رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برای مقابله با اثرات نامطلوب پدیده گردو غبار نیاز به همکاری مشترک و مسئولانه همه افراد بشر خصوصا دولتها دارد.
وی افزود: معضل طوفانهای گردو غبار و اثرات نامطلوب آن علاوه بر آفریقا ، آسیای میانه، غرب آسیا و خاورمیانه، در سایر مناطق جهان در حال گسترش بوده و منابع زیستی، اقتصادی و اجتماعی جامعه بشری را با چالش جدی مواجه نموده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: جمهوری اسلامی ایران با شناخت چالشها و ضرورت دیپلماسی و همگرایی منطقهای در حوزه محیط زیست، سال گذشته نشست منطقهای وزیران محیط زیست را تحت عنوان «همکاریهای محیط زیستی برای آیندهای بهتر» در 12 جولای 2022 و با حضور وزیران محترم محیط زیست ارمنستان، عراق، امارات، عمان، قطر و سوریه؛ معاونان محترم وزیر جمهوری آذربایجان و ترکمنستان؛ هیاتهای محترم مدعو از ترکیه و ازبکستان و نیز نمایندگان محترم دفتر مقیم ملل متحد، برنامه محیط زیست ملل متحد (UNEP)، برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، (UNESCO)، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، (ROPME) و مرکز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا (APDIM) در تهران برگزار نمود.
وی گفت :هدف از آن نشست، ایجاد بستری برای گفتمان محیط زیستی و ارتقای همکاریهای منطقهای برای مقابله با چالشهای فرامرزی محیط زیستی بود که مهمترین توافقات صورت پذیرفته طی اعلامیه نهایی آن عبارت بودند از:
1. تأکید بر اتخاذ رویکردی یکپارچه و هماهنگ برای مدیریت آلودگیهای هوا، آب و خاک به منظور کاهش چالشها و مشکلات پیش رو؛
2. تأکید بر اقدام آگاهانه برای مقابله با تغییر اقلیم و ایجاد شبکه تبادل اطلاعات؛
3. تأکید بر همکاریهای فرامرزی و تبادل اطلاعات برای بهرهوری پایدار از منابع و معیشت پایدار؛
4. توسعه توافقنامه منطقهای به منظور تقویت و افزایش همکاری کشورهای منطقه و ایجاد صندوق منطقهای برای حمایت مالی از اجرای پروژههای مشترک به منظور مقابله با طوفانهای گردوغبار؛
5. تنظیم و سازماندهی چارچوبی برای همکاریهای فرامرزی در قالب ایجاد کارگروه فنی برای مدیریت و مقابله با طوفانهای گردوغبار
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات مرتبط با دیپلماسی محیط زیستی در دولت سیزدهم گفت: با گذشت حدود یک سال از برگزاری اجلاس تهران، جمهوری اسلامی ایران ضمن همکاری و هماهنگی با نهادهای بین المللی؛ نسبت به پیگیری موارد مرتبط با تأسیس صندوق منطقه ای مقابله با گرد و غبار و امکان سنجی انجام این مهم، تشکیل کارگروه فنی متشکل از کشورهای منطقه و همچنین به اشتراک گذاشتن برنامه های عمل زیر منطقه ای مقابله با گرد و غبار با کشورهای همسایه و همجوار که با ابتکار جمهوری اسلامی ایران تهیه و تدوین شده است گامهای موثری برداشته تا در اجلاس بین المللی آتی مطرح و مصوبات مربوط به آن با مشارکت همه کشورهای موثر و متاثر از این پدیده اخذ گردد.
آقای سلاجقه افزود : پیرو اقدام مناسب کشور جمهوری اسلامی ایران در برگزاری نشست مذکور و دعوت از کشورهای منطقه برای آغاز دیپلماسی محیط زیستی، مجمع عمومی ملل متحد طی قطعنامه اخیر خود، از پیشنهاد ایران برای برگزاری «کنفرانس بینالمللی مقابله با طوفانهای گرد و غبار» استقبال نموده است.
وی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از اتفاقات مثبت در این عرصه تصویب روز 12 جولای به عنوان روز بین المللی مقابله با طوفان های گرد و غبار به پیشنهاد ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست این نشست را فرصتی برای ترغیب دولتها و سازمانهای متبوع برشمرد و ابراز امیدواری کرد با برگزاری کنفرانس در تاریخ های 18 و 19 شهریور ماه امسال بیش از پیش نیازمندیهای پیشبرد حکمرانی مطلوب محیط زیستی در جهان فراهم شود.