روستای فیلبند یکی از جاذبههای گردشگری در مازندران است که قدم زدن در ابرها را برایتان امکان پذیر میکند
استان مازندران دیدنیهای طبیعی بکری را در خود جای داده است.
از زیباترین مناطق آن در قسمت شرقی، روستای فیلبند در ارتفاعات چلاو است.
قدم زدن در میان ابرها از برجستهترین جاذبههای این روستا است.
دریای ابر فیلبند، هر سال مسافران و گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکند و این پدیده، فیلبند را به یکی از محبوبترین نقاط دیدنی شمال کشور تبدیل کرده است .
این روستا بهدلیل موقعیت جغرافیایی ویژهاش و قرار گرفتن در ارتفاع کوهپایهای، چشماندازی زیبا به مراتع و روستاهای اطراف دارد.
روستای فیلبند با طبیعت بکر و زیبایش در نیمی از سال با ابرها احاطه میشود و طبیعت دوستان زیادی در فصل گرم به این منطقه خوش آب و هوا سفر میکنند.
دریای ابر فیلبند در بیشتر روزهای سال تشکیل میشود؛ تماشای حرکت ابرها از میان پاها و احاطه شدن در تودههای ابر، لحظات بهیادماندنی برای گردشگران خلق میکنند.
تماشای حرکت ابرها از میان پاها و احاطه شدن در تودههای ابر، لحظات بهیادماندنی برای گردشگران خلق میکنندییلاق این روستا در میان اهالی روستاهای اطراف نیز محبوبیت بالایی دارد و در فصول گرم سال، از بسیاری از روستاهای اطراف نیز به روستای فیلبند میآیند تا از آب و هوای عالی و طبیعت مطبوع آن بهرهمند میشوند؛ اما در فصول سرد، ساکنان روستا هم به مناطق دیگر میروند و روستا خالی از سکنه میشود.
برای ساکنان تهران و اطراف آن، روستای فیلبند بهدلیل فاصله نزدیک تا پایتخت، محبوبیت بالایی دارد.
دلیل نامگذاری روستای فیلبند؛ این اسم عجیب از کجا آمده؟
اولینبار که نام فیلبند به گوشتان بخورد، احتمالاً برایتان نامی عجیب و بیمعنی خواهد بود؛ اما همین نام نیز حکایتی دارد. در واقع فیلبند، تغییریافته نام این روستا به گویش مازندرانی است که در اصل، فِلبَند بوده. در گویش مازندرانی، فِل به معنی خستگی و بند هم به معنی نتوانستن و بند آمدن است.
از زیباترین مناظر ییلاق فیلبند، طلوع و غروب زیبای خورشید در این روستا است.
کوهنوردی در این روستا نیز لذتبخش است. روستای فیلبند با ارتفاعی در حدود ۲،۳۰۰ متر از سطح دریا، بلندترین روستای قسمت شرقی استان مازندران است و به همین دلیل با نام «بام شرقی مازندران» نیز شناخته میشود.
در گویش مازندرانی این روستا را «فلبند» یا «فلبن» میگویند. «فل» معنای خستگی و «بند» معنی بند آمدن میدهد و بر اساس گفتههای اهالی، راه دشوار تردد به این روستا در گذشته، باعث این نامگذاری شده است.
روستای فیلبند کجاست؟
آدرس روستای فیلبند:
استان مازندران، کیلومتر ۲۵ جاده هراز از آمل به پلور، فرعی روستای فیلبند (مشاهده روی نقشه)
روستای فیلبند از جاهای دیدنی بابل و از توابع این شهرستان در مازندران است.
این روستا در ۵۷ کیلومتری جنوب شهر آمل و شرق رودخانه هراز، قرار دارد.
مسیر دسترسی به این روستا از جاده هراز و در مسیر فرعی بهسمت فیلبند، بین جنگل الیمستان و روستای «رزکه» قرار دارد. چشماندازهای این جاده فرعی کوهستانی، بسیار زیبا هستند.
اهالی این روستاها در فصلهای گرم، با پای پیاده و با اسب یا قاطر به فیلبند تردد میکنند؛ اما مسیر بسیار خطرناک است و تنها افراد محلی مسلط به مسیر میتوانند این فاصله را طی کنند.
روستای فیلبند آخرین روستای جنگل «چلاو» به حساب میآید و پدیده اقیانوس ابر در این روستا، هر ساله گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکند.
مسیر دسترسی به روستای فیلبند
روستای فیلبند از جاهای دیدنی مازندران به شمار میآید و مسیر دسترسی به آن از طریق جاده هراز است.
فاصله تهران تا فیلبند در حدود ۱۷۰ کیلومتر است؛ اما پیچوخمهای جاده فرعی کوهستانی این روستا باعث میشود پیمودن آن حدود چهار ساعت زمان ببرد.
برای رفتن به فیلبند از تهران باید از خروجیهای شمال شرق تهران به بزرگراه تهران پردیس وارد شوید و با گذشتن از شهر رودهن به خروجی جاده هراز برسید.
جاده هراز را تا جنگل الیمستان ادامه دهید و روبهروی روستای «پرن» به مسیر فرعی جاده فیلبند وارد شوید.
این مسیر فرعی کوهستانی، در شرق جاده هراز قرار دارد.
مسیر روستای فیلبند تا تهران
از تهران تا ابتدای جاده فرعی فیلبند ۱۴۰ کیلومتر است و از ابتدای این جاده فرعی، ۳۰ کیلومتر تا روستای فیلبند راه دارید؛ اما طی کردن این مسافت در حدود یک ساعت زمان میبرد.
در ابتدای این جاده کوهستانی از روستای «پاشاکلا» خواهید گذشت و در ادامه به روستای «سنگ چال» میرسید. روستای فیلبند بعد از این روستا قرار دارد؛ اما فاصله سنگ چال تا فیلبند، بسیار پرپیچوخم میشود و بهخصوص در زمان بارندگی، تردد در این جاده میتواند خطرساز شود.
در ابتدای جاده مینیبوسهایی نیز به روستا تردد میکنند. جاده فرعی کوهستانی فیلبند، در فصلهای پاییز و زمستان خطر بیشتری دارد و در زمان بارشهای زمستانی امکان تردد به این روستا بهدلیل خطر سقوط به دره وجود ندارد
این جاده پرپیچوخم در فصلهای پاییز و زمستان خطر بیشتری دارد و در زمان بارشهای زمستانی امکان تردد به این روستا بهدلیل خطر سقوط به دره وجود ندارد؛ اما در بهار و تابستان سفر با ماشین شخصی به فیلبند میسر میشود. مسیر دسترسی به روستای فیلبند از روستاهای اطراف آن بهصورت پیاده نیز میسر است؛ اما مدت زیادی طول میکشد و نیازمند راهنمای محلی مسلط به مسیر است.
فاصله روستای فیلبند تا دریا در نزدیکترین مسیر با ساحل محمودآباد در حدود ۸۰ کیلومتر است.
فاصله فیلبند تا بابلسر نیز ۹۵ کیلومتر است و طی کردن آن دو ساعت طول میکشد. روستای فیلبند بهدلیل شهرت فراوان و زیبایی منحصربهفردش، از نقاط مختلف شمال نیز گردشگر دارد و شهر آمل، نزدیکترین شهر به روستای فیلبند و در مسیر دسترسی به آن است.
آمل تا فیلبند در حدود ۵۷ کیلومتر فاصله دارد. فاصله ساری تا فیلبند ۱۲۶ کیلومتر و نور تا فیلبند ۱۰۴ کیلومتر است. شیرگاه تا فیلبند فاصلهای در حدود ۱۲۴ کیلومتر دارد.
اگر در شهرهای شمال شرقی کشور و مشهد اقامت دارید، برای رفتن به روستای فیلبند باید ابتدا به شهر ساری بروید و سپس مسیر را بهسمت بابل، آمل و فیلبند ادامه دهید.
اگر در شهرهای شمال غربی هستید، با گذشتن از رشت و ادامه مسیر در جاده ساحلی، به نور و سپس آمل خواهید رسید.
در شهرهای سایر نقاط کشور برای رفتن به روستای فیلبند باید از تهران و جاده هراز بگذرید.
در فصلهای مناسب، تور فیلبند توسط آژانسهای مسافرتی گوناگون برگزار میشود و تنوع بالایی در مدت زمان تور و سطح خدمات وجود دارد؛ بهدلیل استقبال بالای طبیعتگردان از این روستای دیدنی، تور فیلبند از ساری و سایر شهرهای شمالی نیز ارائه میشود.
بهترین زمان سفر به روستای فیلبند
روستای فیلبند در فصلهای مختلف آب و هوای متنوعی را تجربه میکند.
از اوایل پاییز و با شروع سرما اقامت در این روستا بسیار سخت میشود؛ با رسیدن زمستان و بارش برف، ساکنان روستا این منطقه را ترک میکنند و به شهرها و روستاهای گرمتر در حومه فیلبند میروند.
در فصل بهار، فیلبند سرزمین چهار فصل است.
در یک روز ممکن است آفتاب، باران، تگرگ، برف و رنگین کمان را با فواصل کوتاه در فیلبند ببینید؛ اما روستا در تابستان بهترین شرایط آب و هوایی را دارد.
در این زمان هوا خنک میماند و حتی شبهای تابستان، همچنان هوا خنک است.
بهترین زمان سفر به روستای فیلبند، فصلهای بهار و تابستان هستند.
از آغاز بهار هرچه بهسمت تابستان پیش برویم، شرایط آب و هوایی این روستا مناسبتر میشود.
این فاصله شلوغترین زمان گردشگری منطقه است و گردشگران زیادی در این بازه سال از روستای فیلبند بازدید میکنند.
دریای ابر فیلبند در بیشتر روزهای سال وجود دارد؛ اما تجمع آن در زمان طلوع آفتاب و نزدیک به بارندگیها بیشتر است.
در فصول سرد، تودههای ابری متراکمتر هستند؛ اما امکان سفر در این زمانها به فیلبند وجود ندارد.
برای لذت بردن از دریای ابر فیلبند میتوانید در بهار به این منطقه سفر کنید، گرچه در تابستان نیز شانس تماشای ابرها را خواهید داشت. تنها کافی است کمی سحرخیز باشید.
در سفر به فیلبند کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت در فیلبند گزینههای محدودی دارید. این روستا هتل یا مهمانپذیر ندارد و بهدلیل زیباییهای طبیعی آن و تمایل گردشگران به اقامت در خود روستا، بهترین گزینهها خانههای روستایی و محلی هستند.
البته بهدلیل حجم بالای مسافران در فصلهای بهار و تابستان قیمت کلبههای روستایی فیلبند بالا میرود. برای اجاره کلبه در روستای فیلبند میتوانید بهصورت غیر حضوری اقدام کنید و رزرو کلبه در فیلبند را از طریق اینترنتی انجام دهید.
در قسمت غربی روستا مسافرخانهای قرار دارد که به نام «تکیه غرب» شناخته میشود.
این مسافرخانه اتاق برای اجاره شبانه دارد؛ اما امکانات آن بسیار محدود است و اتاقها از سرویس بهداشتی مشترک استفاده میکنند.
قیمت این مسافرخانه مناسب است و امکانات اولیه آن در فضایی روستایی، برای بعضی از گردشگران میتواند خاطرهانگیز باشد.
در نزدیکی امامزاده قاسم فیلبند نیز یک مهمانپذیر کوچک وجود دارد. برای علاقهمندان کمپ کردن در فضای باز، روستای فیلبند از بهترین گزینهها است؛ اما به خاطر داشته باشید با توجه به شرایط خاص آب و هوایی منطقه و احتمال تگرگ و بارشهای ناگهانی، حتما وضعیت جوی را در زمان سفرتان استعلام کنید و آمادگی کامل داشته باشید. تماشای طلوع خورشید، میتواند اقامتی بسیار دلنشین و خاطرهانگیز در طبیعت برایتان بسازد.
در سفر به فیلبند با خود چه ببریم؟
در سفر به روستای فیلبند حتما لباس گرم و کفش مناسب همراه ببرید.
بهدلیل ارتفاع این روستا، گشتوگذار در اطراف آن همراه با کوهنوردی خواهد بود، ضمن اینکه وضعیت جوی پایدار نیست و امکان بارندگی وجود دارد.
همراه داشتن پوتین یا کفش ساقدار مناسب، شما را برای پیادهروی طولانی و کوهنوردی آماده میکند. بادگیر و بارانی را هم فراموش نکنید.
اگر قصد اقامت در فضای باز را دارید، حتما وسایل کامل کمپ کردن با خود داشته باشید.
امکانات روستای فیلبند
اگرچه حضور راهنمای محلی برای بازدید از نقاط دورتر لازم است، برای احتیاط بیشتر حتما نقشه آفلاین را از قبل دانلود کنید تا در صورت عدم دسترسی به اینترنت، از موقعیت مکانی خود آگاه باشید.
کولهپشتی با وسایل محدود و سبک برای گشتوگذار در روستای فیلبند، بسیار مناسب است.
کیسه خواب شما را در شب مصون نگه میدارد و دوربین عکاسی برای ثبت خاطرات و لحظات زیبا در این سفر، بسیار واجب است.
به یاد داشته باشید که برای حفظ نظافت و اکوسیستم منطقه، هیچ زبالهای در روستای فیلبند به جا نگذارید.
جاهای دیدنی اطراف فیلبند
روستای سنگچال و جنگلهای زیبای چلاو در نزدیکی روستای فیلبند، برای پیادهروی در طبیعت، گزینههای مناسبی هستند و میتوانید ساعتهایی را به گشتوگذار در آنها بپردازید.
در اطراف سنگ چال، به دامهای در حال چرا بر میخورید و کلبههای چوبی زیبایی در این مسیر خودنمایی میکنند. بقعه «امامزاده یحیی» در این روستا قرار دارد و میتوانید در گشت و گذارتان به این امامزاده هم سر بزنید.
لزوم راهنما برای گردش در روستای فیلبند
اما به خاطر داشته باشید حتما با راهنمای محلی به دیدن این روستا بروید، تا بتوانید راه رفت و برگشت را پیدا کنید. برای افراد ناآشنا به این منطقه احتمال گم شدن بسیار زیاد است، زیرا هیچ تابلوی راهنمایی در مسیر وجود ندارد.
در مسیر رفت بهسمت روستای فیلبند و در ابتدای روستای سنگ چال، مغازههای محلی با محصولات و صنایع دستی شمال وجود دارند.
جشنواره مردادماه در روستای فیلبند
مرداد ماه در این روستا جشنواره محلی برگزار میشود که اگر در این زمان به این منطقه سفر کنید، میتوانید از تماشای جشنهای بومی با لباسهای محلی لذت ببرید و با فرهنگ و رسوم مردم این منطقه بیشتر آشنا شوید.
اطراف روستای فیلبند رودخانهای وجود ندارد، اما چشمههای آب معدنی در اطراف این روستا جوشیدهاند.
از معروفترین آنها میتوان «چشمه لار» را نام برد که خواص آب آن برای بیماریهای کلیوی و استخوان درد، بسیار عالی است.
"امامزاده قاسم" در نزدیکی قله «اندوار» و در کوههای جنوبی فیلبند قرار دارد.
مسیر حرکت بهسمت این امامزاده فرازونشیب زیادی دارد. برای طی کردن این مسیر حتما از راهنمایان محلی کمک بگیرید. طبیعت اطراف امامزاده قاسم بسیار چشمنواز است. داخل بقعه مکان مناسب برای استراحت و در نزدیکی آن اقامتگاه کوچکی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:برگ جهان، روستایی زیبا نزدیک تهران
با کمی استراحت در این منطقه میتوانید به پیادهروی در مسیر ادامه دهید و به روستای «رستمچال» برسید.
در این روستا دو گودال بزرگ خواهید دید که گفته میشود از برخورد دو شهاب سنگ به جا ماندهاند.
منبع: کجارو، جاباما