در دسامبر سال ۲۰۱۶ ، مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه ای را تصویب کرد که ۳۰ ژوئن مصادف با ۹ تیر را به عنوان روز جهانی سیارک اعلام کرد. اما عجیب تر و جالب تر از این نامگذاری، ماجرای حادثهای است که دلیل این نام گذاری شده.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ رسماً نامگذاری ۳۰ ژوئن را به نام روز جهانی سیارکها را تأیید کرد و آن روز را فرصتی برای اطلاعرسانی درباره نقش مهم خُرده اجرام منظومه شمسی دانست.
تاریخچه روز جهانی سیارک
سرزمینهای سرد شرق سیبری تازه تابش خورشید را بر سطح خود احساس میکردند که نوری خیرهکننده در آسمان رؤیت شد و زمین و آسمان لرزید. دو هزار کیلومترمربع از جنگلهای منطقهای که به نام تونگاسکا خوانده میشد ویران شدند. واقعه تونگوسکا سیبری انفجار مهیبی بود که در ساعت ۷:۱۷ روز سهشنبه ۳۰ ژوئن سال ۱۹۰۸ ، در نزدیکی رودخانه Podkamennaya Tunguska در سیبری روسیه رخ داد. احتمالاً این انفجار توسط سیارکی با قطر ۱۵۰-۱۰۰ فوت (۵۰-۱۰۰ متر) ایجاد شده است.
خوششانسی زمین این بود که این منطقه دورافتاده ساکن چندانی نداشت. وگرنه آنچه ویرانی این جنگلها را به همراه آورد میتوانست منجر به فاجعهای انسانی شود. تا سالهای طولانی درباره منشأ حادثه تونگاسکا بحثها و نظریات مختلفی وجود داشت. درنهایت معلوم شد، سیارکی کوچک وارد جو زمین شده و پیش از آنکه به سطح زمین برسد بر فراز تونگاسکا منفجر شده است. اگر این قطعهسنگ باستانی تنها چند دقیقه زودتر یا دیرتر وارد جو زمین میشد ممکن بود بهجای تونگاسکا در قلب یکی از شهرهای شلوغ اروپایی یا آمریکایی سقوط کند و یکی از مرگبارترین حوادث طبیعی تاریخ معاصر را رقم بزند.
از زمان حادثه تونگاسکا تا امروز درک بشر از سیارکهای منظومه شمسی بیشتر شده است. با پیشرفت علم و دانش بشر هم به خطرات بالای سیارک ها برای زمین پی برده هم به ظرفیت های بینظیری که در دل این اجرام وجود دارد. همین ضرورت شناخت بیشتر این اجرام بود که گروهی از دانشمندان، هنرمندان و فعالان علمی پیشنویس بیانیهای را تنظیم کرده و به سازمان ملل متحد پیشنهاد کردند تا روز ۳۰ ژوئن هرسال به نام روز جهانی سیارکها نامگذاری شود و سرانجام سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ رسماً نامگذاری ۳۰ ژوئن را به نام روز جهانی سیارکها را تأیید کرد.
منابع :
خبرگزاری ایمنا
سیناپرس