معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: با گستردهتر شدن روابط علمی و فناوری بین ایران و کشورهای سوریه و لبنان، تبادل دانشجو و استاد بیشتر خواهد شد و دنبال آن دانشجویان بیشتری برای تحصیل به ایران خواهند آمد.
مقدمه مجری: مطلع شدیم در دیدار رئیس سازمان امور دانشجویان و روسای دانشگاههای سوریه و لبنان این طور مطرح شده که کمیته مشترک علمی میان دانشگاههای ایران، سوریه و لبنان تشکیل بشود، در این برنامه به آن میپردازیم.
سوال: بفرمایید که این دیدار چه زمانی صورت گرفته؟ چه مطالب و رئوسی در این دیدار مطرح شده و این تصمیمی که گرفته شده برای کمیته مشترک میتواند چه مزایایی برای دانشگاههای ما و دانشجویان ما داشته باشد؟
داداش پور: میدانید که آقای رئیس جمهور در برنامههای خودشان همکاری مشترک با کشورهای همسایه را بعنوان یکی از راهبردهای اصلی خودش قرار داده و طبیعی هست که این ابعاد مختلفی داشته باشد. یکی از ابعاد، ابعاد علمی، فناوری هست. نکته دوم این هست که میدانید ما روابط مان با کشور سوریه و لبنان حداقل در حوزه سوریه روابط راهبردی هست، اما این روابط راهبردی با حوزههای دیگر از جمله حوزه علمی – فناوری متاسفانه منتقل نشده و همکاریها در سطح رفت و آمد باقی مانده و نتوانسته اثر قابل توجهی بر روابط بین دانشگاههای دو تا کشور ایجاد بکند.
وقتی ما در این سفر حضور پیدا کردیم دلیل آن این بود که حدود یک و نیم سال پیش وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و وزیر آموزش عالی سوریه یک برنامه مبادلات اجرایی را طراحی کردند که در آنجا موضوعات مختلفی مورد توجه قرار گرفته است که اگر آن به خوبی اجرایی بشود من فکر میکنم که ما میتوانیم همکاریهای علمی – فناوری و علمی – دانشگاهی دو تا کشور را به سطح روابط راهبردی ارتقا ببخشیم.
در آن برنامه یکی از بحثهایی که وجود داشت این بود که کمیته علمی – فناوری مشترکی بین دو تا کشور ایجاد بشود؛ من در دیداری که با وزیر آموزش عالی سوریه داشتم، توافق کردیم که این همکاریها به سطح بیشتری ارتقا پیدا بکند و به همین مناسبت هم کمیته مشترک علمی بین دو تا کشور قرار شد که در یکی دو ماه آینده انجام بشود که بر اساس آن ما بتوانیم توافقهای خوبی را بین دو تا وزارتخانه البته در سطح دانشگاهی که سطح دوم محسوب میشود بتوانیم بین دانشگاههای دو تا کشور انجام بدهیم.
من در این سفر با ۴ تا رئیس دانشگاه در سوریه حضور پیدا کردم و در سوریه با ۴ تا دانشگاه و روسای دانشگاهها و بازدیدی از دانشگاههای دانشگاه انجام دادم نتیجه این جلسه این بود که ما بتوانیم اولا روابط خودمان را در سطح دانشگاهی هم ایجاد بکنیم که در آنجا از تبادل دانشجو، برنامههای آموزشی مشترک، همکاریهای مشترک پژوهشی گرفته تا همکاریهای فناوری را در بر میگرفت.
البته من بعنوان رئیس سازمان امور دانشجویان، قاعدتا بایستی روی جذب دانشجویان سوریهای و لبنانی و تبادل دانشجو بین دو تا کشور هم تمرکز میکردم که این کار اتفاق افتاد و قرار شد که ما در سطوح مختلف این کار را انجام بدهیم، چون میدانید که جذب دانشجو از کشورهای مزبور میتواند به ارتقاء مناسبات اقتصادی – سیاسی و اجتماعی هم در آینده منجر شود.
سوال: تبادل استاد هم دارید؟
داداش پور: تبادل استاد هم، ببنید ما در دو تا حوزه این بحث را دنبال کردیم، یکی از آنها این است که ما از طریق همکاریهای مشترک بتوانیم تبادل استاد را برقرار بکنیم، دوم این که این اساتید ما و اساتید دانشگاههای سوریه در ایران از طریق فرصتهای مطالعاتی، دوم از طریق حضور در دانشگاههای ایران بعنوان کسانی که در دورهی پسادکترا میتوانند حضور پیدا بکنند را با دانشگاههای ۴ گانه در سوریه و دانشگاههای سه گانه در لبنان صحبت کردیم، فکر میکنم اگر بخواهیم که روابط دو تا کشور را در حوزه علمی و فناوری تعمیق ببخشیم یکی از اجزا و ارکان آن حتما تبادل استاد هست از ابعاد مختلفش، از فرصتهای مطالعاتی که اساتید میتوانند در ایران حضور پیدا بکنند یا اساتید ما در سوریه حضور پیدا کنند.
سوال: در حوزه تدریس هم این اتفاق میافتد؟ حداقل مثلا در رشتههای علوم انسانی یا ادبیات زبان میتواند هم در دانشگاههای آنها زبان ما و ادبیات ما هست هم زبان عربی در دانشگاههای ما هست از این جهت هم میتواند تبادل استاد داشته باشد
داداش پور: بله حتما همین طور است، ما یکی از بحثهایی که داشتیم برگزاری یا طراحی دورههای آموزشی مشترک است، وقتی از دورههای آموزشی مشترک صحبت میکنید یعنی این که شما میتوانید فرض کنید که در یک رشته خاص بتوانید برنامهای را طراحی بکنید که دانشجویان کشور سوریه یا کشور ایران دو سال در ایران و دو سال در سوریه حضور پیدا بکنند. این مشخصا فرض کنید میتواند در زبان و ادبیات عربی اتفاق بیفتد. یا در زبان فارسی اتفاق بیفتد.
سوال: که بتوانند در محیط باشند برای یادگیری بیشتر
داداش پور: بله دقیقا، البته این فقط محدود به این نیست حوزههای دیگری هم در بر میگیرد، من یک مصداق را مطرح کردم خدمت شما.
سوال: اگر مطلبی باقی مانده راجع به این تصمیم مشترکی که گرفته شده، شاید دانشجویان ما و اساتید ما شنونده این برنامه باشند و صدای شما را بشنوند، خوب است که این عزیزان بدانند.
داداش پور: یکی از بحثهایی که ما در وزارت علوم دنبال میکنیم، چون میدانید که آقای وزیر علوم ۵ حوزه را برای خودشان در اول ورودشان به وزارت علوم طراحی کردند یکی از آنها بحث دیپلماسی علمی فناوری و نوآوری است.
یکی از اجزاء این دیپلماسی علمی فناوری و نوآوری، دیپلماسی دانشجویی است متناسب با این ما یک برنامهای را طراحی کردیم در یک افق ۴ تا ۵ ساله که بتوانیم تعداد دانشجویان بین المللی خودمان را به ۲۵۰ هزار نفر افزایش بدهیم، طبیعی است که برای افزایش این ۲۵۰ هزار نفر ما دو تا کار اساسی را باید انجام بدهیم، اول جذب دانشجویان بین المللی که کشورهای سوریه و لبنان هم جزو کشورهای اولویت دار ما محسوب میشوند، دوم: تبادل دانشجو در ابعاد مختلف آن، از فرصتهای مطالعاتی که دانشجویان سوری میتوانند در ایران حضور پیداکنند تا برگزاری دورههای مشترکی که تحت تبادل دانشجو از آن نام برده میشود اگر ما بتوانیم آن هدف را در نظر بگیریم کشور ایران میتواند یکی از کشورهایی در سطح جهان باشد که مرکز ثقل جذب دانشجویان بین المللی باشد و طبعا اگر این اتفاق بیفتد کشورهای همسایه کشورهای اولویت دار هستند.
سوال: به طور قطع همین طور است حداقل از نظر مسافت هم بخواهیم در نظر بگیریم کشورهای همسایه در اولویت بیشتری هستند. تبریک میگویم بابت این موفقیت و امیدواریم که این پروژه و این کمیته و این تصمیم که گرفته شده به نفع اساتید، دانشجویان و سطح علمی دانشگاههای هر دو طرف دانشگاهها، یعنی هم دانشگاههای ما و هم دانشگاههای سوریه و لبنان که این تصمیم گرفته شده باشد و نتایج مثبت آن را ببینیم و امیدواریم که این تصمیمهای مشترک نه تنها بین این کشورها و کشورهای همسایه بلکه فراتر از اینها بین کشورهای دیگر هم با دانشگاههای ایران منعقد بشود این قراردادها و تصمیمهای مشترک و بتوانیم که اگر چه ما در حوزه علم در جایگاه خوبی هستیم در دنیا، بیش از اینها باشیم به جهت این تصمیمات مهم.