یافتههای جدید محققان درباره زیست بوم رشته کوه هیمالیا نشان میدهد، یخچالهای طبیعی در سالهای اخیر سریعتر ذوب شده اند و این موضوع محیط زیست و گونههای ساکن در این منطقه را به شدت تهدید میکند.
مرکز بین المللی توسعه یکپارچه کوهستانی در بیانیهای اعلام کرد: این گزارش به سیاست گذاران هشدار میدهد که باید برای تأثیرات تغییرات آب و هوایی در زیست بوم حیاتی کوهستان آماده شوند که یک چهارم جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد. در شرایط فعلی، حمایت فوری بین المللی و همکاری منطقهای برای پیش گیری از خسارات اجتناب ناپذیر و کوتاه مدت این رویداد و کمک به تلاشهای سازگاری جوامع حیاتی است.
مرکز بین المللی توسعه یکپارچه کوهستانی، یک مرکز علمی و یادگیری بین دولتی محسوب میشود که به نمایندگی از مردم هیمالیا فعالیت میکند. این مرکز این مطالعه را دقیقترین ارزیابی از تغییرات شرایط کوهستانی مرتفع آسیا تا امروز و تأثیر آن بر زندگی مردم و موجودات ساکن در این منطقه خواند.
این سازمان هشدار داد: با بدتر شدن وضعیت یخچالهای طبیعی، پوشش برف تا ۲۵ درصد کاهش یافته است و جریان آب شیرینی را که به رودخانههای اصلی از جمله هملند، آمودریا و سند میرساند، کاهش میدهد. شرایط پیش آمده همچنین منجر به کاهش سطح زمینهای یخ زده میشود که این موضوع نیز میتواند منجر به افزایش رانش زمین و سایر مشکلات زیرساختی در ارتفاعات شود.
معاون مدیر کل مرکز بین المللی توسعه یکپارچه کوهستانی گفت: یخچالهای هیمالیا و هندوکش جزء اصلی زیست بوم زمین هستند. با توجه به اینکه ۲ میلیارد نفر در آسیا به آبی که از یخچالها و برفهای این منطقه تامین میشود متکی هستند، عواقب از دست دادن این یخچالها بسیار گسترده و دارای عواقبی است که نمیتوان به آن فکر کرد.
ایزابلا کوزیل در ادامه افزود: هنوز زمان وجود دارد تا رهبران جهان برای نجات این منطقه اقدام کنند. هر افزایش درجهای از گرمایش برای یخچالهای طبیعی اینجا و صدها میلیون نفر که به آنها وابسته هستند اهمیت دارد. این مطالعه نشان میدهد، در کنار اقدامات کاهش فوری، ما به بودجه و برنامههای سازگاری و احیای زیست بوم نیاز داریم تا منابع مالی برای پیش گیری از بحران و خساراتهای ناشی از آن بسیج شود.
هشدار در مورد تاثیر تغییرات آب و هوایی بر منطقه هیمالیا به سال ۲۰۰۹ برمی گردد، زمانی که یک مطالعه به رهبری سازمان ملل اعلام کرد خشکسالی و سیلهای فاجعه بار باعث از بین رفتن محصولات کشاورزی، کاهش ذخایر آب و مرگ دامها در سراسر منطقه شده است.