براساس تحقیقات انجام شده، نانوذرات هوشمند پیشرفته، تحویل اسید نوکلئیک به سلولهای سرطانی را افزایش میدهد و به بسیاری از موانعی که مانع کاربردهای بالینی آنها شده است، غلبه میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بنا بر گزارش ستاد نانو، پژوهشگران در مقاله ای درباره تاثیر نانوذرات هوشمند در استفاده از فناوری اسید نوکلئیک در سیستم ایمنی درمانی سرطان مطالبی را گردآوری کردند.
ایمونوتراپی سرطان از سیستم ایمنی بیمار برای هدف قرار دادن و از بین بردن سرطان استفاده میکند. بسیاری از انواع اسیدهای نوکلئیک میتوانند بیان ژنها را تغییر دهند یا به عنوان آگونیست برای فعال کردن مسیرهای پاسخ ایمنی ذاتی عمل کنند و از این طریق پاسخ ایمنی به سرطان را تعدیل کنند.
نویسندگان نوشتند که یک فرصت مهم برای توسعه اسید نوکلئیک درمانی برای ایمونوتراپی سرطان در قالب واکسنهای ضدسرطان، روشهای درمانی سلول T است. با این حال، این فناوریها با چالشهای بسیاری روبرو هستند، از جمله فروپاشی در داخل بدن، جذب محدود توسط سلولهای هدف، الزامات برای نفوذ به هسته (در بعضی موارد) و آسیب ناشی از سلولهای سالم.
بگفته این پژوهشگران، این موانع را میتوان با استفاده از نانوذرات پیشرفته هوشمند برطرف کرد که امکان تحویل کارآمد و انتخابی اسیدهای نوکلئیک به سلولها و بافتهای هدف را فراهم میکند. مولکولهای اسید نوکلئیک توسط سیستمهای تحویل نانوذرات محافظت میشوند.
نویسندگان در این مقاله مروری، خلاصهای در مورد ایمونوتراپی سرطان با واسطه نانوذرات را ارائه کردند. آنها ویژگیهای انواع مختلف نانوذرات را تشریح کرده و عملکرد درمانی اسید نوکلئیک در سیستم ایمنی درمانی سرطان را ارائه دادند.
بر خلاف سایر سیستمهای تحویل، تطبیق پذیری و خصوصیات منحصر به فرد نانوذرات (مغناطیسی، نوری، شیمیایی و ساختاری) مزایای بی شماری را برای محققان در پی دارد. نکته قابل توجه این است که، خواص آنها را میتوان برای به دست آوردن شیمی خاص، اندازه، خصوصیات فیزیکی و ترکیبات خاص مهندسی کرد. هر ماده مزایای تحویل متمایزی را ارائه میدهد.
نویسندگان همچنین مزایای کلیدی و مضرات نانوذرات که از نظر شیمیایی و بیولوژیکی سنتز میشوند را تشریح کردند. در ذیل خلاصهای از جمعبندی محققان آمده است: نانوذرات مبتنی بر لیپید سمیت کم، ظرفیت بارگذاری زیاد و انتشار کنترل شده دارند، نانوذرات لیپوزومی بی شماری برای تحویل با سمیت کم و ظرفیت بارگذاری بالا ایجاد شده است،آنها پیشرفتهترین پلتفرم بوده، زیرا کمترین سمیت را دارند، خصوصیات و عملکرد آنها را میتوان با تغییر در نسبت ترکیبات لیپیدی، شیمی سطح و روشهای سنتز کنترل کرد، مزایایی شامل سادگی فرمولاسیون، فراهمی زیستی بالا و انعطاف پذیری در بارگذاری بار در این نانوساختارها دیده میشود، کارایی پایین کمپسوله کردن از جمله مشکلات این فناوری است، نشان داده شده است که نانوذرات معدنی کارآیی و تکرارپذیری بالایی را برای تولید واکسن ضدسرطان داشتهاند.
از همه نانوذرات معدنی، نانوذرات طلا تحت تحقیقات گسترده قرار گرفته اند و در کنار هم به عنوان سیستمی برای ارائه آنتی ژنهای تومور و کمکیهای ایمنی به خوبی تثبیت شده اند.
آنها از ویژگیهای نوری متمایز برخوردار هستند که میتواند برای فرسایش کنترل شده تومور استفاده شوند. سایر مزایای آن شامل خواص الکتریکی و مغناطیسی منحصر به فرد آنها است
مضرات این نانوساختار، شامل سمیت و محدودیتهای حلالیت است
نانوذرات هیبریدی حاوی مؤلفههای معدنی و آلی برای استفاده در تقویت زیستسازگاری و هم برای افزایش کارآیی و همچنین کاهش سمیت هستند
به نقل از ستاد توسعه نانو، اسیدهای نوکلئیک کروی (SNAS)، کلاس دیگری از نانوذرات هوشمند هستند که رویکرد متفاوتی برای تحویل دارو و ژن ارائه میدهند.