سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: متوسط ذخیرهسازی گاز در دنیا ۱۰ درصد، اما در ایران یک درصد است که با وجود قوانین مشخص، باز هم به کندی پیش میرود.
آقای مصطفی نخعی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: برای بهینهسازی و کاهش مصرف انرژی، ابزارهای قیمتی و غیرقیمتی داریم و تأکید مجلس بر این که تا حد ممکن، از ابزارهای غیرقیمتی استفاده شود.
وی افزود: موارد بسیار خوبی را در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ برای بحثهای بهینه سازی تصویب کردیم و از گذشته هم ظرفیتهای قانونی خوبی در اختیار دولتها قرار داشته است؛ مانند ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی که در قانون بودجه امسال، ابزارهای مالی برای آنها در نظر گرفته شده است.
آقای نخعی بیان کرد: ابزارهای قیمت مثل تعویض بخاریهای فرسوده و موتورهای کولرها و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر هستند که باید جدی گرفته شود؛ زیرا نمودار شدت مصرف انرژی در کشور ما بر خلاف بسیاری از کشور، رو به بالاست و اگر تدبیر نشود، صدمات جدی به کشور وارد خواهد شد.
وی تاکید کرد: البته به معنای این نیست که ابزارها و سیاستهای قیمتی را به طور کامل کنار بگذاریم؛ مجلس هم از سال ۱۴۰۰ تاکنون در قوانین بودجه تاکید کرده که قیمت گذاریها پلکانی باشد؛ یعنی فردی که مصرف کمتری دارد، یارانه انرژی بیشتری بگیرد و فردی که مصرف بیشتری دارد، مشمول یارانه انرژی کمتری شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان این که ممکن است در اجرای این نظام پلکانی ایراداتی وجود داشته باشد، گفت: کمیسیون انرژی مجلس هم گزارشی را از اشتباهات رخ داده در اجرای این نظام پلکانی درباره گاز در صحن علنی ارائه کرد؛ نظام پلکانی درباره گاز در سال ۱۴۰۰ اجرا و در سال ۱۴۰۱ بازنگری شد، اما زمان خوبی را برای اجرا انتخاب نکردند و دقیقاً در اوج سرما این اتفاق رخ داد.
وی با اشاره به این که اجرای نظام پلکانی در حوزه برق شرایط بهتری داشته گفت: ایرادات در حوزه اجرا به مرور زمان باید اصلاح شود؛ زیرا نمیتوان یک رفتار کاملاً غلط را یکباره اصلاح کرد.
بیشتر بخوانید:
آقای نخعی در واکنش به این سوال که وزارتخانههای نفت و نیرو برخلاف قانون، تعرفه پله پایانی مشترکان را به بهانه تبعات اجتماعی کاملاً غیریارانهای محاسبه نمیکنند، در حالی که باید نص صریح قانون را اجرا کنند، گفت: تبعات اجتماعی به یک دستگاه خاص ارتباطی ندارد، اما به دولت ارتباط دارد؛ وزارتخانههای نفت و نیرو تعرفهها را به دولت پیشنهاد میدهند و دولت باید این ابعاد توجه کند.
وی درباره این که در شرایط فعلی، مشترکان پلکان پایانی گاز و برق، از یارانه بیشتری نسبت به پلکان ابتدایی بهره میبرند، گفت: این مسئله با روح قانون در تناقض است که این مسئله را در مجلس از بعد نظارتی دنبال میکنیم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به این که یکی از زیرساختهای مهم برای اجرای صحیح نظام پلکانی و جلوگیری از ناترازی، هوشمندسازی شبکه گاز و برق است، گفت: این مسئله با تاکید خود دولت در قانون بودجه آمده، اما اجرایی نشده؛ ذخیره سازی هم بسیار موضوع مهمی است به طوری که اروپا بحران زمستان را با تکیه بر ذخیره سازی مدیریت کرد.
وی اظهار کرد: کشورهای اروپایی حداقل ۲۰ درصد مصرف خود را ذخیره میکنند و متوسط دنیا هم ۱۰ درصد است، اما در ایران، زیر یک درصد ذخیره سازی رخ داده است؛ در حالی که اگر این عدد را به ۱۰ درصد برسانیم، میتوانیم ۲۰۰ میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت توزیع گاز در زمستان اضافه و از اوج نیاز زمستانی به راحتی عبور کنیم، اما روند اجرای آن کند است.