بیستوپنجم ژوئن؛ روز جهانی دریانورد
امروز بیستوپنجم ژوئن مصادف با ۴ تیر، در تقویم ایران و جهان روز جهانی دریانورد، نام گذاری شده. مطابق آمارها امروزه بیش از ۹۰ درصد تجارتهای جهانی از طریق دریا انجام میشود و سفرهای دریایی مقرونبهصرفهترین شیوه تردد به حساب میآیند.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، حدود ۳۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، اولین سفر دریایی به ثبت رسید که بودجه لازم برای انجام آن را سنفرو، فرعون زمان مصر به عهده گرفت. امروزه بسیاری از مردم از طریق دریا و کشتی سفر میکنند، ضمن اینکه حدود ۹۰ درصد از تجارتهای جهانی نیز به همین صورت انجام میشود. همین امر، پیدایش روز جهانی دریانوردی را برای به تصویر کشیدن آبهای کره خاکی و زحمات دریانوردان در سال ۲۰۱۰ در پی داشت که البته جشن آن برای اولین بار در بیستوپنجم ماه ژوئن ۲۰۱۱ برگزار شد.
یکی از مهمترین مصوبات کنفرانس مانیل این بود که اعضا تصمیم گرفتند به منظور قدردانی از زحمات دریانوردان کشورهای عضو ؛ در ۲۵ ژوئن هر سال (چهارم تیر ماه) مراسمی تحت عنوان روز دریانورد برگزار شود و همه کشورهای عضو موظف گردیدند تا روز دریانورد را در تقویم دریایی خود ثبت و از دریانوردان به پاس زحمات فراوانی که میکشند در این روز تقدیر و تشکر به عمل آورند. بر همین اساس از سوی سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران روز چهارم تیرماه هر سال بهعنوان "روز دریانورد" تعیین و در تقویم دریایی کشور درج گردید.
چگونه میتوان روز جهانی دریانورد را جشن گرفت؟
مردم سراسر جهان به شیوههای مختلف روز جهانی دریانورد را جشن میگیرند و از زحمات تمام خدمه کشتیها و سفرهای دریایی قدردانی میکنند. به عنوان مثال، کسانی که در نزدیکی دریاها و به ویژه گارد ساحلی زندگی میکنند، میتوانند در سواحل گرد هم بیایند و با تلاشها و مهارتهای این افراد بیشتر آشنا شوند، با شیرینی از آنها پذیرایی کنند و به قدردانی از آنان بپردازند. علاوه بر این، خواندن کتاب یا تماشای فیلم در مورد زندگی دریایی از دیگر فعالیتهایی به حساب میآید که در این روز مردم انجام میدهند. بسیاری از افراد نیز در روز جهانی دریانوردی کمکهزینههایی را برای بنگاههای خیریه دریا ارسال میکنند تا از این بودجهها برای حفظ و احیای آبهای کره خاکی استفاده و در نتیجه آن، از انقراض گونههای آبزی جلوگیری شود.
اهیمت روز جهانی دریانورد
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، بخش اعظم تجارت جهانی از طریق آبها انجام میشود، زیرا هزینه رفتوآمد از طریق آنها به مراتب کمتر از سایر شیوههای تردد است. بدون شک، اگر عبور و مرور از طریق دریاها محدود شود یا به طور کامل از بین برود، آنگاه اقتصاد جهان رکود قابلتوجهی را تجربه میکند، زیرا سایر شیوههای تردد برای تبادل کالا، هزینههای زیادی را در بر دارد.
نهتنها تجارت دریایی بخش اعظمی از اقتصاد جهان را تشکیل داده است، بلکه اقیانوسها نیز حدود ۷۰ درصد از کره خاکی را اشغال کرده است. بیش از یک میلیون گونه گیاهی و جانوری در آبهای سراسر جهان زندگی میکند که دانشمندان ادعا کردهاند در صورت انجام تحقیقات بیشتر، حدود هشت میلیون گونه دیگر را کشف خواهند کرد. هر آنچه بشر امروز در مورد اقیانوسها و ساکنان جاندار آن میداند، نتیجه زحمات بیدریغ هزاران اقیانوسشناس و زیستشناس دریایی است که زندگی خود را وقف مطالعه در اعماق آبهای کره خاکی کردهاند. بدیهی است که دریانوردان افرادی بسیار زحمتکش هستند که همواره برای نجات جان انسانها میکوشند. انسانها به دریانوردان برای نجات در مقابل جنگها، بلایای طبیعی، فعالیتهای شیمیایی و زوال زیستمحیطی نیاز دارند. پس قدردانی از آنها نیز یک ضرورت محسوب میشود که میتواند در روز جهانی دریانوردی تحقق یابد.
منابع :
https://www.imna.ir
https://www.pmo.ir