بلومبرگ گزارش داد که ثروتمندترین چهرههای تجاری روسیه همچنان از فعالیتهایشان سود زیادی به دست میآورند، اما به دلیل تحریمهای غرب مجدداً دارند در کشور خودشان سرمایهگذاری میکنند.
این نشریه با استناد به شاخص میلیاردرِ بلومبرگ اعلام داشته که از ابتدای سال ۲۰۲۲ پنج سرمایهدار حوزههای صنعت نفت، نیکل و کود هرکدام تقریباً ۱۰ میلیارد دلار سود سهام دریافت کردهاند.
برای میلیاردرهای بخش انرژی همچون واگیت الکپروف (بنیانگذار لوک اویل و رئیس نُواتِک لِئونید میکلسون) و گِنادی تیمچِنکو (مالک شرکت سرمایهگذاری انرژی گروه وُلگا) این سود کلان ناشی از افزایش شدید قیمت انرژی پس از اعمال محدودیتهای غرب بر منابع روسیه بود.
نُواتِک، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی مایع این کشور، بالاترین سود سهام را در تاریخ خود پرداخت کرده است و پس از آن لوک اویل، دومین تولیدکننده بزرگ نفت قرار دارد.
آندری گوریف، میلیاردر حوزه کود شیمیایی، سال گذشته پس از آنکه تحریمهای غرب، تدارکات وی را مختل کرد و منجر به کمبود محصولات و افزایش قیمتها در بازار شد، بزرگترین سود تاریخ خود را بدست آورد.
این رسانه خاطرنشان کرد که تحریمهای فردی که میلیاردرهای روسی با آن مواجه شدند، آنها را مجبور کرد تا جهت سودهای بادآورده شان را به سمت بازار داخلی تغییر دهند، امری که برای سرمایهگذاری در مشاغل محلی انگیزه داد و نشان داد که افراد مذکور دارند خود را با تحریمها وفق میدهند.
بلومبرگ از میان میلیاردرهایی که تمرکز سرمایه گذاری خود را به سمت شرکتهای روسی تغییر داده اند، به واگیت الکپروف (بنیانگذار لوک اویل) اشاره میکند. این رسانه در ماه مه گزارش داد که الکپروف با مبلغی بین ۷ تا ۷ و نیم میلیارد دلار به دنبال ۵۱ درصد سهام یاندکس (بزرگترین شرکت اینترنتی روسیه) است. این معامله اولین سرمایهگذاری بزرگ این سرمایهدار خارج از صنعت نفت محسوب میشود.
نمونه دیگری که این خبرگزاری به آن اشاره کرده خرید ۳۵ درصد از سهام بانک تینکاف از سوی ولادیمیر پوتانین، ثروتمندترین مرد روسیه و سهامدار عمده غول معدنیِ نوریلسک نیکل بود. پوتانین علاوه بر سهام بزرگترین فینتک کشور، روس بانک را از سوسیته ژنرال (Societe Generale) خرید و همچنین مشترکاً با الکپروف و دیگران در مناقصه یاندکس شرکت میکند.
آلکپروف و میکلسون نواتک در سال ۲۰۲۲ توسط بریتانیا تحریم شدند. پوتانین و گوریف نیز سال گذشته توسط بریتانیا و ایالات متحده در لیست سیاه قرار گرفتند، در حالی که تیمچنکو از سوی اتحادیه اروپا، ایالات متحده و بریتانیا تحریم است.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، خواستار سرمایهگذاری داخلی در فناوریهای جدید، تأسیسات تولیدی و مؤسسات بازرگانی شد تا به غلبه بر آنچه او تلاشهای غرب برای نابودی اقتصاد ملی خواند، کمک شود. به گفته پوتین، تصمیمات به موقع برای سرمایهگذاری در امروز، فردا صد برابر آورده خواهد شد.