به گفته کارشناسان در لایحه برنامه هفتم، مواردی مانند آبخیزداری در بالا دست سدها، مشارکت بخش خصوصی، تامین بودجه و میزان اجرای سالانه آبخیزداری در طول برنامه، ضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, ۱۰ میلیون هکتار حوضه بحرانی وسیل خیز در کشور وجود دارد که شامل حوضه دریای خزر وسفید رود در شمال، ارس در شمال غرب، حو اترک در شمال شرق، کرخه وکارون در غرب و جنوب غرب، فلات مرکزی در مرکز، هیرمند در شرق و مند و کُر در جنوب کشور است.
سلیمانی رئیس مرکز نوآوری سازمان منابع طبیعی میگوید نگاهی به آمار سیلابهایی که در همین سنوات گذشته رخ داد آشکار میکند این سیلابها عمدتا در کوهپایههای منطقهای زاگرس و دامنه جنوبی البرز و برخی نقاط دامنه شمالی البرز رخ داده است.
بر این اساس ۴۵۰ شهر و ۸۶۵۰ روستا در معرض تهدید سیل قرار دارند.
در ماده ۳۸ لایحه برنامه هفتم آمده هرگونه تصمیمی گیری در باره آبخیزداری باید در شورای عالی آب صورت گیرد.
نوری رئیس مرکز بین المللی حوزه آبخیزداری سامان منابع طبیعی میگوید آنچه که ما توجه داریم تولید آب وحفاظت از آب است، اما آنچه در برنامه هفتم دیده اند بحث تنظیم و ومصرف آب است.
سینی ساز کارشناس سیاست گذاری حوزه آبخیزداری میگوید در حوزه کاهش نرخ تبخیر، در حوزه تثبیت روان آبهایی که باعث جابجایی رسوبات میشوند و فرسایش خاک را به دنبال دارند و در بحث کاهش خسارت مالی وتلفات ناشی از سیل زمان بندی خاصی دیده نمیشود.
نوری نیز هشدار میدهد: ۲۰ میلیون هکتار اراضی مطالعه شده در حوزه آبخیزداری داریم که اگر اجرا نشود، معضل ریزگردها و سیلابها در آینده تشدید خواهد شد.
کم توجهی به موضوع اجرای آبخیزداری برنامه هفتم، در حالی است که قاسمی کوریزه کارشناس آبخیزداری میگوید: یکی از بحرانها یا فوق بحرانها که اکنون مواجه هستیم پدیده فرونشست زمین است که بر اثر تخلیه شدن آبهای زیر زمین رخ داده که با آبخیزداری میتوان این مسایل را حل کرد.
کوریزه افزود در جاهایی که عملیات آبخیزداری اعم از مکانیکی، بیولوژیکی ویا بیومکانیکی انجام شده، از سیلها و خسارتهای جانی و مالی جلوگیری شده است.
فلات ایران با ۱۲۰ میلیون هکتارحوزه آبخیز یکی از مناطق بحرانی جهان به لحاظ سیل خیزی است که کل حوزههای آبخیز را تهدید میکند و نیازمند عملیات آبخیزداری است.