یک کارشناس ادبی با اشاره به کتاب «خسی در میقات» جلال آل احمد گفت: سفرنامه حج زمانی موفق است که برای کسی که به این سفر مشرف نشده، آوردههای فراوان داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد رسول تبیک، در گفت و گو با برنامه تقاطع فرهنگ رادیو گفتگو با اشاره به سفرنامه حج جلال آلاحمد، این گونه ادبی را وجهی تکمیلی برای سه رشته جغرافیا،
وی به مولفههای سفرنامه نیز اشاره کرد و افزود: سفرنامه خوب میتواند برای یک پژوهشگر به عنوان منبع و مرجعی مهم تلقی شود؛ خاصه پژوهشگری که در یک حوزه خاص مطالعه و تحقیق میکند و موضوع سفرنامه جغرافیا، تاریخ و فرهنگ یک کشور را بیان میکند.
تبیک با بیان این که سفرنامه حج زوایایی خاص را مد نظر قرار میدهد، تاکید کرد که برای پژوهشگران بهرههای فراوان خواهد داشت.
از دیگر سو سفرنامه خوب باید دارای تازگیهای فراوان باشد؛ چرا که اگر انسانها اگر به یک نقطه مشترک سفر کنند، صدها و شاید میلیونها نگاه و نظر متفاوت خواهند داشت که برای دیگران مفید بوده و ضریب اندیشه را شکل میدهد.
وی ادامه داد: هر سفری در طول تاریخ دارای یکی از ۴ بعد است؛ یعنی عالمانه، عاقلانه، عاشقانه یا عارفانه است و سفرها یکی یا همه این محورها را در بر میگیرد.
تبیک در مصاحبه با رادیو گفتگو افزود: حج سفری عالمانه، عاشقانه، عارفانه و عاقلانه است که نشان دهنده یک رویداد است.
وی با اشاره به زمانی که اجازه میدهد یک کتاب از جمله سفرنامه مورد ارزیابی و نقد قرار گیرد، ادامه داد: افرادی سفرنامههایی هم دوره، پس و پیش از جلال نوشتهاند وآثاری نیز طی یک دهه گذشته نگارش شده است، ولی اثر جلال آل احمد در این میان چندین ویژگی منحصر به فرد داردکه این اثر را متمایز از دیگران میسازد و حتی منتقدان جلال را نیز وادار به تحسین کرده است.
تبیک افزود: سفرنامه حج زمانی موفق است که با تاکید بر خود سفر حج صورت گرفته و همه عناوین را در کنار هم قرار دهد و برای کسی که به این سفر مشرف نشده است، آوردههای فراوان داشته باشد.
این کارشناس ادبی با بیان این که سفرنامه جلال عشق و علم مردم را نسبت به حج افزایش میدهد و عقلانیت را در پی دارد، ادامه داد: ۴۹ سال پیش یعنی نیم قرن گذشته چنین اثری نوشته شده که نشان از خود شناسی جلال آل احمد دارد.