ژوهشگران دانشگاه تهران شاخص بهتر و کارآمدتری برای پایش ماهوارهای خشکسالی معرفی کردند.
آقای کاکرودی در این باره گفت: بیشتر شاخصهای خشکسالی سنجش از دوری برای یک منطقه اقلیمی، یک نوع زیستبوم، یا یک موقعیت جغرافیایی خاص طراحی شدهاند و عملکرد آنها در سایر مناطق به طور چشمگیری تغییر میکند که این موضوع تفسیر نتایج را دشوار میکند و کارایی مطالعات را کاهش میدهد.
وی افزود: در سالهای اخیر بهرهگیری از دادههای سنجشازدور برای پایش خشکسالی گسترشیافته و شاخصهای سنجش از دوری مختلفی برای این کار ارائه شده است که امکان پایش خشکسالی را در تمام قسمتهای حوضه، و اطلاعات مکانی موردنیاز جهت مدیریت بهینه را فراهم میکند با این وجود هنوز توافق جامعی در مورد عملکرد و دقت شاخصهای سنجشازدور برای مطالعه خشکسالی وجود ندارد.
این جغرافیدان اضافه کرد: در این تحقیق، ۱۳ شاخص پرکاربرد سنجش از دوری خشکسالی بهصورت جامع در ردههای مختلف اقلیم، کاربری و پوشش اراضی، حالت زمین و در دو حوضه داخلی و ساحلی ارزیابی شده است.
وی درباره یافتههای این مطالعه گفت: نتایج تحقیق منجر به ارائه شاخصی جدید مبتنی بر دادههای تبخیر تعرق واقعی ماهوارهای شد که عملکرد بالایی در تمام ردههای مورد ارزیابی داشته است. همچنین بزرگترین مزیت این شاخص که چالش موجود در مطالعات خشکسالی را برطرف میکند، آن است که از عملکرد یکنواختی در تمام ردههای اقلیم و سطح زمین برخوردار است و شاخص پیشنهادی میتواند در سرتاسر ایران برای پایش خشکسالی مورداستفاده قرار گیرد.