جو دوسر یکی از منابع غذایی اصلی و ضروری است که به عنوان مکمل دارویی نیز مصارف فراوانی دارد و به دلیل مزایای سلامتی بسیار خود، جزء غلات تحسین شده به شمار میرود.
جو معمولا به شکل حریرهی جو برای صبحانهمصرف میشود، به این صورت که جو را با آب یا شیر میپزند. حریرهی جو را معمولا فرنی یا حلیم جو قلمداد میکنند. از جو در مافینها، گرانولا، کلوچه و سایر محصولات پخته شده نیز استفاده میشود.
جو دوسر پرک به عنوان یک مکمل عالی برای رژیم کاهش وزن مفید است. غلات کامل به آهستگی هضم میشوند و در نتیجه قند را به تدریج وارد جریان خون میکنند و به ویژه به افرادی که رژیم غذایی دارند کمک میکند سطح انرژی ثابتی داشته باشند. علاوه بر این، این مواد به گونهای فرآوری نشدهاند که مواد غنی و مواد مغذی آنها از بین ببرد، همانطور که در مورد غلات تصفیهشده نیز چنین موضوعی صادق است.
خواص جو دوسر
حاوی فیبر است
جو دوسر سرشار از فیبر محلول در آب است که مایعات را به خوبی در خود جذب میکند. خواص جو دوسر برای لاغری به خاطر همین زیت عمده آن است. در طول پخت و پز، فیبر محلول در آب، جو را به یک توده ژلای مانند تبدیل میکند که مانند اسفنج عمل خواهد کرد و در دستگاه گوارش حرکت کرده و چربیها و سایر ترکیبات را از بین میبرد. علاوه بر این، از آنجایی که جو بسیار آهسته هضم میشود، افراد برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنند، که به جلوگیری از گرسنگی کمک میکند. طبق مطالعهای که در سال ۲۰۰۰ در مجله تغذیه منتشر شد، فیبر غذایی با کاهش جذب قند و چربی از غذای مصرفشده، از چاقی و پرخوری جلوگیری میکند.
حاوی بتا گلوکان است
بتاگلوکانها دستهای از ترکیبات مغذی هستند که در دیواره سلولی گیاهانی مانند جو و جو دوسر وجود دارند. شکل خاص بتاگلوکان موجود در سبوس جو دوسر به دلیل توانایی آن در کاهش کلسترول مورد توجه دانشمندان، متخصصان تغذیه و پزشکان است.
همچنین، بسیاری از افرادی که اضافه وزن دارند، تمایل به مصرف غذاهای غنی از کربوهیدرات و نوشیدنیهای گازدار نیز دارند. این منجر به افزایش سطح گلوکز در جریان خون میشود که بدن از آن برای تأمین انرژی مورد نیاز خود استفاده میکند. از دیگر خواص جو دوسر میتوان به غنی بودن از بتا گلوکان آن اشاره کرد. زیرا نشان داده شده است که جو دو سر سطح گلوکز خون را پس از خوردن غذا کاهش میدهد.
حاوی پروتئین است
یکی دیگر از خواص جو دوسر اینکه یک فنجان جو دو سر نپخته (۱۶۰ گرم) حاوی حدود ۲۸ گرم پروتئین است. رژیمهای غذایی غنی از پروتئین که حاوی ۲۵ تا ۳۰ گرم پروتئین در هر وعده غذایی هستند، سیری، کمبود اشتها و مدیریت وزن را بهبود میبخشند و در نتیجه خطر چاقی، دیابت، حملات قلبی، و سکته مغزی را کاهش میدهند.
علاوه بر این، رژیمهای غذایی با پروتئین بالا همچنین نشان دادهاند که گرمازایی یا سرعت سوزاندن کالری بدن را افزایش میدهند کهبه عنوان خواص جو دوسر در بدنسازی مطرح است.
حاوی کربوهیدراتهای پیچیده است
یکی دیگر از خواص جو دوسر اینکه وقتی قند به یکباره وارد جریان خون میشود، به انرژی تبدیل شده در حالی که بقیه مواد قندی دریافتی در طول روز به عنوان چربی ذخیره میشوند. کربوهیدراتهای پیچیده موجود در جو با سرعت کمتری نسبت به کربوهیدراتهای ساده به قند تبدیل میشوند. این موضوع منجر به آزاد شدن تدریجی انرژی خواهد شد.
قدرت افزایش سطح گلوکز خون غذاهای حاوی کربوهیدرات مطابق با موقعیت آنها بر روی شاخص گلیسمی (GI) تأثیرگذار است که دارای ۳ دسته کلی میشود: کم، متوسط و زیاد. بلغور جو دوسر GI پایینی دارد.
کم کالری و چربی
حدود ۲۰۰۰ کالری در روز به طور متوسط برای یک زن بالغ و سالم لازم است تا وزن خود را حفظ کند و ۱۵۰۰ کالری در روز برای کاهش ۰.۴۵ کیلوگرم وزن در هفته لازم است. برای یک مرد بالغ سالم، روزانه ۲۵۰۰ کالری برای حفظ وزن و ۲۰۰۰ کالری در روز برای کاهش ۰.۴۵ کیلوگرم وزن در هفته لازم است.
یکی دیگر از خواص جو دوسر اینکه برای کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند، گنجاندن بلغور جو دوسر با GI پایین، که حدود ۱۵۰ کالری در هر نصف فنجان را شامل میشود، یک انتخاب عالی و منطقی است. این مزیت که نصف فنجان بلغور جو دوسر، حاوی حدود ۲ گرم چربی است و چربی اشباع شده آن بسیار کم است، جو دسر را به عنوان یک انتخاب رژیم غذایی سالم نشان میدهد.
کم تا بدون قند
غذاهای حاوی قند بالا میتوانند به طور قابل توجهی مانع از کاهش وزن شما شوند. از آنجایی که برخی از محصولات جو دوسر حاوی شکر اضافه شده هستند، توصیه میشود از چنین انواعی از جو دوسر اجتناب شود.
جالب است بدانید: با این حال، جو معمولی مشکلی ایجاد نمیکند، زیرا حاوی مقدار کمی قند یا به طور کلی بدون قند است. برای مثال، ۳.۵ اونس (۱۰۰ گرم) جو دوسر نورد حاوی ۰.۹۹ گرم شکر است. این موضوع باید جو دوسر را به ویژه برای کسانی که سعی در کاهش وزن دارند جذاب کند، به خصوص اگر دیابت دارند.
آیا مصرف منظم بلغور جو دوسر میتواند منجر به کاهش وزن سریعتر شود؟
مصرف منظم غلات کامل، از جمله جو، در مقایسه با رژیم غذایی فاقد غلات کامل، میتواند به کنترل بهتر وزن کمک کند. جو دوسر حاوی فیبر محلول است که در تحقیقات علمی ثابت داده شده است که به کند کردن هضم، افزایش سیری و سرکوب اشتها کمک میکند، همه اینها عواملی هستند که به طور بالقوه میتوانند منجر به بهبود مدیریت وزن شوند.
بلغور جو دوسر با شیر سالمتر است یا آب؟
بلغور جو دوسر چه با شیر یا آب تهیه شود، فواید سلامتی بسیار زیادی دارد. با این حال، آمادهسازی با شیر به افزایش مواد معدنی، پروتئین و یک منبع کربوهیدرات خوب برای تولید انرژی بدن کمک میکند.
آیا میتوان جو دو سر را هر روز بدون عوارض مصرف کرد؟
بله، مصرف روزانه جو دو سر بدون ایجاد هیچگونه عوارض جانبی برای سلامتی شما مفید است. با این حال، اگر بدن شما به مصرف غذاهای با فیبر بالا عادت نداشته باشد، در ابتدا گاز و نفخ ایجاد میشود. توصیه میشود جو را به آرامی و در قسمتهای کوچک معرفی کنید تا بدن شما بتواند خود را رفته رفته با این ماده تنظیم کند. همچنین ممکن است نوشیدن مقدار زیادی آب برای کمک به حل شدن فیبر موجود در دستگاه گوارش کمک کند.
خواص جو دوسر و ایجاد نفخ
غلات کامل، مانند جو، بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند. اما، همانطور که در بالا ذکر شد، اگر بدن شما به محتوای داخل فیبر عادت نداشته باشد، گاهی اوقات میتوانند باعث ایجاد گاز و نفخ شوند.
خواص جو دوسر در رفع یبوست
گنجاندن غذاهای پرفیبر، مانند جو، در رژیم غذایی شما میتواند به منظم بودن روده و جلوگیری از یبوست کمک کند. فیبر محتوای آب و وزن مدفوع را افزایش میدهد و دفع آنها را آسانتر میکند. علاوه بر این، تخمیر بتا گلوکان (فیبر موجود در جو دوسر) ممکن است به افزایش تنوع میکروبهای روده کمک میکند که با بهبود مشکلات گوارشی مرتبط است.
جو دوسر سرشار از فیبر محلول در آب است که مایعات را به خوبی در خود جذب میکند. خواص جو دوسر برای لاغری به خاطر همین زیت عمده آن است. در طول پخت و پز، فیبر محلول در آب، جو را به یک توده ژلای مانند تبدیل میکند که مانند اسفنج عمل خواهد کرد و در دستگاه گوارش حرکت کرده و چربیها و سایر ترکیبات را از بین میبرد. علاوه بر این، از آنجایی که جو بسیار آهسته هضم میشود، افراد برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنند، که به جلوگیری از گرسنگی کمک میکند. طبق مطالعهای که در سال ۲۰۰۰ در مجله تغذیه منتشر شد، فیبر غذایی با کاهش جذب قند و چربی از غذای مصرفشده، از چاقی و پرخوری جلوگیری میکند.
کدام نوع جو سالمتر است؟
همه انواع جو دو سر فواید خاصی برای سلامتی دارند، اما ممکن است هنگام فرآوری، ارزش غذایی خود را از دست بدهند. هرچه سعی میشود، مواد مغذی بیشتری را طی پروسه فراوری حفظ کنند. با این منطق، بلغور جو دوسر سالمترین ماده غذایی در نظر گرفته میشود، زیرا کمترین میزان فرآوری را دارد.