مدیرکل دفتر توسعه نهادهای اشتغال و هدایت نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: تاکنون ۳ هزار نفر از طریق سامانه جستجوی شغل مشغول به کار شده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، آقای امید ملک، مدیرکل دفتر توسعه نهادهای اشتغال و هدایت نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره سامانه جستجوی مشاغل با رادیو اقتصاد گفتگو کرد . به گفته او تاکنون ۳ هزار نفر از طریق سامانه جامع روابط کار مشغول به کار شده اند.
سوال: سامانه جستجوی مشاغل قرار است چه کاری را انجام بدهد؟ چه رابطه ای با بقیه سامانه ها دارد و استقبالی کسه در همین آغاز راه اندازی شده دارد به ما چه نویدهایی را می دهد؟
ملک: یکی از علل طولانی شدن زمان پیدا کردن شغل، نبود اطلاعات بازار کار، یا بهتر است عدم شفافیت در بازار کار است یعنی شاید آن کاری را که می خواهیم لزوما در بازارکار باشد، ولی نتوانیم به آن دسترسی پیدا بکنیم، این سامانه باعث شده که اطلاعات بازار کار شفافیت قابل توجهی داشته باشد و بالعکس، یعنی هم ممکن است نیروی کار دنبال کار باشد و هم کارفرما بتواند نیروی کارش را پیدا کند ، متناسب با مهارت هایی که مورد نیازش هست این سامانه اطلاعات شفاف را ارائه می کند ، این سامانه خدمت تان عرض شود که قبلا راه افتاده بود اما یک مقدار مسائلی برایش پیش آمده بود یک مقدار مشکل داشت نسخه بهبود یافته اش دیروز رسما افتتاح شد و در یک ماهه اخیری که از شروع به کار این سامانه می گذرد تقریبا ما ۳۸ هزار کارجو وارد سامانه شدند، نزدیک سه هزار کارفرما آمدند، از حدود هشت هزار عنوان شغلی در سامانه ثبت شده، حدود از ۷۷۰۰ عنوان شغلی تقریبا ۶۳ هزار تعداد جاهای خالی ای بود که کارفرماها اعلام نیاز کرده بودند و حدودا ۳ هزار نفر هم از طریق این سامانه مشغول به کار شدند.
سوال: نکته ای که جالب توجه هست توی خبر هم دیدم که این سامانه در صندوق کارآفرینی طراحی شده درست است؟
ملک: نه مجری بحث است، بحث آن پیمانکارش برای صندوق کارآفرینی امید بوده .
سوال: از مشاغلی که دراینجا عرضه می شود یا امکان ایجادش هست حمایت های ویژه ای خواهد شد ؟ چون امکان داده های تحلیلی وجود دارد و در عین حال دسترسی آسان تری هم برای کارفرآفرینان و هم برای صاحبان حرف و هم کسانی که به جستجوی کار هستند نه؟
ملک: بله، این سامانه بیشتر بحث جوسازی فرصت شغلی با نیروی کار یا بهتر است بگویم تطبیق شغلی ، یعنی فرآیند تطبیق شغلی تو این سامانه ،بستر این سامانه می افتد که این یک پلتفرم یا بستری هست که نیروی کار و کارفرما می توانند آنجا اعلام نیازشان را بکنند و دفاتر کاریابی این دو تا، سمت عرضه و تقاضا را به هم اتصال بدهند. این سامانه به بانک های اطلاعات یعنی مزیت این سامانه این است که به بانک های اطلاعاتی سبکی متصل هست نه این که حالا خود حاکمیت بخواهد کارهای کاریابی و تصدی گری را انجام بدهد بلکه یک بستری را فراهم کرده که بازیگران حوزه بازار کار بتوانند آنجا نقش خودشان را ایفا بکنند با توجه به این که به بانک های اطلاعاتی مرتبط و متصل هست و اطلاعاتی که آنجا کارجو یا کارفرما می آید ثبت می کند یعنی کارجو وقتی می آید رزومه خودش را آنجا ثبت می کند سوابق شغلی، مهارتی و تحصیلی آن کارجو از بانک های اطلاعاتی سبکی دستگاه ها واکشی می شود و یک رزومه معتبر و صحت سنجی شده از کارجو تو سامانه هست بنابراین کارفرما با طیب خاطر می تواند نیروی خودش را بگیرد، یعنی ادعاهایی که آن طرف کرده من در فلان جا کار کردم، این سوابق و تاییده هایش در رزومه اش ثبت می شود، این مزیت این سامانه هست که باعث می شود همه دفاتر کاریابی ، همه واسطه ها و خود کارجو و کارفرما رغبت نشان بدهند که تو این بستر بتوانند فعالیت خودشان را داشته باشند.
سوال: تکلیف دفاترکاریابی می شود با راه اندازی این سامانه؟ آنها هم فعال خواهند بود یا این که خیر؟ آنها هم باید تغییر کنند؟
ملک: خیر، با توجه به به این که این سامانه باعث می شود یک بانک اطلاعاتی خوبی از سمت عرضه و تقاضای بازارکار ما داشته باشیم ، در حقیقت دارد بازارسازی می کند برای دفاتر کاریابی، و باعث ارتقاء کمی و کیفی خدمات این کاریابی در حوزه تطبیق شغلی خواهد شد.
سوال: ما در بسیاری از حوزه ها شاهد تغییرات هم هستیم ، تغییراتی که به علت بروز فناوری های جدید ماهیت کارها را تغییر می دهد ، موقعیت و استقرار مکانی را تغییر می دهد به همین علت مهارت های تازه ای مطرح می شود خیلی شاید مدارک به کار نیاید، این حرفه مندی نیازمند یک معرفی جامع هست ، سامانه به دنبال این هست که مشاغل جدید را هم عرضه بکند و اگر آنهایی که رو به افول می روند چی؟ آیا اطلاعات تازه ای میدهد؟
ملک: بله نکته دقیقی را اشاره کردید یکی از مزیت های یا کارکردهای سامانه همین موضوعی بود که فرمودید یعنی بحث شناسایی مشاغل نوظهور و مشاغل رو به افول، خب این جا چون سامانه با مردم سروکار دارد و اگر پویایی خاصی برخوردار است می تواند تمام آن نوسانات شغلی را کاملا رصد بکند و بازخوردهای خیلی مناسبی را هم به سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور برای تصدیق آموزش هاش با نیاز بازارکار و هم به دانشگاه کشور در ارتباط با آموزش رسمی ، بتوانند آن آموزش ها را منطبق کنند با نیازهای بازار کار یعنی با آن فرصت های شغلی که کارفرماها اعلام کردند، لزوما این فرصت های شغلی ممکنم است فرصت های قدیمی نباشد و مشاغل جدیدی باشند که متناسب با آن ما بتوانیم نیروی کار را پرورش و تربیت کنیم که با یعنی در حقیقت این باعث بشود که آن ناترازی های بازارکار از بین برود.