه بکنیم در واقع مالیات بر درآمد را هم میتوانیم بدون این که نیاز به اظهارنامه برای ارایه مودیان مالیاتی باشد شفاف کنیم و بدون این که مشکلی ایجاد شود و دعاوی مالیاتی کمتر شود مالیات بر درآمد را دریافت کنیم.
ملک زاده: سازمان امور مالیاتی در مرحله اول دارد برای همان قانون مالیات بر ارزش افزده تلاش میکند که این سامانه راه بیفتد البته یک مقدار تاخیر افتاد از سال ۹۸ مهلت قانونی سازمان امور مالیاتی حدود یک سال و سه ماه بود برای راه اندازی این سامانه، ولی خب این سامانه ظاهرا یک سامانه است، ولی در باطن خودش بیش از ده زیرسامانه دارد و پیچیدگیهای بسیار زیادی دارد و این ابرپروژه محسوب میشود در کشور.
گزارش.
مجری: از آخرین وضعیت سامانه مودیان هم در این گزارش به آن پرداخته شد، اما میخواهیم جزییات بیشتری از اجرای این قانون بپرسیم. تعداد شرکتهایی که تاکنون به سامانه مودیان متصل شدند چه تعداد است اگر امکان دارد به تفکیک بگویید.
موحدی رئیس مرکز تنظیم مقررات و سخنگوی سازمان امور مالیاتی: تا به این لحظه که با تصویب لایحه تسهیل در مجلس شورای اسلامی موسوم به لایحه الحاق پنج تبصره به قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان طبیعتا شاید بشود گفت از این زمان به عنوان اجرای آزمایشی قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مودیان یاد میکنیم و طبیعتا از اول مهرماه ۱۴۰۲ به نوعی اجرای الزام آور و قانونی قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان صورت خواهد گرفت. تا به این لحظه حدودا بیش از ۲۵ هزار شرکت و به نوعی اشخاص حقوقی اعم از شرکتهای بورسی، فرابورسی و دستگاههای دولتی در این سامانه فروشهای خودشان را در قالب صورت حسابهای الکترونیک فروشهای خودشان را ابراز کردند عضویت طبیعتا در سامانه پیدا کردند و به ارسال صورت حسابهای الکترونیکی خودشان اقدام میکنند.
مجری: اگر امکان دارد تفکیک کنید و از چند شرکت.
موحدی: تقریبا اگر بخواهیم به تفکیک اعلام کنیم حدودا قریب به ۶۰۰ شرکت بورسی و فرابورسی است تقریبا میشود گفت همه شرکتهای بورسی غیر از بانکها و برخی از شرکتها در سامانه عضویت دادیم و عضو سامانه اند و به ارسال صورت حسابهای الکترونیک خودشان پرداختند از حدود تقریبا ۷۰۰ شرکت بورسی و فرابورسی تقریبا ۶۰۰ تا از این شرکتها در سامانه عضویت پیدا کردند و صورت حساب ارسال میکنند در کنار این اعداد حدود بیش از ۵۰ دستگاه دولتی و شرکت دولتی را داریم که صورت حسابهای الکترونیک خودشان را ارسال میکنند و باقی این تا ۲۵ هزار تا سایر اشخاص حقوقیند که طبق فراخوانهایی که پیش از تصویب لایحه تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان طبق فراخوانهای مختلف که داشتیم طبیعتا این افراد به عضویت درآمدند.
مجری: این ۵۰ تا شرکت دولتی که گفتید از چند تا بوده؟
موحدی: تقریبا میشود گفت شاید قریب به ۴۰۰ شرکت و دستگاه دولتی داریم که باید الزام به صورتحساب
مجری: میآمدند که نیامدند.
موحدی: بله، خب این آمدن شان گفتم باتوجه که باتوجه به لایحه تسهیل دیگر عملا تکلیفی نداریم، اما اگر این شرکتها در واقع حضور پیدا کنند و به سامانه متصل شوند عضویت پیدا کنند و طبیعتا صورت حساب الکترونیک بخواهند ارسال کنند کار خودشان را از یک هفت راحتتر کردند والا الان اگر مشروط به تصویب شورای نگهبان بخواهیم لایحه تسهیل را مصوب شورای نگهبان بدانیم در آینده نزدیک به نوعی الزام قانونی شرکتها و اجرای تکالیف قانونی شان از تاریخ اول مهرماه ۱۴۰۲ الزام آور خواهد بود.
مجری: باتوجه به آماری که آقای موحدی دادند از ۴۰۰ شرکت دولتی نزدیک به ۵۰ تا آمدند به سامانه متصل شدند به نظرتان آیا آسیب شناسی شده که دلیل عدم استقبال چه بوده؟
ملک زاده: چیزی که من خودم مشاهده داشتم به عنوان مثال اواخر سال گذشته بود که یکی از دوستان که از یک شرکت حالا نمیشود گفت دولتی اشخاص حقوقی بودند باید از اول امسال میآمدند و در صورت حساب الکترونیکی صادر میکردند در سامانه مودیان تماس گرفتند و خیلی گنگ و مبهم بودند که این همچنین تکلیفی برایمان است، ولی هیچ کسی در سازمان مالیاتی پاسخگویمان نیست که باید چکار کنیم کجا برویم و چگونه ثبت نامی انجام بدهیم چه کاری باید انجام بدهیم. بخشی به نظرم برمی گردد به این که حتی برای آن مودیانی که میخواهند به تکلیف خودشان عمل کنند سازمان امور مالیاتی متاسفانه آموزش کافی، راهنمایی کافی و پاسخگویی کافی را نداشت اتفاق مبارکی که افتاده اخیرا همین است که دکتر موحدی به عنوان سخنگوی سازمان امور مالیاتی انتخاب شدند و سازمان یک سخنگویی و یک پاسخگویی پیدا کرده، ولی خب به نظرم بازهم کافی نیست خود سازمان باید یک پارچه پاسخگو باشد، پیش دستانه عمل کند و هدایت کند مودیان برای انجام تکالیف شان، این بخش قضیه است یک بخش قضیه هم منافع است دیگر از این جهت که طبیعتا با صورت حسابهای الکترونیکی و صدور صورت حسابهای الکترونیکی یک سری درآمدها شفاف میشود یک سری عملکردها شفاف میشود و ممکن است که آن سازمان ها، شرکتها و اشخاصی که باید صورت حساب صادر کنند این را نپسندند و البته تغییر هم از نظام سنتی که در مالیات ستانی بوده به سمت نظام پیشرفتهای که الان میخواهیم به سمتش حرکت کنیم با سامانه مودیان این یک دوره گذاری را میطلبد یک مقدار شاید باید بیشتر روی آن کار کرد هم داخل سازمان مالیاتی باید این بلوغ اجرا شود و هم در شرکتها و فعالان اقتصادی مان باید این بلوغ ایجاد شود و این اتفاق به مرور انجام شود.
مجری: همانطور که گفتید بحث بلوغ مودیان است و در همین راست باید سازمان مالیاتی بحث آموزش را خیلی جدیتر بگیرد و بحث اطلاع رسانی. به تازگی سامانه مودیان بروزرسانی شده و خیلی از مودیان تماس گرفتند و گفتند که دچار مشکل شدند و کسی نیست پاسخگو باشد آیا مرکز پاسخگویی همان ۱۵۲۶ قدیمی است یا نه تغییراتی داشته.
موحدی: نیاز دارد مقدمهای را بگویم قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان قانون مدل مفهومی این قانون برای اجرای درستش جهت اخذ مالیات بر ارزش افزوده و یا به عبارتی ایجاد شفافیت در زنجیره ارزشتر اقتصاد کشور یک قانون نسبتا مترقی است. مترقی بودن این قانون به این معناست که این قانون ابعاد بسیار وسیعی از عملکرد و فعالیت مودیان را درگیر میکند و در کنار آن نیازمند هماهنگی و همراهی بیشتر بسیاری از نهادهای حاکمیتی کشور است از این حیث زمانی که به یک قانونی با یک چنین گستردگی و با یک چنین عظمتی برای اجرای گسترده اش در میان مودیان طبیعتا بله نیاز است که اتفاقاتی بیفتد مقدماتی نیاز دارد و نیاز به آن هماهنگیهای اصطلاحا بین نهادی است این مساله تلاش میشده تا الان هم تلاش شده واقعا سازمان امور مالیاتی به دنبال این بوده که به اجرای درست این قانون از زمانی که مسئولیت پیدا کرده سازمان امور مالیاتی این که این قانون را منصه ظهور برساند، اما پیچیدگی که در ابعاد این قانون وجود دارد تغییراتی که نیاز است در زیست بوم کسب و کار افراد اتفاق بیفتد تغییراتی که نیاز است در بی زیست بوم فناورانه مودیان اتفاق بیفتد و همه اینهایی که در قانون پیش بینی شده و سازمان امور مالیاتی به عنوان یک مجری قانون باید به این مباحث بپردازد کمی به این پیچیدگی اضافه میکند و باعث میشود که رقم خوردن و پیاده سازی کامل این قانون آن چنان که انتظار میرود به سهولت اتفاق نیفتد.
موحدی: اما لایحه تسهیل زمانی که در واقع این اتفاق را میخواهد کمی تا قسمتی روشنتر بکند، خب بله ما باید خودمان را برای یک هفت آماده کنیم طبیعتا سازمان مالیاتی آمادهتر باید بکند خودش را از جهت سامانه ای، سامانه مودیان را باید به گونهای مورد ارزیابی پیش از اجرا قرار بدهد که این مشکلات وجود نداشته باشد، اما اشکالاتی که تا این لحظه به واسطه بروزرسانی سامانه اتفاق میافتد شاید بخشیش طبیعی باشد و بخشیش نیازمند این است که با پشتکار بیشتر با تلاش بیشتر با برنامه ریزی بهتر بتوانیم آن را مشکلاتش را حل کنیم، اما کماکان ۱۵۲۶ راه ارتباطی مودیان است با سازمان امور مالیاتی در کنار آن شرکتهای معتمد ارایه دهنده خدمات مالیاتی را داریم مثلا ۶ شرکت معتمد را داریم که بسیاری از مودیان مان از طریق آن شرکتهای معتمد به ارسال صورت حساب خواهند پرداخت ما با جلساتی که دیروز حتی خدمت شرکتهای معتمد داشتیم تاکید کردیم این موضوع را که باید یک اعتمادآفرینی صورت بگیرد در این اعتمادآفرینی لازم است که شرکتهای معتمد هم فعالتر باشند پاسخگو باشند به اشکالاتی که وجود دارد ما هم بتوانیم تا جای ممکن اصطلاحا اشکالات سیستمی و سامانهای سامانه مودیان را عملا حل کنیم اشکالات را در اختیار شرکتها قرار بدهیم شرکتها هم از جانب سازمان بتوانند به مودیان خودشان و اصطلاحا به مشتریان خودشان پاسخگو باشند و عملا شرایطی را داریم درنظر میگیریم و در نظر گرفتیم برای آموزش اصطلاحا مویرگی که باید در ادارات کل مان در سراسر کشور باید ادارات کل مان موظف شدند به آموزش قانون پایانههای فروشگاهی هم برای همکاران مالیاتی مان هم برای مودیان مودیان مان بپردازند در کنار کسی که سوال داشته باشد به دنبال این هستیم که یک کارپوشه مشخصی برای شرکتهای معتمد یک کارپوشه مشخصی برای ادارات کل مان فراهم بیاوریم که ادارات کل مان پاسخگو باشند.
مجری: پس چه زمانی اجرایی میشود:
موحدی: در آیندهای نزدیک حدود یکی دو هفته آیت شاهد این کارپوشه خواهیم بود.
مجری: یک مقدار دیر نیست این مقدماتش باید خیلی سریعتر فراهم میشد.
موحدی: یک کار گسترده است به یک تقسیم کار بسیار گستردهای نیازمند است که بسیاری از این مواردی که الان میبینیم و عملا مشکلی وجود ندارد در کار با سامانه طبیعتا مورد دقت قرار گرفته، بله، اشکالاتی وجود دارد که آن اشکالاتی در مرحله اصطلاحا تصحیح است و امید داریم که در آیندهای نزدیک بتوانیم اولا شاهد حضور مودیانی باشیم که پیشتر به قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان ملحق شدند عضویت پیدا کردند این عضویت نباید منقطع شود به حکم این که مثلا فرض کنید از یک هفت قانون را باید اجرایی کنیم بلکه باید شرایطی را فراهم بیاوریم که این عزیزان بتوانند کماکان این شرکت ها، این مودیان مان بتوانند کماکان این اتصال را برقرار بکنند.
حتی به صورت آزمایشی ارسال صورت حساب را از سمت آنها داشته باشیم تا بعد از تاریخ یک هفت بتوانیم با بهره گیری از امکاناتی که لایحه تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان است شرایط را برای پذیراشدن بیشتر شرکتها و اشخاص حقوقی که موکلف شدند فراهم بیاوریم.
مجری: سامانههای دیگری هم داریم که شرکتها به آن متصلند مثل سامانه ستاد و سامانه جامع تجارت آیا اینها به سامانه مودیان متصل شدند یا نه؟
موحدی: این در واقع همان هماهنگیهای بین نهادی است که گفتم برخی از این سامانهها کم و بیش اتصال پیدا کردند، اما برخی از این سامانهها نیازمند رایزنیهایی است برای این که اصطلاحا بتوانیم هماهنگ کنیم و اصطلاحا همراه بکنیم سامانههای مختلف و سامانه مودیان را و به نوعی بتوانیم شرایط را برای اجرای این قانون از جانب آنها فراهم کنیم. طبیعتا به دنبال این هستیم که تا قبل از یک هفت این شرایط را فراهم کنیم به گونهای که مودیانی که از طریق سامانه جامع تجارت دارند اقدام میکنند یا از سامانههای واسط مثل فرض کنید سامانه گمرک دارند اتفاقاتی را رقم میزنند این دوباره کاری برای مودیان صورت نگیرد بلکه سازمان مالیات بتواند با هماهنگی که سایر نهادها با سازمان امور مالیاتی خواهند داشت بتواند این صورت حسابها را از آن طریق دریافت کند.
مجری: چند سامانه متصل شده.
موحدی: اتصال سامانهها فعلا اگر بخواهیم از سامانههایی که با آن سامانهها در ارتباط هستیم در تلاشیم که سامانه گمرک را بتوانیم اتصال بدهیم سامانه جامع تجارت هنوز کارهایی دارد و باید هماهنگیهایی صورت بگیرد طبیعتا این هماهنگیها باید صورت بگیرد بانک مرکزی باید لازمه اش این است که هماهنگیها و همکاریهایی با بانک مرکزی داشته باشیم تا بتوانیم این شرایط را فراهم کنیم.
مجری: سامانههایی که متصل شدند چه تعداد صورت حساب صادر و ارسال شده.
موحدی: فعلا از طریق سامانهها عددی را فعلا ندارم بگویم، ولی اتصالی که به عنوان اتصال قابل تایید برای طرفین باشد تا بتوانیم در قالبهای صورت حسابهای اعتبارسنجی شده و مورد تایید از آنها صورت حسابها را دریافت کنیم به این شکل هنوز اتصال برقرار نشده.
مجری:، چون قبلا بارها گفته بودید که سامانه جامع تجارت متصل شده و صورت حساب صادر میکند.
موحدی: خدمت تان گفتم یعنی یک برههای بخشی از صورت حسابها ارسال میشد، اما در حال حاضر باید یک هماهنگیهای بیشتری برای این که این اتفاق بیفتد باتوجه به این که بسیاری از مودیان مان تکالیفی دارند در الحاق به سامانه جامع تجارت این اتفاق باید در روابط فی مابین این دو تا سامانه رقم بخورد تا ما شاهد اتفاقات بهتری در روزهای بعد باشیم.
مجری: آیا از طرف سازمان صمت وزارت صمت این مشکل است یا از طرف سازمان امور مالیاتی.
موحدی: شرایط را فراهم آوردیم و هماهنگیهایی را داریم انجام میدهیم، ولی برخی از هماهنگیها مستلزم تغییراتی در سامانه هاست مستلزم تغییرات در الگوی ثبت اطلاعات است برخی از این مشکلات به واسطه عدم انطباق آن الگوهای درخواستی سازمان امور مالیاتی در قالب صورت حساب الکترونیک از اطلاعات واصله به چنین سامانههایی است بنابراین شرایط کلی اتصال این سامانهها به یک جهت نیست که بگوییم این مشکل را میشود به یک جهت حل کرد بلکه از جهات مختلف نیازمند هماهنگیهایی است که باید اتفاق بیفتد.
مجری: برویم سراغ لایحهای که به تازگی در مجلس تصویب شده برای مان بگویید مقداری از جزییات این لایحه.
موحدی: لایحه تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان اصل را بر این گذاشته که یک بخشی از آن اجرای تدریجی را و آن فرصتی که سازمان امور مالیاتی بخواهد در اجرای این قانون داشته باشد در اختیار سازمان قرار بدهد این شاید چه بسا نکته اول باشد به خاطر همین الزام مودیان به صدور صورت حساب الکترونیکی موضوع این قانون را برای دو تاریخ درنظر گرفته یک تاریخ، تاریخ اول مهرماه است که شرکتهای حقوقی شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس و سایر دستگاههای اجرایی مشمول قانون پنج مدیریت خدمات کشوری و سایر اشخاص حقوقی بجز یک سری اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مکفند که این صورتحساب الکترونیک را از تاریخ یک هفت پرداخت کنند و همه اشخاص باقیمانده که طبیعتا در فراخوانهای ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی پیشتر فراخوان شدند یا فراخوان خواهند شد تا تاریخ یک ده از اول دی ماه سایر اشخاص را قانون مکلف میکند تا ارسال صورت حساب الکترونیک را داشته باشند، اما از جهاتی به واسطه نگاه تدریجی که قانون در لایحه تسهیل دیده قانون گذار در لایحه تسهیل دیده به این معناست که ما بتوانیم به تدریج شاهد الحاق مودیان به سامانه مودیان باشیم بنابراین این اجرای تدریجی مستلزم این است که برخی از افراد ممکن است نتوانند تواناییش را در ارسال صورت حساب نداشته باشند به هر دلیل ممکن و از این جهت این اجازه داده شده که ما در کنار سامانه مودیان و امکاناتی که در سامانه مودیان برای مودیان مختلف درنظر گرفته شده شرایطی را درنظر بگیریم که افراد بتوانند صورت حسابهای خارج از سامانه را هم بتوانیم از شان بپذیریم.
مجری: باتوجه به این که در این لایحه آمده سازمان امور مالیاتی باید در زمان مقرر این موضوع را عملیاتی کند، چون بحث تدریجی را گفتید میگویم اگر در این زمان مقرر این اتفاق نیفتد شامل جریمه خواهد شد.
موحدی: بله، هم بالاخره سازمان امور مالیاتی این جریمه را پذیرفته که اگر پیاده سازی این قانون با شرایطی که قانون گذار گفته اگر نتواند پیاده سازی کند طبیعتا سازمان برنامه و بودجه مکلف شده تا ترتیباتی را برای جرایم مورد نیاز سازمان امور مالیاتی فراهم بیاورد بنابراین این عزم هم وجود داشته و وجود دارد که از تاریخ اول مهرماه شاهد اجرای درست و به هنگام قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان باشیم.
مجری: باتوجه به این سبقهای که سازمان امور مالیاتی داشته در اجرای قانون سامانه مودیان بگویید به نظرتان در بازه زمانی که مقرر شده امکان دارد همه مواردی که در این لایحه ـمده عملیاتی بشود و سازمان امور مالیاتی متصل شود به سامانه مودیان یا نه؟
ملک زاده: نکته مهم در اجرای همه قوانین این است که ضمانت اجرایی خوبی برای قوانین تعیین کنیم و آن ضمانت اجراها هم در سمت دولت به عنوان مجری هم در مورد مردم و فعالان اقتصادی ضمانت اجراها کار بکند چیزی که در این لایحه دیده شده از سمت دولتش که مهمتر سازمان امور مالیاتی باشد یک جریمهای دیده شده از سمت مردم منتهی طراحی خاصی ندیدم نگاه کنید اگر میخواهیم فرار مالیاتی کاهش پیدا کند باید شرایط را به نحوی فراهم کنیم که کسانی که دارند مالیات میپردازند وضعیت مناسبتر یا به عنوان اگر در تئوری بازیها معنی بخواهیم صحبت کنیم کسانی باشند که به عنوان برنده محسوب بشوند یعنی کسی که مالیات میدهد وضعیت بهتری داشته باشد نسبت به کسی که مالیات نمیدهد و فرار مالیاتی دارد اگر بتوانیم همچنین طراحی را انجام بدهیم طبیعتا افراد انگیزه خواهند داشت که بیایند و وارد سامانه مودیان شوند و ثبت نام کنند البته که کارهای دیگری که سازمان امور مالیاتی باید انجام بدهد موثر خواهد بود، ولی مهمترین قضیه این است که اگر شما طراحی را به گونهای بگذارید که در این نوع طراحی کسی که وارد سامانه مودیان نشود و ثبت نام نکند ضرر جدی خواهد کرد طبیعتا افراد میآیند و به سمت سامانه مودیان سوق پیدا میکنند که این طراحی را باید سازمان مالیاتی داشته باشد.
مجری: در این بازه زمانی که مشخص شده آیا عملیاتی خواهد شد سامانه مودیان یا نه؟
موحدی: همین الان که خدمت شماییم و عملا با لایحه تسهیل و بعد از تصویب تایید شورای نگهبان تاریخ اجرا به اول مهرماه موکول خواهد شد، اما سامانه مودیان کماکان در اختیار دوستان است میتوانند صورت حسابهای الکترونیکی خودشان را از این طریق ارسال کنند طبیعتا در روزهای آینده به دنبال این هستیم که تشویقهایی برای مودیانی که پیش از اول مهرماه سعی بر صدور صورت حسابهای الکترونیکی خودشان از طریق سامانه مودیان دارند را شرایطی را برایشان فراهم بیاوریم.
مجری: مشوقها را بگویید.
موحدی: در حال برنامه ریزی هستیم شاید الان نتوانم به طور مشخص بگویم، ولی قطعا لحاظ خواهیم کرد شرکتهایی که بتوانند ملحق بشوند بتوانند عضویت پیدا کنند کارپوشه پیدا کنند و طبیعتا ارسال صورت حسابهای الکترونیک شان از طریق سامانه مودیان انجام بدهند، اما یک فایده بسیار بسیار مهمی که در کلیتش سامانه مودیان دارد این است که سامانه مودیان برای ثبت صورت حسابهای الکترونیکی که واجد اعتبارسنجی و صورت گرفته در سامانه مودیان این امکان را فراهم میآورد که این موارد دیگر در ید اختیار کارشناسان و ممیزین مالیاتی نباشد بلکه خودش اصل بر صحت این هاست و مورد پذیرش قرار میگیرد بنابراین هرچقدر از این مسیر بتوانیم شرایط را فراهم بیارم عملا شرایط را برای خود شرکتها هم راحتتر کردیم امید است در روزهای آتی بتوانیم چنین شرایطی را از جهت بهبود سامانه مودیان فراهم کنیم.
مجری: در رسانه ملی پیگیر اجرای کامل این قانونیم و تشکر میکنم از شما بینندگان عزیز که تا این لحظه همراه مان بودید.