ولایتی گفت: ایران و عربستان به عنوان دو قدرت بزرگ منطقهای و بین المللی میتوانند معادلات منطقه و جهان را در جهتی هدایت کنند که منافع کشورهای مسلمان بیش از پیش تامین گردد.
ولایتی در مصاحبه با شبکه خبری الجزیره گفت در طول تاریخ اسلام، ایران و عربستان هیچ گاه جنگ با هم نداشتهاند. وی درباره علل اختلاف بین تهران و ریاض گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، اقدامات تحریکآمیز آمریکا و انگلیس در شبه جزیره عربستان علیه ایران افزایش یافت و روابط بین دو کشور، تقریبا متشنج شد. شواهد حاکی از این است که بهبود روابط بین دو کشور ادامه خواهد داشت و سفارتها هم کار خود را از سر گرفتند.
ولایتی با بیان اینکه ایران و عربستان، قطبهای تأثیرگذاری در منطقه راهبردی و حساس خاورمیانه هستند، ادامه داد: توافق بین ایران و عربستان، موج مثبتی در منطقه ایجاد کرد و روابط بین کشورهای خلیج فارس و منطقه به سمت ثبات و صلح بیشتر، حرکت کرد. با توجه به تغییرات جدی در عرصه بینالملل به ویژه غرب آسیا و تغییر موازنهها، منافع کشورها اقتضا میکند که از این فرصت برای حل مشکلات و ایجاد محیط جدیدی استفاده کنند که مبتنی بر منافع آنها باشد و علیه دشمن مشترک یعنی صهیونیستها متحد شوند.
وی با اشاره به تغییر مشی و مواضع عربستان نسبت به صهیونیستها و حامیان آنها اذعان داشت که این مسئله موجب شده تا فضای کشورهای همسو با ریاض نیز به تبع آن کشور تغییر کند و عملا طرحهای سازش کارانه نظیر طرح ابراهیم تضعیف شود.
ولایتی با تاکید بر اینکه یکی از علل تغییر رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به عربستان همین واقع بینتر شدن مواضع آن کشور علیه صهیونیستها است اظهار امیدواری کرد از سرگیری روابط بین دو کشور به نفع کشورهای منطقه و پایدارتر شدن صلح و ثبات در میان کشورهای مسلمان و کل جهان گردد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پاسخ به این سئوال که آیا پیشرفت در روابط ترکیه و سوریه واقعی است؟ گفت: امیدواریم که چنین باشد و مشکلات موجود بین سوریه و ترکیه هرچه زودتر به نفع دو کشور و تقویت صلح و امنیت منطقه حل و فصل گردد.
ولایتی مشکل اصلی بین سوریه و ترکیه را ناشی از اقدامات ترکیه علیه سوریه دانست و گفت: ترکیه باید بداند که با اشغال خاک سوریه نمیتواند خواستهها و اهداف ناپذیرفتنی ترکیه علیه سوریه را محقق سازد و توسعه طلبی یک کشور علیه کشور دیگر محقق نمیشود؛ لذا جمهوری اسلامی ایران با این اقدامات مخالفت دارد و بسیار امیدواریم که اصل حاکم بر روابط کشورهای منطقه بر اساس حسن همجواری دنبال شود.
ولایتی در رابطه با روابط ایران و روسیه نیز گفت: بعد از انقلاب اسلامی روابط دو کشور رو به پیشرفت رفت و اکنون تبدیل به روابط استراتژیک شده است و شاهدیم که به صورت چشم گیری دو کشور همکاریهای خود را توسعه داده اند.آنچه مسلم است به تدریج نوعی روابط استراتژیک سه جانبه میان ایران، روسیه و چین در حال شکل گیری است که این مهم در سیاست خارجی سه کشور بی سابقه است. عضویت سه کشور در پیمان شانگهای بسیار تعیین کننده و تاثیر گذار در موازنه و همبستگیهای راهبردی شده است.
وی با اشاره به برگزاری مانور مشترک نظامی سه کشور تاکید کرد که این رزمایش به نوعی در دفاع از امنیت آنها در برابر پیمان جدید آکوس است. این آرایش جدید نیروهای دو طرف یعنی از یک سو آمریکا، انگلیس و استرالیا و در مقابل ایران، روسیه و چین تعیین کننده آینده موازنه دفاعی در آسیا و اقیانوسیه میباشد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در مورد رابطه ایران با آذربایجان هم گفت: ما با ملت آذربایجان هیچ مشکلی نداریم و کاملا با یکدیگر احساس خویشاوندی داریم. کمتر دو ملتی وجود دارد که این همه مشترکات داشته باشند و امیدواریم که مسئولین آن کشور عمق روابط برادرانه و مشترکات دو طرف را درک کنند و بدانند که ایران هیچ گاه تحمیل تشنج در روابط دو کشور همسایه و برادر را نمیپذیرد.
ولایتی در بخش پایانی گفتگوی خود با شبکه الجزیره، از سر گیری روابط ایران و مصر از نظر منطقهای و سیاسی را بسیار پر اهمیت دانست و اظهار داشت: توافق ایران با عربستان و از سر گیری روابط با این کشور میتواند باعث شکل گیری نظمی نوین در منطقه و مناسبات بین المللی گردد.
وی همچنین تاکید کرد، همانطور که روابط ایران و عربستان به عنوان دو کشور قدرتمند منطقه میتواند در نظام بین الملل تاثیرات زیادی داشته باشد، روابط ایران و مصر نیز قطعا در توازن منطقهای و ایجاد یک قطب جدید در خاورمیانه و جهان قابل توجه خواهد بود. ولایتی ایران و مصر را از لحاظ استراتژیکی و ژئوپلیتکی دارای ویژگیهای بی نظیری در جهان دانست که میتوانند با استفاده از این موقعیتها در ارتقا سطح ثبات و امنیت منطقه نقش ویژهای را ایفا کنند که نمونه آن، کنترل بر دو تنگه استراتژیک جهان است که تعاملات دو کشور را میتواند در حد وسیعی افزایش دهد.
وی همکاری و تبادل دو کشور به ویژه در زمینههای فکری و فرهنگی را موجب تقویت روابط جهان اسلام دانست و گفت: به صورت اولیه مشکلی در توسع روابط فیمابین وجود ندارد و پیوندهای ریشه دار و عمیق دو کشور عامل موثری در این زمینه است.