۱۰ جولای سالروز تولد ۲ نویسنده قرن ۲۰ و ۲۱ است
مارسل پروست رمان نویس فرانسوی و آلیس مونرو رمان نویس اهل کانادا هستند که یکی به نوشتن بلندترین رمان جهان و دیگری به نوشتن داستانهای کوتاه مشهور است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،"مارسل پروست " نویسنده ی طولانی ترین رمان جهان و "آلیس مونرو "هم سیزدهمین زن در طول تاریخ است که جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرده است.
آشنایی با مارسل پروست رمان نویس فرانسوی
مارسل پروست یک رماننویس و مقالهنویس فرانسوی قرن ۱۹ و ۲۰ است که تقریباً در تمام دنیا، به اسم رمان مشهورش شناخته میشود: «در جستجوی زمان از دسترفته»، طولانیترن رمان جهان.
این رمان در سال ۱۹۱۳ منتشر شد و هر جلد آن عنوان متفاوتی را به خود اختصاص داده؛ و البته به محض انتشار شهرت انفجاری و گستردهای را هم برای پروست در فرانسه به همراه آورد.
تولد، زندگی و مرگ مارسل پروست
مارسل پروست با نامِ کامل «والنتین ژرژ اوژن مارست پروست»، این نویسندهٔ فرانسوی در سال ۱۸۷۱ در فرانسه به دنیا آمد.
پدر مارسل پزشک مشهوری بود که رفت و آمد زیادی در محافل رسمی داشت، مادرش زنی ثروتمند و اهل ادبیات و هنر بود؛ بنابراین مارسل از دوران کودکی در زندگی مرفّهی جای گرفت و معاشرت با افراد مشهور و اشرافزادگان، در بخش اعظم زندگیاش وجود داشت.
مارسل در آغاز جوانی یادگیری فلسفه را آغاز کرد.
او در تأثیرپذیری از تفکرات دیگران، دست بازی داشت و در طیف از افرادی مثل بودلر و بالزاک و فلوبر، تا داستایوفسکی و تولستوی و شوپنهاور را شامل میشد.
الگوپذیری از دوستان مدرسه
ذهن خلاق و آموزندهٔ مارسل از همان دوران نوجوانی شروع به اسطورهسازی کرد؛ از زمانی که در مدرسه با دختری آشنا شد که بعدها او را الگوی شخصیت «ژیلبر سوان» در «زمان از دسترفته» قرار داد؛ درست مثل الگوی جوانیاش «آناتول فرانس» که الهامبخش شخصیت «برگوت» شد، یا زادگاه پدریاش «ایلیه» که در قالب روستای «کومبره» در رمان وجود دارد.
تا اواخر دههٔ ۱۸۸۰ آموزش حقوق، فلسفه و علوم سیاسی ادامه داشت اولین فعالیتهای جدی پروست با مقالهنویسی در نشریهٔ لو بانکه آغاز شد؛ ۱۵ مقالهای که بعدها در کتاب «خوشیها و روزها» بازنشر شد.
مارسل در همین برهه بیشترین چالشها را از نظر فردی و جایگاه اجتماعی پیدا کرد؛ لیسانس ادبی گرفت، در کتابخانهٔ مازارین به عنوان دستیار کتابدار مشغول به کار شد و اولین کتابش را منتشر کرد.
تا دههٔ بعدی، پروست زندگی منزویتری را انتخاب کرد تا نگارش کتاب بزرگش را آغاز کند.
انتشار کتاب «در جستجوی زمان از دست رفته» به سختی و با هزینهٔ شخصی خود پروست به سرانجام رسید، اما پس از استقبال مردم زندگیاش به طور کامل دگرگون شد.
پروست از کودکی بیمار بود و سلامتی شکنندهای داشت.
او در سال ۱۸۸۰ برای نخستین بار دچار حملهٔ بیماری آسم شد. سرانجام در میانهٔ اکتبر سال ۱۹۲۲ به برونشیت دچار شد و روز هجدهم نوامبر جان سپرد. مارسل پروست در گورستان پرلاشز به خاک سپرده شدهاست.
پس از مرگ او، در سال ۱۹۲۳ اسیر در دو جلد، در سال ۱۹۲۵ گریخته در دو جلد، در سال ۱۹۲۷ زمان بازیافته در دو جلد، در سال ۱۹۵۲ رمان ژان سنتوی در دو جلد و در سال ۱۹۵۴ اثر ناتمام ضد سنتبوو به چاپ رسید.
آشنایی با آلیس مونرو نویسنده معاصر کانادایی
آلیس آن مونرو، زادهی ۱۰ جولای ۱۹۳۱، نویسندهی داستان کوتاه اهل کانادا است که در سال ۲۰۱۳، جایزهی نوبل ادبیات را از آن خود کرد.
مونرو در وینگهام اونتاریو به دنیا آمد و نویسندگی را در نوجوانی آغاز کرد.
او اولین داستانش را در سال ۱۹۵۰ و همزمان با تحصیل در رشتهی زبان انگلیسی و روزنامه نگاری در دانشگاه اونتاریوی غربی به انتشار رساند.
مونرو در سال ۱۹۵۱ دانشگاه را ترک کرد و با همکلاسی اش، جیمز مونرو، ازدواج کرد. آنها ابتدا به غرب ونکوور و در سال ۱۹۶۳ به ویکتوریا نقل مکان کردند.
مونرو در این شهر، مغازهی «کتاب فروشی مونرو» را باز کرد که هنوز هم به فعالیت خود ادامه میدهد.
آلیس مونرو از دههی ۱۹۸۰، در هر چهار سال حداقل یک مجموعهی داستان کوتاه به چاپ رسانده و در طول دوران نویسندگی حرفهای خود، جوایز معتبر متعددی را به دست آورده است.
مسیر شهرت و اعتبار
بسیاری از مخاطبان و منتقدان در ابتدا از طریق مجلهی «نیویورکر» با مونرو آشنا شدند. شهرت و اعتبار او در ادامه با خلق آثاری، چون کتاب «می خواستم چیزی بهت بگم» و تنها رمان او، «سرنوشت زنان و دختران» رو به فزونی گذاشت.
زمانی که پنجمین مجموعه از داستانهای کوتاه مونرو با نام «رگههای عجیب و غریب» منتشر شد، مخاطبینی بین المللی جذب آثار او شدند. مونرو در سال ۱۹۹۴ بیان کرد که بیش از پیش به تاریخ علاقهمند شده و داستانهایی نوشت که از دههی ۱۸۵۰ تا دو جنگ جهانی را در برمی گرفت.
منابع: شهر کتاب، کتابچه، ایران کتاب