کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه امروز در جهان پسا قطبی قرار داریم، گفت: امروز در شرایط و فضایی قرار داریم که قطبهای جهانی در تقابل با یکدیگر تعریف نمیشوند؛ بلکه بازیگران در شبکههایی از ائتلافهای موضوعمحور نقش ایفا میکنند.
احسان کیانی در تشریح معنای افول آمریکا گفت: برخی افول آمریکا را نابودی این کشور تصور میکنند که دور از واقعیت است. تعبیر دوم از افول در برخی اذهان، سقوط است؛ به این معنا که آمریکا از یک قدرت سیاسی در سطح جهانی به درجهدو یا سهنظام بینالملل سقوط میکند. اعتقاد دارم این تعبیر هم باتوجهبه عضویت دائم آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد واقعبینانه نیست.
وی افزود: تعریف واقعبینانهای که میتوانیم از افول آمریکا به کار ببریم این است که آمریکا دیگر ابرقدرت نخواهد بود و هژمونی فراتر از بقیه بازیگران جهانی نخواهد داشت. آمریکا در روندی که پیش گرفته است و بهخصوص از سال ۲۰۰۸ به این سمت تسریع شده است، یک قدرتی در عرض چند قدرت دیگر در جهان خواهد بود و امروزه بازیگران دیگری هم عرض آمریکا قدرتنمایی میکنند و هژمونی آمریکا را در سطح جهان به چالش میکشند.
این کارشناس مسائل بینالملل در مصاحبه با رادیو گفتگو با مقایسه شرایط فعلی آمریکا با گذشته بیان کرد: آن آمریکایی که در بازه زمانی فروپاشی شوروی تا ۱۱ سپتامبر وجود داشت را با آمریکای امروز مقایسه کنیم متوجه میشویم تفاوتهای زیادی وجود دارد. آمریکا درگذشته وقتی اراده کرد وارد منازعه جنگ بوسنی شود، هیچ کشوری مخالفت نمیکرد و یا هنگامی که به افغانستان حمله کرد بهراحتی مجوز شورای امنیت را گرفت. همچنین وقتی اراده کرد به عراق حمله کند، حتی سوریه و چین هم مخالفت نکردند.
وی با تصریح بر اینکه آمریکا امروز با موانع جدی برای تحقق اراده و خواستههای خود مواجه است، اظهار کرد: این روند از ۱۱ سپتامبر شروع شد و این چالش برای امنیت آمریکا، این کشور را مجبور ساخت یک هزینه نظامی برای مقابله با آن بدهد که ضربه جدی به توانمندیهای اقتصادی آمریکا وارد کرد.
کیانی با بیان اینکه ضربه دومی که هیمنه آمریکا را متزلزل کرد و هژمونی این کشور را به چالش کشید بحران مالی سال ۲۰۰۸ بود گفت:، زیرا این کشور را مجبور کرد بین تلاش برای حفظ حداقلی از رفاه در داخل و تحقق اراده در خارج، یکی را انتخاب کند؛ آمریکا مجبور شد از هزینههای نظامی در افغانستان، عراق و ناتو کم کند. شعار «اول آمریکا» که ترامپ مطرح کرد نتیجه هزینههای سیاست خارجی آمریکا در جنگهای بیپایان بود.
وی با اشاره به سخنان ژنرال مارک میلی مبنی بر اینکه امروز در یک جهان سهقطبی قرار داریم، تصریح کرد: واقعیت این است که امروز در یک جهان پسا قطبی قرار داریم. سخنان این ژنرال آمریکایی با این هدف مطرح شده است که آمریکا را همچنان یک قدرت تعریف کند که در کنار آن دو قدرت دیگر وجود دارد و باقی کشورها در ذیل این قدرتها وجود دارند.
این کارشناس مسائل بینالملل در تشریح تعبیر فضای پسا قطبی بیان کرد: امروز در یک شرایط و فضایی قرار داریم که قطبهای جهانی در تقابل با یکدیگر تعریف نمیشوند؛ بلکه بازیگران در شبکههایی از ائتلافهای موضوعمحور و نه لزوماً ائتلافهای ایدئولوژیک یا ژئوپلیتیک نقش ایفا میکنند. این شبکهها فقط بازیگران دولتی یا قدرتهای درجه اول نیستند و بازیگران فراملی و فرو ملی مانند بعضی از نهادها، احزاب سیاسی و تشکلهای شبه ملی هستند.
امریکا شرور از اون اولشم غرب وحشی بودن و با وحشیگری در جهان و کشت کشتار در توهم ابر غده ای هستن
الانم ی تومور بدخیمن ک باید از ریشه کنده شن