۱۸ جولای مصادف با ۲۷ تیر، روز جهانی بستنی (به انگلیسی World Ice Cream Day) میباشد. جالب است بدانید، این خوراکی دم دستی برای همه، زمانی غذایی برای خانوادههای سلطنتی و ثروتمندان بوده و در مواقع خاص خورده میشد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، هجدهم ماه ژوئیه یا جولای را در هر سال بهعنوان ماه جهانی بستنی نامگذاری کردهاند. بستنی به عنوان یک خوراکی محبوب در سراسر دنیا شناخته میشوند که سالها است نه تنها از این محبوبیت کاسته نشده، بلکه با افزودن مدلهای جدیدی از بستنیها، میزان محبوبیت این خوراکی خوشمزه بین گروههای سنی مختلف به مراتب افزایش پیدا کرده است.
تاریخچه بستنی
شاید باورکردنی نباشد، اما واقعیت این است قدمت این خوراکی خوشمزه به درازای تاریخ است و ردپای نخستین بستنیها در ۶۲ سال قبل از میلاد مسیحی پیدا شده است. در آن زمان بستنی بهصورت ترکیبی از برف، یخ، پوره میوه و عسل در دربار نرون پادشاه امپراطوری رم سرو میشد و از قضا جزء خوراکیهای محبوب پادشاه نیز بود.
البته عدهای هم اسنادی را پیدا کردهاند که نشان میدهد بستنی برای نخستینبار در چهارصد سال قبل از میلاد مسیح در زمان اسکندر مقدونی ابداع شده است. درهرحال هرکدام از این دو روایت تاریخی صحیح باشد، چندان فرقی به حال ما نمیکند. آنچه واضح و مبرهن است، این نکته است که بستنی تاریخی بسیار کهن دارد و قرنها است که انسانها از فواید بستنی در دنیا لذت میبرند.
دستگاه بستنی ساز توسط یک خانم اختراع شد
نانسی جانسون، مخترع آمریکایی، با معرفی دستگاه بستنی ساز دستی روند آماده سازی این خوراکی خوشمزه را برای همیشه تغییر داد. نانسی ماریا دونالدسون جانسون (تولد ۲۸ دسامبر ۱۷۹۴ – درگذشت ۲۲ آوریل ۱۸۹۰)، مخترع و کارآفرین آمریکایی، در سال ۱۸۴۳ و با ثبت پتنتی برای دستگاه بستنی ساز دستی طعم تابستان را برای همیشه تغییر داد. تا پیش از آن، تولید بستنی کاری بسیار پر زحمت بود که اغلب چند ساعت طول میکشید. نوآوری ارائه شده از سوی نانسی جانسون امروز نیز همچنان استفاده میشود.
زمان ورود بستنی به ایران
از زمان ابداع بستنی به بعد، این خوراکی خوشمزه فرازوفرود زیادی را تجربه کرده است. در قرن ۱۷ میلادی، انگلیسیها به صورت رسمی بستنی را به عنوان دسر در وعدههای غذایی خود سرو کردند. در واقع انگلیسیها نقش زیادی در گسترش انواع بستنی در سراسر جهان ایفا کردند؛ چرا که بسیاری از سیاسیون دنیا در سفر به انگلیس برای نخستین بار این خوشمزه را تجربه میکردند. به این ترتیب مشتاق میشدند که بستنی را در کشور خود نیز تولید کنند.
ناصرالدین شاه که به نوعی مارکوپولو پادشاهان قاجار بود، برای نخستین بار در سفر به فرانسه بستنی پلمبیر را امتحان کرد. ناصرالدین شاه به شدت نسبت به شکم ارادت داشت و با خوردن بستنی پلمبیر برق از سرش پرید. بلافاصله دستور دارد که طرز تهیه بستنی پلمبیر را از فرانسویها بگیرند و به ایران منتقل کنند. بهاینترتیب در قرن ۱۹ میلادی برای نخستینبار پای بستنی به ایران باز شد. اما در روز جهانی بستنی بد نیست که به یک نکته مهم اشاره کنیم؛ واقعیت این است که با وجود آنکه پلمبیر به عنوان نخستین نوع بستنی وارد ایران شد، اما در بین مردم فراگیر نشد. در بین انواع بستنی، این بستنی زعفرانی بود که در بین بدنه مردم رواج پیدا کرد. بستنی زعفرانی از ترکیب شیر، خامه، شکر، ثعلب و زعفران تولید میشد و طرفداران زیادی بین کوچک و بزرگ در ایران پیدا کرد. اکبر مشدی و ممد ریش بهعنوان دو تن از نخستین و مشهورترین بستنیفروشان ایران هستند که نام و آوازه آنها تا همین امروز هم ادامه دارد.
انواع مختلف و پرطرفدار بستنی
در اینجا تعدادی از معروفترین و پرطرفدارترین انواع بستنی در کشورهای مختلف را با هم مرور کنیم. هریک از انواع بستنیها با وجود اینکه در کشورهای خاصی ابداع شدهاند، اما تقریباً در تمام دنیا تولید میشوند.
۱. بستنی گلاتو ایتالیا
در ایران ما این دسته از بستنیها را با نام بستنی اسکوپی میشناسیم. بستنیهای خوشمزهای که برای نخستینبار ایتالیاییها آنها را ابداع کردند. بافت نرم، تنوع رنگ و مزه بستنی اسکوپی باعث میشود که اقشار مختلف مردم از خوردن آن لذت ببرند.
۲. بستنی سنتی و فالوده بستنی
بستنی سنتی یکی از قدیمیترین بستنیهایی به شمار میرود که در کشور ما تولید میشود. در تولید این بستنی از خامه و مغز پسته نیز استفاده میشود که باعث خوشمزهتر شدن آن میشود. خوردن بستنی سنتی در کنار فالوده بستنی یکی از خوشمزهترین ترکیبات خنک است که در گرمای تابستان لذت بینظیری برای ما به همراه دارد. اگر به دنبال یک بستنی ایرانی و دلچسب هستید، ترکیب بستنی سنتی و فالوده بستنی میتواند یک انتخاب عالی باشد.
۳. بستنی سرخ شده
ظاهر بستنی سرخشده کاملاً مشابه کیک است. اگر در روز جهانی بستنی به دنبال تجربه یک مدل بستنی جدید هستید، شاید امتحان کردن بستنی سرخ شده گزینه مناسبی باشد. این بستنی از یک لایه خمیر سرخ شده درست میشود که داخل آن مقداری بستنی ساده یا میوهای قرار دارد و به شکل توپی به فروش میرسد. نخستین بار آمریکاییها این نوع بستنی را ابداع کردند، اما خیلی زود در دنیا فراگیر شد.
۴. بستنی یخی یا پلتا
یکی از خاطرات تمام بزرگسالان در ایران، مربوط به بستنی یخی است که در دوران کودکی با شوق و ذوق فراوان میخوردند. این دسته از بستنیها در کشور ما با نام آلاسکا هم مشهور هستند. به نوعی میتوان نام بستنی میوهای هم بر آنها نهاد. ظاهر یخزده و رنگارنگ این بستنیها هنوز هم برای بسیاری از مردم جذاب است. با خوردن این بستنیها در روزهای گرم سال میتوان به معنای واقعی کلمه خنکی را احساس کرد.
۵. بستنی دوندورما ترکیه
اگر به ترکیه سفر کنید، محال است با بستنیفروشیهای خیابانی که دوندورما میفروشند، مواجه نشوید. این دسته از بستنیها به دلیل موادی که در تولید آنها به کار میرود، خیلی دیر آب میشوند، اما در عین حال بافت ملایمی دارند.
عجیبترین بستنیها
بد نیست که مناسبت روز جهانی بستنی، نگاهی هم به عجایبی درباره بستنی بیندازیم. صنعت بستنی هم مانند سایر صنایع در دنیا برای جلب توجه بیشتر در بین عموم مردم، دست به تولید مزههای عجیبی از بستنی نموده است که خوردن برخی از آنها کار هرکسی نیست. برخی از انواع بستنیهای عجیبی و غریب در دنیا عبارتاند از:
۱. بستنی گلابی و بلوچیز: ترکیبی از طعمهای شیرین و شور است که با مخلوط کردن گلابی، توتفرنگی، عسل، پنیر کپکی، بالزامیک و فلفل تولید میشود. در هنگام خوردن این بستنی مدام تغییر مزه از شیرین به شور حس میشود.
۲. بستنی نارگیل و پودر کاری: هندیها در دنیا به خاطر ادویههای خاصی که استفاده میکنند، مشهور هستند. در تولید این بستنی هم از پودر کاری، نارگیل، جوز هندی، زنجبیل، زردچوبه، هل، دارچین، زیره و فلفل سیاه استفاده میکنند که در نوع خود یک مزه بسیار تند پیدا میکند.
۳. بستنی زغالی: بستنی زغالی در ابتدا در کشور ژاپن ابداع شد. این بستنیها که در حال حاضر در کشور ما نیز به فروش میرسد، طعم و مزه خوبی دارد. این مدل بیشتر به صورت بستنی قیفی در کشور ما عرضه میشود و خوردن آن در کنار سایر انواع بستنی خالی از لطف نیست.
منابع:
https://darooplus.com
https://ruydadiran.com