مدیر رصدخانه کشاورزی گفت: هشت شرکتهای دانش بنیان توانایی عرضه هوشمند محصولات پروتئینی و کشاورزی را احراز کردند.
سوال: اول برویم سراغ مرحله اول طرح هوشمندسازی توزیع اقلام پروتئینی که چگونه بود به هرحال میتوانیم بگوییم که الان میتوانیم راجع به آن اظهارنظر بکنیم و بعد برویم سراغ مرحله دوم این طرح که قرار است چه اتفاقی رقم بخورد و با چه هدفی دارد اجرا میشود؟
ربانی زاده: با همراهی و همکاری شرکتهای دانش بنیان تو حوزه فناوری اطلاعات ما براساس ارزیابیهایی که انجام دادیم امروزه حول و حوش هفت هشت تا شرکت توانایی عرضه هوشمند محصولات پروتئینی و کشاورزی را احراز کردند و اعلام هم شده به اتحادیهها و تشکلها و سازمان جهاد استانها که این شرکتها این قابلیتها و توانمندیها را برای انجام این امور دارند. خوشبختانه الان پروسه توزیع و رصد محصولات کشاورزی در استانهایی مثل تهران، گیلان، مازندران، گلستان، اصفهان، فارس، کرمان، قزوین، زنجان و تعدادی از استانهای دیگر به صورت کامل راه اندازی شده و در حدود پنج شش تا استان هم این موضوع در حال راه اندازی است .عزیزان ما این شرکتهای فناور به همراه با همکاری اتحادیهها و تشکلها و سازمان جهاد استانها دارند اعضایی که تو این زنجیره نقش دارند اطلاعاتشان را جمع آوری میکنند و تو سامانه ثبت میکنند و به محض این که اطلاعات جمع آوری و در سامانه ثبت شد انشاالله مراحل اجرای کار تو این استانهای جدید هم اجرا خواهد شد و در انتها ما دنبال یک هوش یک سامانه تنظیم گر هستیم که کارهایش را انجام دادیم با کمک معاونت علمی ریاست جمهوری این تنظیم گر هم انشاالله تو رصد خانه کشاورزی پیاده سازی میکنیم که تمام این سامانهها که انحصاری هم نیستند هر سامانه یا هر شرکتی بتواند تو این حوزه سامانه بالا بیاورد میتواند وارد این موضوع بشود و یکپارچه سازی این سامانهها هم به صورت تنظیم گر انشاالله اجرایی خواهد شد، ولی یک مقدار زمان میخواهد تا این تنظیم گر با مشارکت معاونت علمی انشاالله نهایی بشود.
سوال: آقای ربانی زاده توی طرح هوشمندسازی توزیع اقلام پروتئینی مرحله اولش نتایج را بفرمایید چقدر ما توانستیم گوشت منجمد توزیع بکنیم و اطلاعات به چه صورتی بود قاعدتا ما در این استانها باید هم بحث عرضه و هم تقاضا را به صورت مجزا داشته باشیم دیگر درست است در همین رابطه که چگونه بود؟ استقبال به چه صورتی بود؟ آیا واقعا واسطهها حذف شدند؟
ربانی زاده: ما هر فعالی تو این زنجیره تامین و توزیع نقش داشته با همراهی و همکاری عزیزان تو سامانه نقش بهش دادیم تعریف شده، یکسری بله واسطههای زائد حذف شدند به عنوان مثال تو موضوع توزیع گوشت منجمد یا مرغ منجمد واسطهای وجود نداشت مثلا ما از سردخانههای خود وزارت جهاد کشاورزی این محصولات را تو سامانه عرضه میکردند و فروشگاههای پروتئینی که تو سامانه تعریف شده بودند خریدشان را انجام میدادند از مهرماه سال گذشته هم هرموقع دوستان پشتیبانی دام تو حوزه گوشت منجمد و مرغ منجمد محصولات را عرضه کردند از طریق سامانه به فروشگاههای پروتئینی و نهایتا به مصرف کنندهها فروخته و عرضه شده، توحوزه محصولات سردخانهای که متمرکز در اختیار سردخانههای پشتیبانی دام هست هیچ مشکلی وجود نداشته و تا به امروز هم مشکلی ما ندیدیم.
سوال: خب تفاوت مرحله اول طرح با مرحله دوم را هم بفرمایید در مرحله دوم قرار است چه اتفاقاتی رقم بخورد؟
ربانی زاده: تو مرحله اول ما به صورت پایلوت با چندتا شهر شروع کردیم و محصولات هم با مرغ منجمد و گوشت منجمد شروع کردیم که سامانه کارهایش را انجام داد اگر احیانا ایراد و اشکالی بود آنها برطرف شد و بعد از آن وارد هم توسعه استانی تو استانهای مختلف و هم محصولات مختلف، الان تو بعضی از استانها برنج، شکر و محصولات دیگر از طریق همین سامانهها عرضه میشود.
سوال: خوب همان سامانه ستکاوا منظورتان هست؟
ربانی زاده: ما یک سامانه نداریم برای این کار توزیع هوشمند اقلام اساسی، چندین سامانه داریم سامانه ستکاوا، سماتیم را داریم، رهتاب را داریم، سبحان را داریم و چندتا سامانه دیگر که تازه وارد عرضه شدند ما انحصاری نکردیم هر شرکت دانش بنیانی که بتواند تو این حوزه سامانهای را آماده بکند، چون تعداد استانهای مان زیاد هست تا کامل نشده میتوانیم وارد این زنجیره بکنیم که توزیع هوشمند را انجام بدهند.
به امید خدا اگر عزیزان همراهی کنند ، کشوری بکنیم ، دیگر تو کل کشور پیاده سازی بشود.
سوال: الان مرحله دوم فقط در استان تهران دارد انجام میشود؟ تو مرحله دوم طرح هوشمندسازی عنوان شده بود که در استان تهران دارد پیاده میشود؟
ربانی زاده: گوشت منجمد و مرغ منجمد از تهران شروع شد تو مرحله اول، ولی وقتی تست کارش انجام شد دیگر تو اکثر استانها انجام شد کشوری شد.
سوال: خوب مرحله دومش الان چه فرقی میکند با مرحله اول؟
ربانی زاده: الان مرحله دوم افزایش پیدا کرده دیگر الان تو استانهایی که مرغ منجمد، گوشت منجمد بخواهند عرضه بکنند میتوانند تو سامانه انجام بدهند.
سوال: من خودم متوجه نشدم تفاوتش را، ولی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، در خبری گفته بودند که آغاز مرحله دوم اجرای طرح هوشمندسازی اقلام پروتئینی در استان تهران شروع شده و تفاوت هایش این بود که
ربانی زاده: ما تو مرحله اول در تهران ما فقط گوشت و مرغ منجمد را داشتیم، تو مرحله دوم مرغ گرم، گوشت گرم، محصولات دیگر هم وارد سامانه شده فرق مرحله اول با مرحله دوم تو این گوشت منجمد و مرغ منجمد بود که گرم را اضافه کردیم، الان شما اگر به میدان بهمن که اکثر مرغ گرم از طریق میدان بهمن به فروشگاههای پروتئینی توزیع میشود از طریق همین سامانه ستکاوا توزیع میشود.
سوال: از آمارها هم به ما بگویید؟ میزان تقاضا چگونه بوده در سامانه ستکاوا یا سایر سامانههایی که مشابه ستکاوا دارند کار میکنند و بحث عرضه آیا تولیدکنندگان و توزیع کنندگان نیاز خودشان را از این سامانه تامین میکنند؟
ربانی زاده: این سامانه یک بستر هست و همه چیز تویش شفاف هست حالا الحمدلله همه مردم عزیزمان خوبند، ولی آنهایی که خدای نکرده دنبال این هستند که عرف جامعه را رعایت نکنند معمولا نمیآورند تو سامانه عرضه بکنیم ما هم تو حوزه رصدخانه وظیفه مان فراهم کردن بستر و جمع آوری دادهها و ثبت داده هاست الزامی برای آوردن همه حلقههای زنجیره تو این رصد را نداریم، ولی از لحاظ سامانهای هیچ مشکلی ندارد آنهایی که میخواهند درست کار انجام بدهند تو سامانه هیچ مشکلی برایشان فراهم نمیشود بلکه کمک هم میکند الان خیلی از عزیزان سعی کردند یک سری منابع اعتباری هم ردیف کنند که کیف پول درست کردند که فروشندگان و تولیدکنندگان بدون واسطه بتوانند آن هزینههای خودشان را براساس این معاملاتی که تو سامانه انجام میشود تو کمترین زمان ممکن به آن برسند.
سوال: خوب این نکاتی که گفتید نکات مهمی هست، ولی سوال من چیز دیگری بود اینکه چقدر عرضه شده گوشت منجمد، گوشت گرم، مرغ منجمد، مرغ گرم در این سامانهها و تقاضا به چه صورتی بوده به هر حال این سامانهها میتواند کمک بکند به برآورد بهتر ما از عرضه و تقاضای این محصولات در سطح جامعه هرچند به صورت کامل در همه استانها و شهرهای کشورمان پیاده سازی نشده، ولی قصد داریم که این اتفاق را رقم بزنیم داشتن این آمارها میتواند نگاه و نقشه راه مناسبی باشد برای ما، برای آنچه که در تولید، توزیع و تقاضا دارد اتفاق میافتد و به خصوص در اقلام پروتئینی که جزء لاینفک سبد خانوارها هستش.
ربانی زاده: بله فرمایشتان کاملا درست هست ما هم تایید میکنیم فرمایش شما را الان ما تو کشور پشتیبانی دام که متولی جمع آوری گوشت یا مرغ مازاد تولیدکنندگان و یا تامین از خارج بوده همه را تو سامانه بدون واسطه در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد الان شما هرجا مراجعه بکنید اگر مرغ منجمد عرضه بشود با قیمت ۴۵ هزار تومان دست مصرف کننده را میگیرد، چون هیچ واسطهای بینشان وجود ندارد، ولی تو بعضی جاها که مرغ گرم را میخواهیم عرضه بکنیم، واسطههایی وجود دارد، ما سعی کردیم این واسطهها را به حداقل برسانیم واقعا آنهایی که نقش موثری دارند تو زنجیره بیاوریم.