سومین مرحله از کاوش غار کمیشان در نکا با هدف شناسایی دوره غنی سازی غلات در حوزه دریای خزر و حاشیه شمالی البرز آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، فاضلی سرپرست گروه حفاری باستان شناسی غار کمیشان نکا گفت: پژوهشی که در محوطه غار کمیشان انجام شد آثار و نتایج علمی فوق العادهای برای کشور و جهان در پی داشت به نحوی که میتوان این منطقه را بهشت باستان شناسان دنیا محسوب کرد.
او افزود: کاوش در این محوطه برای محققان و پژوهشگران دنیا به لحاظ شناخت چگونگی گذار انسان از غار نشینی و ورود به دوره روستا نشینی اهمیت زیادی دارد.
سرپرست گروه حفاری باستان شناسی غار کمیشان نکا با بیان اینکه بیشتر اطلاعات در زمینه خروج انسان از غار و استقرار در مناطق باز و چگونگی اهلی کردن حیوانات و گیاهان مختص کشورهای لبنان، فلسطین، سوریه، اردن، ترکیه، عراق و زاگرس ایران بود، گفت: پژوهش در محوطه غار کمیشان نشان داد که مازندران یکی از کانونهای اصلی نخستین مرحله روستانشینی بشر بوده که همزمان با مناطق زاگرس وارد این مرحله شد.
فاضلی ادامه داد: با کاوش در لایههای زیرین در عمق ۶ متری به آثار حدود ۱۴ هزار سال قبل که دوره میان سنگی و فراپایان سنگی است دست یافتیم.
او افزود: دوره فراپایان سنگی دورهای است که در آن انسانهای شکارگر و گردآورنده خوراک از غار بیرون آمدند و در فضای باز زندگی میکردند.
این باستان شناس گفت: محوطهای که در آن لایه نوسنگی روی لایههای پارینه سنگی قرار داشته باشد در ایران نادر است و غار کمیشان از جمله آنهاست.
استان مازندران بر اساس بررسیهای محققان باستان شناسی دارای ۲ هزار و ۴۷۵ محوطه باستانی است که از این تعداد ۱۲۳ محوطه مربوط به پیش از تاریخ، ۲۵۶ محوطه مربوط به عصر آهن و ۶۴۸ محوطه هم مربوط به دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان است.