رییس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: امروزه سوختهای فسیلی دیگر جایگاه قبلی را در پیشبرد نیاز جوامع ندارند و این موضوع، ضرورت بهرهمندی از انرژیهای تجدیدپذیر را بیش از گذشته پررنگ میکند.
محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در این نشست، با بیان اینکه فناوریهای منتج به توسعه انرژی پاک و تجدیدپذیر، یکی از مسائلی است که بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران بر آن متمرکز شدهاند، گفت: در کشور ما نیز با توجه به میزان انرژی خورشیدی که در دسترس داریم، یکی از بهترین ظرفیتها برای بهرهوری از انرژی تجدیدپذیر وجود دارد. در این زمینه کشور همچنان نیاز به فناوریهایی دارد که بتواند مسیر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را ممکن سازد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی بیان کرد: ماموریت ما طبق قانون، حمایت از کسبوکارهای دانش بنیان، ارائه خدمات مالی و حمایت از شرکتهای دانش بنیان است. در سالهای گذشته این شرکتها فعالیتهای خوبی در زمینه تولید فناوریهای مبتنی بر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر داشتهاند.
خیاطیان تاکید کرد: مسئله فناوریهای مبتنی بر استفاده از انرژی تجدیدپذیر به عنوان یکی از اساسیترین نیازهای کشور، مسئلهای است که از وجوه بسیار متفاوتی برای کشور مهم بوده و آینده آن حائز اهمیت است. در این زمینه صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری ساتبا در راستای تکمیل زنجیره ارزش این حوزه طی فراخوان مشترک با دستگاههای اجرایی عامل توسعه زنجیره ارزش سیلیکون را شناسایی کرده است.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: یکی از اهداف مهم توسعه زنجیره ارزش سیلیکون، ایجاد حلقههای راهبردی جهت تولید داخل پنلهای خورشیدی و سایر اجزای لازم برای توسعه نیروگاههای خورشیدی است.
خیاطیان، شناسایی و انتخاب عامل توسعه در زنجیره ارزش صنایع را خدمت جدید صندوق نوآوری و شکوفایی در زیست بوم نوآوری کشور عنوان کرد و گفت: پژوهشها و بررسیهای چند ساله صندوق نشان میدهد، وجود حلقههای مفقوده در تکمیل زنجیره ارزش صنایع، منجر به تشدید خامفروشی در کشور و از بین رفتن فرصت خلق ثروت ملی شده است.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: در این راستا صندوق نوآوری، ایجاد ارزش پایدار و متوازن صنعتی را در برنامههای خود تعریف کرده و رویکرد «سپردن توسعه زنجیره به یک نهاد سرمایهگذار خصوصی توانمند و پیشرو به عنوان عامل توسعه و گره زدن منافع ایشان به تحقق اهداف از پیش تعیینشده در نقشه راه توسعه زنجیره» را در دستور کار خود قرار داده است. هدف نهایی صندوق نوآوری در این رویکرد، زمینهسازی مشارکت هوشمند بخش خصوصی و دولتی جهت شکل گیری زنجیرههای ارزش، ایجاد جریان بزرگی از سرمایه شامل جذب منابع هلدینگهای تخصصی، صندوقهای سرمایهگذاری و منابع بانکهای توسعهای است.
محمود کمانی، معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) نیز در این نشست، آینده انرژی کشور را به توسعه فناوریهای منتج به تولید انرژیهای تجدیدپذیر وابسته دانست و گفت: اگر امروز بتوانیم از ظرفیتهای کشور در حوزه تامین امکانات برای استفاده از انرژی تجدیدپذیر بهرهمند شویم، در آینده، دغدغه وابستگی به کشورهای دیگر برای دریافت انرژی را نخواهیم داشت.
وی افزود: سازمان ساتبا شرایطی را برای صنایع مختلف و همچنین نیروگاهها فراهم کرده است که مابهازای مصرف انرژی، هزینهای برای توسعه فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر بپردازند. بخشی از منابع به زیستبوم فناوری کشور تزریق میشود و ما از صندوق نوآوری و شکوفایی میخواهیم که در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان فعال در زمینه توسعه فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر، ساتبا را یاری کند.
کمانی تصریح کرد: عدم اقدام به موقع در اکتساب فناوریهای مربوطه و ایجاد واحدهای تولیدی راهبردی در این زنجیره، منجر به وابستگی قطعی کشور به تامین مواد اولیه تولید پنلهای خورشیدی از جمله پلی سیلیکون، شمش و ویفر خواهد شد.
بنا بر اعلام روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، رییس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) خاطرنشان کرد: از نظر موقعیت جغرافیایی شرایط بسیار خوبی داریم و از سوی دیگر ناچاریم که در سالهای آینده به سمت انرژی خورشیدی حرکت کنیم. در این زمینه مطالعات خوبی انجام شده است و در چند مرحله ظرفیتسنجی داشتیم و اگر از این مسئله حمایت شود، ثمرات بسیار خوبی در کشور خواهد داشت.