دولت بایدن برخلاف پیمان منع تولید و بکارگیری بمبهای خوشهای و علیرغم مخالفت متحدان اروپایی خود با ارسال تسلیحات خوشهای ممنوعه به اوکراین موافقت کرده است.
امریکا میخواهد با ارسال بمبهای خوشهای ممنوعه، اوکراین را به ادامه مقاومت وادارکند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ یکی از دلایلی که گفته میشود آمریکا تصمیم گرفته است تسلیحات خوشهای ممنوعه را در اختیار اوکراین قرار دهد این است که جنگ به نفع اوکراین پیش نمیرود.
ضدحملات ارتش اوکراین که از ماهها پیش مقامات و رسانههای غربی و اوکراینی با آبوتاب فراوان وعده آن را داده بودند، سرانجام ۴ ژوئن (۱۴ خرداد) بیسروصدا و بدون اعلام رسمی در محورهای مختلف آغاز شد و بنا بر گزارشها، نیروهای اوکراینی نه تنها تاکنون موفق به شکست خطوط دفاعی ارتش روسیه و پیشروی چشمگیری نشدهاند، بلکه حجم زیادی از تجهیزات نظامی مدرن اهدایی غربیها نیز در این ضدحملات نابود شده یا سالم به دست نیروهای ارتش روسیه افتاده است.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه اول تیرماه در نشست اعضای این شورا با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور اعلام کرد که از تاریخ ۴ ژوئن (آغاز ضدحملات اوکراین) تا روز چهارشنبه ۲۱ ژوئن، ۲۴۶ تانک از جمله ۱۳ تانک کشورهای غربی، ۵۹۵ واحد خودروی زرهی نظامی، ۲۷۹ توپخانه میدانی، ۴۲ سامانه موشکی چندمنظوره و سامانه موشکی ضدهوایی، ۱۰ جنگنده تاکتیکی، ۴ بالگرد، و ۲۶۴ پهپاد ارتش اوکراین منهدم شده و در همین بازه زمانی اوکراین بیش از ۱۳ هزار نظامی خود را نیز از دست داده است.
ازاینرو مقامهای آمریکایی به توجیههایی مشابه زمان استفاده از بمب اتمی علیه هیروشیما و ناکازاکی متوسل شدهاند. آنها میگویند درست است که ارسال بمبهای خوشهای خطر تلفات غیرنظامیان را بالا میبرد، اما این که به روسیه اجازه داده شود سرزمینهای اوکراینی را اشغال کند، جان غیرنظامیان بیشتری را به خطر میاندازد.
کالین کال معاون امور سیاسی پنتاگون در پاسخ به این پرسش که آیا پنتاگون به متحدانش اطمینان داده این مهمات باعث آسیب بیش از حد به غیرنظامیان نمیشود، گفت: من هم مانند هر کس دیگری نگران شرایط انسانی هستم، اما بدترین چیز برای غیرنظامیان در اوکراین این است که روسیه در جنگ پیروز شود؛ بنابراین مهم است که (پیروز) نشوند.
امریکا برخلاف اغلب اعضای ناتو پیمان منع تولید و بکارگیری سلاحهای خوشهای را امضاء نکرده است
کنوانسیون مهمات خوشهای یک معاهده بینالمللی است که هر گونه استفاده، انتقال، تولید و انبار این بمبها را ممنوع اعلام میکند.
در سال ۲۰۱۰ پس از انجام مذاکراتی در اسلو، پایتخت نروژ بیش از ۱۰۰ کشور در مورد پیمانی که بررسی جزئیات آن ۲ روز طول کشید به توافق رسیدند که براساس آن ساخت، استفاده، انبار یا فروش بمبهای خوشهای ممنوع شود.
حدود دو سوم اعضای ناتو نیز از امضاء کنندگان معاهده منع استفاده از مهمات خوشهای هستند.
وزارت دفاع آمریکا قرار بود تا سال ۲۰۱۹ استفاده از هر گونه مهمات خوشهای با میزان مهمات منفجر نشده بیشتر از ۱ درصد را متوقف کند، اما دولت ترامپ این سیاست را لغو کرد و به فرماندهان این کشور اجازه داد استفاده از چنین مهماتی را تأیید کنند.
با چنین پیشینهای بایدن پا جای پای ترامپ گذاشته است و با ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین بر سیاست ترامپ مهر تایید زده است.
اما از آن جا که متحدان اروپایی امریکا، پیمان منع تولید وبکارگیری تسلیحات خوشهای را امضاء کرده اند لذا اقدام دولت بایدن با مخالفت متحدان اروپایی امریکا مواجه شده و به ایجاد شکافهای جدید در ناتو انجامیده است.
«بوریس پیستوریوس (Boris Pistorius) وزیر دفاع و «آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه در گفتگوهایی جداگانه مخالفت برلین با ارسال بمب خوشهای به اوکراین را اعلام کردند.
وزیر دفاع آلمان در برن در این خصوص گفت: آلمان مهمات خوشهای به اوکراین نمیدهد، زیرا این کشور کنوانسیون منع تولید و استفاده از این نوع سلاح را امضاء کرده است.
آلمان از دهه ۵۰ میلادی جزو ۱۴ کشور صادر کننده بمبهای خوشهای به شمار میرفت، اما این کشور در سال ۲۰۰۶ طرح نابودی این مهمات و منع به کارگیری آنرا تصویب کرد.
الکساندر شالنبرگ» وزیر امور خارجه اتریش هم همزمان اعلام کرد: اتریش با ارسال مهمات خوشهای به اوکراین به دلیل تهدید طولانی مدت برای غیرنظامیان مخالف است.
دولت کانادا روز شنبه در واکنش به تصمیم دولت آمریکا برای تجهیز اوکراین به بمبهای خوشهای اعلام کرد که اوتاوا از استفاده از مهمات خوشهای حمایت نمیکند.
وزیر دفاع اسپانیا نیز اعلام کرد که این کشور موافق ارسال سلاح خوشهای به اوکراین نیست و اسپانیا متعهد است که برخی سلاحها و بمبها را تحت هیچ شرایطی نمیتوان به اوکراین تحویل داد.
بر این اساس به نظر میرسد با گذشت زمان بر مخالفتهای داخلی و خارجی با ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین افزوده خواهد شد.
غیرنظامیان و کودکان قربانیان اصلی تسلیحات خوشهای هستند
مهمات دو منظوره بهبود یافته متعارف (DPICM)، تا ۸۸ بمب کوچکتر را در محل انفجار، پراکنده میکند که اگر منطقه انفجار برای بمبهای منفجر نشده پاکسازی نشود، جان غیرنظامیان را حتی تا مدتها پس از پایان درگیری تهدید خواهد کرد و یا معلویت برای آنها را به دنبال خواهد داشت.
این بمبهای کوچکتردرصورت منفجر نشدن هم به صورت مین عمل کرده و میتوانند خطرات جانی و معلولیت برای غیر نظامیان به همراه داشته باشند.
به گفته کارشناسان شباهت بمبهای عمل نکرده به اسباببازیهای کوچکی که روی زمین میافتد، عاملی است که باعث خطرناک شدن آن برای کودکان میشود.
گزارش سال ۲۰۲۱ از سوی ائتلاف مقابله با استفاده بمبهای خوشهای نشان داد که هزاران بمب خوشهای در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰ مدتها پس از توقف جنگ، در مرگ و جراحت غیرنظامیان نقش داشتند.
از اینرو اقدام امریکا در ارسال مهمات خوشهای به اوکراین با مخالفت گسترده نهادهیا حقوق بشری در جهان مواجه شده است.
سازمان دیدبان حقوق بشر گفته است: انتقال این تسلیحات به اوکراین، تا مدتها به رنج غیرنظامیان منجر خواهد شد".
سازمان عفو بینالملل نیز اعلام کرد: "دولت جو بایدن باید متوجه شود که هر تصمیمی که اجازه استفاده گسترده از بمبهای خوشهای در این جنگ را بدهد، به یک نتیجه مورد انتظار منجر خواهد شد: کشتار بیشتر غیرنظامیان".
صلیب سرخ بینالمللی هم گفته بمبهای خوشهای میتواند باعث ایجاد تلفات قابلتوجهی در میان غیرنظامیان شود و این چیزی است که میتوان از آن جلوگیری کرد.
بر این اساس حاصل ارسال بمبهای خوشهای امریکا به اوکراین افزایش کشتار غیرنظامیان و ارتکاب جنایات جنگی خواهد بود. احمد کاظم زاده