معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور از ناایمن بودن ساختمان مرکز تجارت جهانی فردوسی خبر داد و گفت: مهلت یک ماهه به مالک این بنا برای مقاوم سازی آن داده شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، غلامعباس ترکی در بازدید میدانی از ساختمان مرکز تجارت جهانی فردوسی گفت: گزارش های متعددی مبنی بر رعایت نشدن اصول ایمنی در سازه و اضافه بنا واصل شده است.
وی با بیان اینکه تذکرات متعددی به صاحبان واحدهای صنفی و مالک داده شده که نسبت به رفع مخاطرات و ارتقاء ایمنی اقدام کنند افزود:، اما متاسفانه اقدامات لازم انجام نشده است.
ترکی همچنین با اشاره به رای قطعی کمیسیون ماده صد شهرداری مبنی بر رفع تخلف گفت: این رای در دیوان عدالت ادای نیز تایید و قطعی شده، اما تاکنون نسبت به اجرای این رای اقدام نشده است.
معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور با بیان اینکه احداث بنا مطابق با نقشههای مصوب نبوده است گفت: با توجه به گزارش مراجع نظارتی مثل سازمان بازرسی کل کشور، سازمان نظام مهندسی ساختمان و بررسیهای میدانی، این بنا نواقصی به لحاظ ایمنی دارد.
ترکی گفت: این موضوع از دو جهت قابل توجه است، یکی اینکه رای کمیسیون ماده صد مبنی بر تخریب بخشی از احداثاتی که به صورت غیر قانونی ساخته شده، اجرا نشده است.
وی اجرا نشدن دیوار ضلع جنوبی ساختمان را مورد دوم تخلف بیان کرد و گفت: این ساختمان به لحاظ سازه، نا ایمن، غیر مقاوم و غیر مستحکم محسوب میشود.
معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور با اشاره به حضور نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی، مدیریت بحران و شهرداری افزود: اگر چه مالک اقداماتی را برای مقاوم سازی انجام داده و طرحی را در این خصوص ارائه کرده است، اما، چون این طرح، متکی به احداث ساختمان دیگری در مجاورت این بنا است، در عمل مقاوم سازی صورت نگرفته است.
ترکی گفت: مقرر شد ظرف یک ماه از شرکتهای مشاور مورد تایید، شرکتی انتخاب شود تا با نظارت وزارت راه و شهرسازی و نظارت اجرایی سازمان نظام مهندسی ساختمان، طرح مقاوم سازی این ساختمان اجرا شود.
وی افزود: با این تصمیم، هم کسب و کارها با مشکل مواجه نمیشوند و هم اینکه این ساختمان از هرگونه نا ایمنی و مخاطره محفوظ خواهد بود.
ترکی گفت: در پایان مهلت بازدید مجددی خواهیم داشت و چنانچه نسبت به مصوبات کوتاهی صورت گرفته باشد، در خصوص تعطیلی این مرکز تا زمان مقاوم سازی، اقدام خواهیم کرد.
قاسمی پور، معاون بازرسی در امور راه و شهرسازی نیز در این باره با بیان اینکه این سازمان، ناظر بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین است گفت: نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی و انطباق آن با قانون، وظیفه سازمان بازرسی است.
وی افزود: با بررسیهای صورت گرفته، مشخص شد قانون نظام مهندسی و آیین نامه اجرایی آن در مورد این ساختمان، به طور دقیق و درست، انجام نشده است.
قاسمی پور با بیان اینکه گزارش تخلفات را به دادستانی کل کشور منعکس کرده ایم، گفت: تمام جزئیات کار را تا حصول اطمینان از ایمن بودن ساختمان تجارت جهانی فردوسی و خطر نداشتن برای جان و مال شهروندان و جان، رصد خواهیم کرد.
نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز گفت: این ساختمان هرچه سریعتر باید مقاوم سازی شود.
وی افزود: از ابتدای کار، در نظارت ساخت این بنا تخلفاتی صورت گرفته است و به لحاظ اصول فنی و شهرسازی، قابلیت بهره برداری نداشته است.
نصیری گفت: از چهار دیوار برشی که باید در این ساختمان اجرا میشده، سه دیوار اجرا شده و یک دیوار اجرا نشده است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران افزود: باید یک طرح مقاوم سازی جدید برای این ساختمان تهیه و با نظارت وزارت راه و شهر سازی اجرا شود.
شافعی سرپرست معاونت مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان تهران نیز در این باره گفت: این ساختمان بر اساس نقشههای مصوب ساخته نشده است.
وی با بیان اینکه ناظر این طرح، به شورای انتظامی معرفی و رای برای وی صادر شده است افزود: مکاتباتی نیز با دستگاه صادر کننده پروانه و متولی کنترل ساخت و ساز، انجام شده و موارد تخلف، اعلام شده است.
یزدی، شهردار منطقه ۱۲ نیز با بیان اینکه مهندس ناظر درباره ایمن بودن این ساختمان تاییدیه داده است گفت: مهندس ناظر این ساختمان در بیست و یک مرحله در خصوص اینکه این بنا منطبق با آنچه طراحی شده احداث شده، به شهرداری تاییدیه داده است.
مالک ساختمان نیز گفت: سلیقهای عمل کردن، باعث بروز این مشکلات میشود.
کلایی افزود: در سال ۹۴، مقامات ذی ربط اعلام کردند که این ساختمان از نظر مقاوم سازی، ایرادی ندارد، اما اکنون تصمیم معاون دادستان کل کشور و شهرداری و نیز مدیریت بحران شهر تهران بر این است که مقاوم سازی ساختمان دوباره از طریق یک شرکت مورد تایید و صلاحیت دار انجام شود.
معاون بازرسی امور راه و شهرسازی سازمان بازرسی کل کشور در این باره با بیان اینکه این سازمان، ناظر بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین است گفت: نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی و انطباق آن با قانون، وظیفه سازمان بازرسی است.
قاسمی پور افزود: با بررسیهای صورت گرفته، مشخص شد قانون نظام مهندسی و آیین نامه اجرایی آن در مورد این ساختمان، به طور دقیق و درست، انجام نشده است.
وی با بیان اینکه گزارش تخلفات را به دادستانی کل کشور منعکس کردیم، گفت: تمام جزئیات کار را تا حصول اطمینان از ایمن بودن ساختمان تجارت جهانی فردوسی و خطر نداشتن برای جان و مال شهروندان و جان، رصد خواهیم کرد.