رییس شورای اسلامی شهر جندی شاپور دزفول : به دلیل ممنوعیت هرگونه حفاری در این محدوده نیمی از مردم این شهر از نعمت آب، برق و گاز بیبهره هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان خوزستان، بهمن شلال شاه آبادی روز دوشنبه در نشست بررسی مشکلهای شهری جندی شاپور با حضور فرماندار و مسوولان شهرستان دزفول گفت: جمعیت شهر جندی شاپور بر اساس آخرین سرشماری حدود پنج هزار و ۳۰۰ نفر است که ۲هزار و ۸۰۰ نفر از مردم این شهر در بافت تاریخی زندگی میکنند.
وی ادامه داد: باستان شناسانی قبل از انقلاب مطالعاتی در این منطقه انجام دادهاند که پس از مطالعات انجام شده محدودهای به عنوان بافت تاریخی تعیین شد؛ این محدوده در سال ۹۵ در بازنگری انجام شده به چند برابر افزایش یافته است.
شلال شاه آبادی اظهار کرد: بازنگری انجام شده در عرصه و حریم محوطه باستانی جندی شاپور مردم این شهر و ارایه خدمات به این محدوده را باچالش مواجه کرده است.
رییس شورای اسلامی شهر جندی شاپور دزفول اظهار کرد: پیش از سال ۹۵ بنیاد مسکن سند مالکیت برای مردم این منطقه صادر کرد، ولی در بازتعریف محدوده بافت تاریخی جندی شاپور مردمی که زمین آنها در این محدوده تازه تعریف شده قرار گرفته با مشکل مواجه شدهاند.
وی با بیان اینکه این ممنوعیت مانع از ساخت و ساز در این محدوده تاریخی نشده است، ادامه داد: ساخت و ساز به طور غیرقانونی در حال انجام است و شهرداری ابزاری برای جلوگیری از این تخلفها ندارد.
شلال شاه آبادی گفت: مطالبه مردم این شهر تعیین تکلیف و اصلاح محدوده تعریف شده به عنوان بافت تاریخی پس از سال ۹۵ است.
رییس شورای اسلامی شهر جندی شاپور همچنین با اشاره به وضعیت ناایمن سه راهی ورودی به این شهر اظهارکرد: سه راهی ورودی به شهر جندی شاپور به قتلگاه مردم و جوانان این شهر تبدیل شده است که ایمنسازی این نقطه پرخطر باید در اولویت قرار گیرد.
معاون استاندار خوزستان و فرماندار ویژه دزفول نیز در این نشست با تاکید بر لزوم تعیین تکلیف وضعیت خدمات رسانی به مردم جندی شاپور گفت: کمک به مردم این شهر، تعیین تکلیف محدوده باستانی و تعیین نحوه ارایه خدمات به مردم این منطقه ضمن رعایت ضوابط میراث فرهنگی ضروری است.
علیرضا خردمند ورود اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع تبدیلی خوزستان برای رفع مشکل محدوده تعریف شده تاریخی شهر جندی شاپور دزفول را خواستار شد و افزود: نشست مشترکی برای حل مشکل حریم تعریف شده بافت تاریخی جندی شاپور با مدیرکل میراث فرهنگی استان طی روزهای آینده برگزار میشود.
وی با بیان اینکه ارایه خدمات زیرساختی مانند آب، برق و گاز در گرو تعیین تکلیف ضوابط بافت تاریخی جندی شاپور است، ادامه داد: مشکل عرصه و حریم بافت تاریخی جندی شاپور مشکلهای فراوانی برای مردم ساکن در این محدوده فراهم کرده است.
خردمند بهره گیری از ظرفیت گردشگری سایت تاریخی جندی شاپور را ضروری دانست و ادامه داد: بسترسازی برای استفاده از ظرفیتهای گردشگری به منظور ایجاد درآمد پایدار برای این شهر در اولویت مسوولان جندی شاپور و میراث فرهنگی قرار گیرد.
مدیر پایگاه ملی میراثفرهنگی جندیشاپور و ایوان کرخه نیز در این نشست با بیان اینکه عرصه و حریم تاریخی جندی شاپور در سال ۱۳۸۵ براساس مطالعات اکتشافی تعیین شده است، گفت: هرگونه دخل و تصرف در عرصه میراث فرهنگی براساس ضوابط مصوب به طور مطلق ممنوع است.
یعقوب زلقی ادامه داد: تنها راه حل گره گشایی از مشکل شهر جندی شاپور اصلاح عرصه و حریم بافت تاریخی جندی شاپور توسط وزارت میراث فرهنگی است.
وی با بیان اینکه میراث فرهنگی با مردم نهایت همکاری را داشته است، گفت: ایام نوروز حدود پنج هزار گردشگر از محوطههای باستانی جندی شاپور بازدید کردند که بهره گیری از این ظرفیت نیاز به ایجاد زیرساختهایی دارد.
شهر باستانی جندیشاپور با وسعت بیش از ۸۰۰ هکتار در ۱۰ کیلومتری شهر دزفول و در مجاورت شهر تازه تأسیس جندیشاپور واقع است.
آثار برجا مانده این شهر در ۲۴ شهریور سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
این شهر، یکی از مهمترین شهرهای دوره ساسانی بوده که توسط شاپور اول ایجاد شده است؛ جندی شاپور از همان بدو تأسیس به تدریج به صورت یکی از مراکز علمی و پزشکی جهان آن روز درآمد و بنا به گفتهٔ تاریخنویسان، شاپور دستور داده بود تعداد زیادی از کتابهای طب یونانی را به زبان پهلوی ترجمه و در آنجا نگهداری کنند؛ خسرو انوشیروان در این شهر بیمارستان بزرگی ساخت و بر توسعه دانشکده پزشکی آن افزود.
نخستین دانشگاه جهان (ثبت در حافظه میراثجهانی یونسکو از منظر فرهنگی تولید علم و دانش در ۱۳ آبان ۱۳۹۷) به دستور شاپور اول ساسانی حدود ۱۸۰۰ سال پیش در این شهر که اکنون بقایایی از آن بر جا مانده، تأسیس شد.
آرامگاه یعقوب لیثصفاری (احیاگر زبان فارسی) که درون عرصه تاریخی شهر علمیدانشگاهی جندیشاپور واقع شده است نیز به شماره ۲۵۵۰ در هشتم دیماه ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.