هاری بیماری مشترک میان انسان و دام با ۱۰۰ درصد کشندگی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز: هاری بیماری ویروسی و مشترک میان انسان و دام است که ۱۰۰ درصد کشندگی دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان،
دکتر پژمان بختیاری نیا به گزارش بیش از ۱۴ هزار مورد
حیوان گزیدگی در سال ۱۴۰۱ در خوزستان اشاره کرد و گفت: از جمله عوارض حیوان گزیدگی بروز بیماری
هاری است که یک بیماری عفونی حاد با ۱۰۰ درصد کشندگی است.
وی با بیان اینکه این بیماری کشنده میان حیوانات و انسان مشترک است، افزود: بیشتر به وسیله گزش حیوان آلوده مانند؛ سگهای گله، خانگی، نگهبان، ولگرد و...، گربه، خفاش، راسو، گاو، گوسفند، بز، الاغ و.... به انسان منتقل میشود.
بختیاری نیا میگوید: در صورت بروز علائم بیماری هاری، درمان ناپذیر بوده و سرانجام به مرگ منجر میشود، البته افرادی که توسط حیوانات اهلی و وحشی گاز گرفته میشوند در صورت مراجعه سریع به مراکز پیشگیری هاری، به این بیماری مبتلا نخواهند شد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان اصلیترین راه انتقال این بیماری را گاز گرفتگی به وسیله حیوان هار عنوان و اضافه کرد: پنجه کشیدن، پوست، نسوج مخاطی از جمله دیگر راههای سرایت بیماری محسوب میشود، پنجه آغشته به بزاق حاوی ویروس به ویژه در گربه و گربه سانان امکان انتقال وجود دارد، از طریق پوست سالم، سرایت پذیر نیست، ولی از راه کوچکترین خراش یا زخم در پوست، قابلیت سرایت دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز اضافه کرد: انسان و حیوانهای به ظاهر سالم که در اواخر دوره نهفتگی بیماری هستند و هنوز علائم بالینی هاری در آنها ظاهر نشده، از طریق لیسیدن لب، چشم و بینی افراد و کودکانی که با آنها بازی میکنند بیماری هاری را انتقال میدهند.
به گفته بختیاری نیا؛ ویروس هاری حتی از زخمهای بسیار کوچک و در حد خراش هم میتواند باعث ابتلای فرد شود پس زخم هر چند کوچک حتی خراش پوستی باید به سرعت تحت درمان پیشگیری از هاری (شستشوی زخم و واکسیناسیون) قرار گیرد.
وی در خصوص علائم حیوان هار میگوید: اولین علامت بیماری تغییر در رفتار و عادتهای حیوان است، به نحوی که گوشه گیر و منزوی یا عصبانی و بدخو شده و به گاز گرفتن سنگ، چوب و اشیای مختلف پرداخته و به هرکس و حیوان سر راه خود حمله میبرد، همچنین به علت نداشتن قدرت بلع، کف از دهانش سرازیر شده و صدای حیوان ناموزون میشود، حیوان به زودی در اثر فلج دستگاه تنفسی جان خود را از دست خواهد داد.
دکتر بختیاری نیا افزود: در بیشتر موارد حیوان مهاجم مبتلا به هاری علامت خاصی نداشته و در دوره کمون بیماری قرار دارد، در این حالت نیز فردی که مورد گزش قرار گرفته باید فورا جهت شستشو و دریافت سرم و واکسن به مراکز درمان پیشگیری هاری مراجعه کند.
وی به اقدامات لازم در زمان حیوان گزیدگی اشاره کرد و ادامه داد: فرد حیوان گزیده باید به صورت فوری جهت دریافت اقدامات پیشگیرانه و واکسن و سرم به نزدیکترین مرکز درمان پیشگیری هاری مراجعه کند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان تاکید کرد: بین گاز گرفتگی از روی لباس یا بدون لباس تفاوتی وجود ندارد و لازم است فرد حیوان گزیده تحت درمان پیشگیری قرار گیرد، همچنین هر نوع حیوان گزیدگی باید مشکوک به هاری تلقی شده و فورا به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.