مراسم بزرگداشت ناصرخسرو قبادیانی شاعر و حکیم سدههای چهارم و پنجم هجری امروز در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار میشود.
سوال:به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی امروز مراسم بزرگداشت شاعر پرآوازه ایرانی ناصرخسرو برگزار میشود. از این برنامه بگویید.
شالویی: آیین گرامیداشتی برای تجلیل و قدردانی و بررسی اندیشههای بلند و حکیمانه حکیم ناصرخسرو در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بعدازظهر برگزار خواهد شد. در این برنامه جمعی از صاحب نظران، اندیشمندان، ناصرخسروشناسان، آنهایی که با اندیشههای این حکیم بلندمرتبه ایرانی و اسلامی آشنایی دارند درباره ایشان تحقیق و پژوهش کردند مباحث و نقطه نظرات خودشان را طی ایراد سخنرانی ارایه میکنند.
سوال : ناصرخسرو را براساس چه ویژگی باید شناخت؟
شالویی: ناصرخسرو را شاید بیشتر به واسطه موضوع سفرنامه اش و اثری که در این باره دارد در میان عموم مردم شناخته باشد، اما حق مطلب این است که ایشان یکی از حکیمان بزرگ اسلامی است که در رشتههای مختلف و متنوع خاصه در حوزه دین، فلسفه، حکمت، هندسه، ریاضیات و حتی تبحری که با ذوق لطیف و نظیف خویش در حوزه ادبیات دارد.
سوال: یعنی ناصرخسرو را محدود به شعر نبینیم.
شالویی: نه، موضوع شعر شاید در اندیشه ناصرخسرو موضوع فرعی باشد به نسبت وسعت اطلاعات و دانش و اندیشهای که او در زمینههای مختلف دارد و در بسیاری از مباحث حکمی و فلسفی صاحب نظر است اصلا موضوع جریان اسماعیلیه که ناصرخسرو هم به نوعی از نقطه نظر مذهبی به این شاخه انتساب دارد خود دارد خودشان مباحث مختلف و عمیقی را در زمینههای مربوط به تاویل و تفسیر در موضوعات مهمی مانند عقل و دین که یکی از پایه ایترین مسایل مربوط به اندیشه ناصرخسرو در همین باشد که بین عقل و دین هیچ گونه تفاوتی وجود ندارد یعنی همان چیزی که در مباحث فقهی هم تحت عنوان تلازم عقلیه و شرعیه به آن نگاه میکنیم من حکم به الحق حکم به الشرع یا حکم به الشرع حکم به العقل آن چه که عقل تشخیص میدهد شرع آن را تایید میکند و آن چه که شرع میفرماید در حقیقت همان است که عقل هم آن را تایید میکند و بر مبنای آن میخواهد تصمیم بگیرد و اقدام کند.
سوال: برای آشنایی و ارتباط بیشتر نسل جوان با این دیدگاهی که اشاره کردید این حوزههای مختلفی که ناصرخسرو در آن فعالیت داشته چه باید کرد.
شالویی: مهمترین نکتهای که در این باره قابل اهمیت است این که نه تنها درباره ناصرخسرو بلکه درباره همه مفاهیم و اندیشمندان مان باتوجه به آن بلندای اندیشهای که دارند نیاز مبرم به این است که آثار آنها امروزی بشود به زبانی ساده و با ابزارهای روز نظیر ابزارهای هنری، فرهنگی، استفاده از ارتباطات وسیع که در حوزههای مجازی وجود دارد این اندیشهها به نحوی سهلتر و آسانتر برای نسل امروزی ما تقدیم و تشدید شود.