کارشناس اقتصادی گفت: اندازه گیری نرخ تورم در ایران برای اولین بار، مربوط به سال ۱۳۱۵ بوده و از آن زمان تاکنون ۱۱ بار سال پایه تغییر کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پرویز خسروشاهی کارشناس اقتصاد گفت: از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰، تحولات مهمی در اقتصاد ایران به ویژه در بازار ارز رخ داده و به دنبال آن سبب شده تا هزینه کالاها و خدمات نیز تغییرات زیادی داشته باشد. طبق برآورد مرکز آمار، وزن خوراکیها و آشامیدنی ها، اجاره و ... در سبد خانوار بالا رفته است. در این صورت اگر نرخ تورم با وزنهای سال ۱۳۹۵ اندازه گیری شوند، واقعیت را به طور کامل منعکس نمیکند.
او ادامه داد: بنابراین، به جهت انعکاس دقیقتر و واقعیتر نرخ تورم، هرچند سال یکبار اقدام به تغییر سال پایه آماری میکنند. اندازه گیری نرخ تورم در ایران برای اولین بار، مربوط به سال ۱۳۱۵ بوده و از آن زمان تاکنون ۱۱ بار سال پایه تغییر کرده است.
خسروشاهی گفت: ما تورمهای بالا داریم و با وجود این نرخهای بالا، وزن کالاها نسبت به کشوری که تورم ۱ درصدی دارد سریعتر تغییر پیدا میکند. زمانی که شوک ارزی اتفاق میافتد، سهم برخی از کالاها و خدمات در سبد بودجه خانوار بسیار افزایش پیدا میکند. در این صروت اگر بخواهید تورم را با همان وزنهای قبلی اندازه گیری کنید، عدد تورم بدست آمده با آنچه مردم در جامعه احساس میکنند، متفاوت خواهد بود.
در نمودار زیر جزئیات تغییر سال پایه را نشان میدهد. همانطور در نمودار آمده است، تعداد نمونه اجاره به ۳۰ هزار خانوار افزایش پیدا کرده، قیمت کالاها بیشتر شده و در واقع همه نمونه بزرگ شده که گویای رفتن به سمت دقیقتر محاسبه کردن است.