پیشبینی تولید ۵ میلیون تن چغندر قند بهاره
مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تاکنون حدود ۷۰ هزار هکتار قرارداد کشت چغندرقند بهاره منعقد شده است و با توجه به افزایش عملکرد تولید، پیشبینی میشود حدود ۵ میلیون تن محصول برداشت شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مجری طرح گیاهان قندی وزارتخانه با اعلام این خبر گفت: تاکنون حدود ۷۰ هزار هکتار قرارداد کشت چغندرقند بهاره منعقد شده است و با توجه به افزایش عملکرد تولید، پیشبینی میشود نزدیک به پنج میلیون تن محصول بدست آید.
آقای حصادی با اشاره به افزایش میانگین عملکرد تولید چغندرقند اظهار داشت: سال زراعی گذشته میانگین عملکرد تولید چغندر پاییزه حدود ۶۶ تن در هکتار و چغندر بهاره ۵۸ تن در هکتار بوده است که در مجموع میانگین عملکرد تولید چغندرقند بهاره و پاییزه ۵۹ تن در هکتار بود و امیدواریم امسال نیز این میانگین تولید با توجه به شرایط آب و هوایی و سایر عوامل حفظ شود.
وی سطح زیر کشت چغندرقند بهاره در سال زراعی گذشته را حدود ۹۰ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: عواملی همچون مطلوب نبودن قیمت چغندرقند در سال زراعی گذشته نسبت به هزینه تولید و بالا بودن قیمت سایر محصولات رقیب مانند سبزی و صیفی و گندم، همچنین اعلام دولت مبنی بر فروش شکر توسط کارخانجات قند با قیمت پایینتر از قیمت تمام شده، موجب شد تا امسال کشاورزان و کارخانجات قند استقبال زیادی از کشت و تولید چغندرقند نکنند.
مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: سال زراعی گذشته قیمت تمام شده هر کیلوگرم شکر با توجه به تاثیر نرخ تضمینی چغندرقند، بیش از ۲۱ هزار تومان بود در حالی که با ثابت ماندن قیمت شکر (همان ۱۸ هزار تومان سال قبل) کارخانجات قند و شکر در واقع مجبور شدند تا شکر خود را با حداقل ۲ هزار تومان زیر قیمت تمام شده به فروش برسانند که همین امر بر بیانگیزگی و کاهش استقبال از تولید در سال زراعی جاری افزود.
وی درباره افزایش نرخ تضمینی چغندرقند در سال زراعی جاری بیان داشت: در سال زراعی جاری به رغم آن که قیمت این محصول در راستای حمایت از تولید افزایش یافته و برای هر کیلوگرم چغندرقند بهاره نرخ خرید تضمینی ۲۸۰۰ تومان و برای هر کیلوگرم چغندر پاییزه نرخ خرید تضمینی ۲۷۰۲ تومان تعیین شده است، اما با توجه به این که قیمت تمام شده شکر بدون سود متعارف کارخانجات قند ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است و با احتساب سود متعارف، قیمت هر کیلوگرم شکر به بیش از ۲۸ هزار تومان میرسد، باز هم این تفاوت قیمت بر فعالیت کارخانجات قند اثر منفی خواهد گذاشت.
حصادی تاکید کرد: کشت چغندرقند قراردادی است، بنابراین هر چقدر بنیه مالی کارخانجات قند و شکر تقویت شود، بخش کشاورزی نیز بیشتر از مزایای آن منتفع خواهد شد.
وی نیاز سالانه شکر در کشور را حداکثر دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن عنوان و گفت: طی سالهای اخیر با توجه به کاهش مصرف شکر، نیاز سالانه شکر کمتر شده و از این رو در حال بررسی و مذاکره با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای محاسبه نیاز واقعی سالانه این محصول هستیم.
حصادی در همین حال پیشنهاد داد به منظور ساماندهی بازار شکر، این محصول از شمول قیمتگذاری دولتی خارج و قیمت شکر بر مبنای عرضه، تقاضا و تولید تعیین شود و دولت تنها نقش نظارتی و هماهنگ کننده داشته باشد.
وی در مورد افزایش بهرهوری مصرف آب در کشت بهاره و پاییزه چغندر قند در تولید شکر نیز اظهار داشت: بهرهوری آب در کشت این محصول و شکر نسبت به سال ۸۹ رشد قابل توجهای داشته به طوری که در سال ۸۹ به ازای مصرف هر متر مکعب آب در کشت بهاره و پاییزه چغندر قند حدود ۳۹۹ گرم شکر تولید میشد و این عدد در سال ۱۴۰۱ به ۹۱۳ گرم تولید شکر به ازای مصرف هر متر مکعب آب رسیده است.