پژوهشگاه هواشناسی در همکاری با ستاد ملی مقابله با گردوغبار و سازمان حفاظت محیط زیست سه پروژههای ملی و بین المللی اجرا کرده است.
وی افزود:در پروژه دوم کانونهای گردوخاک در ۲۵ کشور همسایه شناسایی شد و تاثیر آن در مقیاس زمانی و مکانی بر مناطق مختلف کشور ارزیابی شدو در پروژه سوم برای مدیریت ریسک اجرا و برنامه عمل برای مقابله با پدیده گردوخاک تهیه شد که مبنای مذاکرات سازمان حفاظت محیط زیست با کشورهای همسایه قرار گرفت و در عمل ایران با این برنامه عمل، دیپلماسی گردوخاک را آغاز کرد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: این پروژهها اکنون مبنای کارهای عملیاتی برخی سازمانها در حوزه گردوخاک است.
مهدی رهنما با اشاره به سایر فعالیتهای پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو گفت: در چند ماه گذشته مرکز مطالعات گردوخاک در پژوهشگاه راهاندازی شد که فعالیتهای مختلفی در این حوزه در آن انجام میشود.
وی افزود: پایش روزانه و محاسبات مقدار گردوخاک، پیشبینی پنج روزه گردوخاک، برنامه عملیاتی بومی سازی مدلهای جهانی از اقداماتی است که در این مرکز انجام میشود.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: پروژههای پژوهشگاه هواشناسی عملیاتی است و به صورت نمادین و کتابخانهای نیست و هم اکنون در سازمانهای محیط زیست، زمین شناسی و منابع طبیعی، مبنای کار میدانی قرار گرفته است.
رهنما در ادامه گردوخاک را چالش دیروز و امروز کشور برشمرد و گفت: شرایط اقلیمی نشان میدهد که همچنان توفانهای گردوخاک در کشور باقی است و باید به سمت ارتقاء تابآوری در برابر آن برویم.
وی افزود: توفانهای گردوخاک پدیده جدیدی در کشور نیست و در گذشته نیز با آن مواجه بوده ایم، اما در گذشته تاب آوری بیشتری در مقابل آن داشته ایم.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور افزود: اکنون تاب آوری ما در برابر گردوخاک کاهش یافته و باید سعی کنیم این تاب آوری را بیشتر کنیم.