نخست وزیر هند بعنوان اولین سخنران اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای سخنرانی کرد.
نخست وزیر هند افزود: ما این منطقه را نه تنها به عنوان همجوار گسترده بلکه به عنوان خانواده گسترده میبینیم.
مودی ادامه داد: به عنوان رئیس سازمان همکاری شانگهای، هند برای رساندن همکاری چند جانبه تلاش کرد. ما این همه تلاشها را بر دو اساس اتخاذ کرده ایم. اول کل جهان که خانواده است و دوم امنیت، اقتصاد و توسعه، اتصال، وحدت، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی و حفاظت از محیط زیست. این موضوع ریاست ما و چشم انداز همکاری سازمان همکاری شانگهای است.
مودی خاطرنشان کرد: هند این تفکر را در سازمان همکاری شانگهای بر پنج ستون ایجاد کرده است، استارت آپ و نوآوری، داروهای سنتی، توانمند سازی جوانان، گنجاندن دیجیتال و میراث بودایی مشترک.
وی اضافه کرد: هند در دوره ریاست سازمان همکاری شانگهای، میزبان بیش از ۱۴۰ برنامه، نشست و مراسم بود. در چهارده نشست وزرای ما باهم سندهای مهمی آماده کردند که با آنها در بخشهای مختلف از جمله انرژی و حمل و نقل همکاری را گسترش میدهیم.
مودی ادامه داد: هند تلاش کرد در سازمان همکاری شانگهای همکاری تنها در سطح دولت محدود نباشد، برای عمیقتر کردن ارتباط بین مردم، در دوره ریاست هند برنامههای جدیدی مانند اولین جشنواره ارزن، جشنواره فیلم، جشنواره صنایع دستی، کنفرانس اتاق فکر و برنامههای مختلفی در شهرهای گردشگری برگزار کرد.
وی افزود: ما برای توانمند سازی جوانان کشورهای سازمان همکاری شانگهای، کنفرانس دانشمندان جوان، کنفرانس نویسندگان جوان، فورم استارت آپ، شورای جونان، و برنامههای دیگر برگزار کردیم.
نخست وزیر هند خطاب به حضار گفت:
آقایان، در زمان کنونی وضع جهان در مرحله حساس و مهمی قرار دارد، اختلافات، تنشها وبا، کمبود غذا، سوخت و بحران کود برای هر کشور یک چالش بزرگ است، باید باهم بررسی کنیم آیا ما به عنوان یک سازمان برای دادن امید به مردم خود صلاحیت داریم. آیا ما توان مقابله با جالشهای جدید را داریم؟ آیا سازمان همکاری شانگهای بعنوان یک سازمانی پدیدار میشود که برای آینده آماده است. در این زمینه هند برای اصلاحات در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند.
وی اضافه کرد: ما خوشحال خواهیم شد که بستر زبان مبتنی بر هوش مصنوعی هند "بهاشینی" را با همه به اشتراک بگذاریم تا موانه زبانی در سازمان همکاری شانگهای تامین شود. این میتواند به نمونه از فناوری دیجیتال و رشد فراگیر تبدیل شود. سازمان همکاری شانگهای میتواند به صدایی مهم برای اصلاحات در سازمان ملل متحد و نهادهای دیگر جهانی تبدیل شود.
وی درباره پیوستن ایران به سازمان شانگهای گفت: من خوشحالم که امروز ایران به عنوان عضو جدید به خانواده سازمان همکاری شانگهای میپیوندند. به رئیس جمهور رئیسی و مردم ایران تبریک میگویم.
مودی اظهارداشت: امروز علاقه کشورها برای متصل شدن به سازمان همکاری شانگهای، اهمیت این سازمان را نشان میدهد و در این روند ضروری است توجه اصلی سازمان بر کشورهای آسیای مرکزی متمرکز باشد.
وی در ادامه افزود: تروریسم، تهدیدی برای صلح منطقهای و جهانی است. برای مقابله با این چالش اقدام لازم ضروری است. تروریسم در هر شکل که باشد ما باهم باید با آن مقابله کنیم. برخی کشورها از تروریسم فرامرزی به عنوان ابزار سیاستهای خود استفاده میکنند و به تروریستها پناه میدهند، سازمان همکاری شانگهای نباید در انتقاد از این کشورها تردید کند. بر سر مقابله با موضوع تامین مالی تروریستها ما باید همکاری مان را افزایش دهیم.
مودی درباره افغانستان گفت: وضع افغانستان بر ما بطور مستقیم تاثیر دارد، ما باید برای رفاه مردم افغانستان تلاش کنیم.
وی ادامه داد: برای توسعه هر منطقه اتصال یا ارتباط قوی بسیار ضروری است و این نه تنها تجارت بلکه اعتماد به یکدیگر را افزایش میدهد.
نخست وزیر هند با بیان اینکه چهل در صد جمعیت جهان در این سازمان نمایندگی دارند و به این دلیل این مسولیت مشترک ما است که ما نیازهای یکدیگر، و احساسات یکدیگر را درک کنیم و با همکاری بهتر برای حل چالشها تلاش و برای رفاه مردم تلاش کنیم.
مودی در پایان گفت: من به رئیس آینده سازمان همکاری شانگهای، رئیس جمهور قزاقستان ریاست جدید سازمان را تبریک میگویم.