حجت الاسلام محسنی اژهای گفت: در قوه قضاییه تغییر و تحول کاملی در مبارزه با فساد ایجاد کردهایم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سيما، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای رییس قوه قضائیه امشب همزمان با آغاز هفته قوه قضاییه، منطبق با وعدهای که ایشان داده بودند، به منظور زدودن امور تشریفاتی و پرهزینه، برخلاف رویه و شیوه مرسوم امشب شخصاً به محل صداوسیما آمده است تا در قالب گفتگوی تلویزیونی به تبیین و تشریح برنامهها و دستاوردهای قوه قضاییه برای مردم بپردازد.
رئیس قوهقضائیه چرا امسال برای مصاحبه به صداوسیما رفت؟
رئیس قوه قضاییه درباره حضور بدون تشریفاتش در صدا و سیما گفت: من از سالیان دور تا به امروز در این فکر هستم که آیا همه آنچه به عنوان حفاظت انجام میشود واقعا همه آنها جنبه امنیتی و حفاظتی دارد؟ یا فقط مسئول محدودیتی بین خود و جامعه ایجاد کرده است.
وی گفت: کارهایی که میشود با هزینه و زحمت کمتر برای دیگران کرد باید تا جایی که میشود انجام داد؛ باید از فرصتها بهتر استفاده کنیم. مسائل را کم هزینهتر اداره کنیم. بنابر این بود که در حد توان خودم سنت شکنی کنم. دیدم مسئولین صدا و سیما به زحمت هستند و به مرکز تهران بیایند و در این شلوغی نفرهایی اعزام شوند؛ لذا گفتم برای اینکه زحمت را کم کنم من به صدا و سیما میایم؛ بنابراین این موضوع عادی است؛ بعضی شیوه نامه ها و تشریفات ضرورتی ندارد و برای دیگران زحمت ایجاد میکند.
رئیس عدلیه تصریح کرد: این مقدار رفت و آمد و نشست و برخاست رئیس یک قوه با نمایندگان مجلس را به یاد ندارم. با تمام وزرا حتی تا سه بار نشست خصوصی داشتهایم. نتیجه این دیدارها اشتراک نظر درباره موضوعات بوده است. تعامل باعث شده درب دادگستریها و زندانها را به روی نمایندهها باز کنیم، حتی گفتهایم بیایید معاونتهای ما را ببینید. تفاهم نامهای با مجلس داریم و بسیاری از مشکلات مردم به ما منتقل میشود. نشستهای مشترک، فهم مشترک نسبت به موضوعات ایجاد میکند.
رئیس قوه قضاییه گفت: رئیس بانک مرکزی وقت میگفت ارز نداریم و صادرکننده ارز را برنگردانده است، خب چرا این کار را نکرده است؟ گفتیم به فرض که گرفتاری ارزی کشور از اینجا باشد، نقش شما چیست؟ چقدر پیگیری کردهاید؟ وزارت مربوطه چکار کرده است؟ در آن زمان در این سمت نبودم و گفتم همه اینها را معرفی کنید با استفاده از قوه قهریه ارز را برمیگردانیم.
وی افزود: در فهرستی که دادند حتی بازنگرداندن دو دلار هم بود، گفتیم ما دنبال دو دلار بودیم؟ سه اتفاق با این کار افتاد، اول اینکه متوجه شدیم کدام شرکتها ارز را برنگرداندهاند. دوم اینکه محرز شد برخی با کارت دیگران یا صادرات کردهاند یا واردات. سومین مورد پیگیری و دنبال کردن موضوع بود که باعث شد خیلی از افراد خودشان را جمع کنند.
رئیس قوه قضاییه: باید علل فساد را جستجو کرد.
رئیس قوه قضاییه در پاسخ به این سوال که برخی میگویند حاکمیت به یکدستی رسیده و باعث میشود در برخی موراد به علت مصلحت اندیشیها چشم پوشی صورت بگیرد، چقدر این احتمال وجود دارد؟ گفت: بین کار و دوستی و رفاقت مرز قائل میشوم. من هیچ وقت در یک جناح خاص سیاسی نبودهام. اگر امروز یک فسادی در دستگاه اجرایی ببینیم به هیچ وجه به این معنا نیست که از این فساد صرف نظر کنیم و ظرف این دو سال هم این را نشان دادهایم. آقای رئیسی هم توقع بیجای من از دولت را انجام نمیدهد.
وی گفت: قوه مجریه در تنگناست و من هم متوجه این هستم که ایشان میخواهد کاری را انجام دهد، اما نمیتواند. سازمان بازرسی کل کشور باید بازرسی داشته باشد و این بازرسیها اثرگذار باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: موردی داشتهایم که حتی با دو بازرسی شاهد اثرگذاری وسیعی بودهایم که این به روحیه تعامل قوه قضائیه و مجریه برمیگردد. ما مصلحت نظام و مردم را به دوستی خودمان فدا نمیکنیم.
رئیس عدلیه گفت: تغییر و تحول کاملی در مبارزه با فساد ایجاد کردهایم. با رها کردن سرچشمه نمیشود جلوی فساد را گرفت با بستن بعضی گلوگاههای فساد از به وجود آمدن پروندههای فساد بزرگ و پرتعداد جلوگیری کردیم. باید علل فساد را جستجو کرد. از روز اول عهده دار شدن مسئولیت ریاست قوه قضائیه گفتیم فقط با فساد اقتصادی مبارزه نمیکنیم و با هرگونه فسادی مقابله میکنیم. گفتهایم با آسیب شناسی از بررسی پروندهها مشکلات را شناسایی کنیم. رفتیم بسترها و گلوگاهها را شناسایی کردیم. در نشستهایی که با قوای دیگر داشتیم این مسائل را بررسی کردهایم.
وی گفت: تجربه ۴۰ ساله ما میگوید باید روی بسترهای فساد سوار شد. به بازرسی گفتیم که روی منابع و مصارف متمرکز شود. ۲۱۰ گلوگاه فساد را شناسایی کردیم و به دولت اعلام کردیم. دولت به جد دنبال اصلاح این گلوگاههای فساد است. این همه گرفتاریها و مشکلات اقتصادی در حال حاضر وصول مالیات ما بهتر و بهتر شده است. گرفتن مالیات کار دولت است، اما ما هم به دولت کمک کردهایم. گفتهایم بروید ببینید ابربدهکار بانکی از کجا به وجود میآید؛ مقصر بانک است یا ابربدهکار؟. در برنامه سال ۱۴۰۲ برنامهای تدوین کردهایم و به بانکها هشدار دادهایم که از سال بعد بیشتر به بانکهایی میپردازیم که ابربدهکار به وجود آوردهاند و فرد تسهیلات گرفته، اما پول را برنگردانده است.
وی گفت: با ابربدهکار برخورد میکنیم، اما برخورد ما با بانک متخلف شدیدتر خواهد بود.